Katalánci ohrozujú miliardový biznis

Zdroj: Hospodárske noviny, Vladimír Trávniček

Politická neistota spôsobila prerušenie rokovaní o predaji televíznych práv zo zápasov španielskej La Ligy.

​Španielska vláda v sobotu obmedzila autonómiu Katalánska. Na druhej strane tamojší politici sa čoraz hlasnejšie vyjadrujú o vyhlásení nezávislosti. Táto politická kríza na Pyrenejskom polostrove výrazne ovplyvňuje aj dianie v španielskom futbale. Zasiahla totiž rokovania o predaji medzinárodných televíznych práv. Tie majú byť najlukratívnejšími v histórii La Ligy. Prezident najvyššej súťaže Javier Tebas priznal, že v dôsledku situácie s Katalánskom sa ich rozhodli pozastaviť. „Keď niečo predávate, potrebujete vedieť, že je to správny okamih. Rozhodli sme sa, že teraz nie je ten moment, keď máme predávať naše televízne práva,“ uviedol Tebas počas podujatia World Football Summit v Madride.

V hre sú dve miliardy
Ústrednú úlohu v prerušených rokovaniach zohráva pýcha Katalánska, 24-násobný majster Španielska a päťnásobný víťaz Ligy majstrov, FC Barcelona. Veľkoklub okolo ikonického Lionela Messiho je spolu s Realom Madrid hlavným ťahúňom zvyšujúceho sa záujmu o španielsku La Ligu vo svete. Čiže najmä vďaka nim prišlo pred troma rokmi k rapídnemu nárastu príjmov z TV práv: kým obdobie rokov 2012 až 2015 im vynieslo 703 miliónov eur, za posledné tri sezóny si kluby rozdeľujú už 1,9 miliardy. „Teraz idú predávať ďalšie tri sezóny začínajúce ročníkom 2018/2019. Nedokážu pritom garantovať, či bude Barcelona súčasťou La Ligy o tri či štyri roky,“ povedal pre HN Roman Krajniak, odborník na športový marketing. Z tohto pohľadu je rozhodnutie o pozastavení rokovaní správne rozhodnutie vedenia súťaže. No je otázne, kedy nastane pri úvahách o nezávislosti Katalánska ten správny moment. „Veriť, že situácia sa v nasledujúcich týždňoch zlepší, je možno príliš optimistické. Aj preto môžu kupujúci – televízne spoločnosti teraz ponúkať za TV práva menšie sumy, ako samotné vedenie súťaže očakáva,“ tvrdí Jozef Tokoš, športový analytik a futbalový manažér. Prezident La Ligy Javier Tebas priznal, že odchodom Barcelony by celkové príjmy súťaže klesli o 20 percent. „No v prípade príjmov z predaja najmä medzinárodných TV práv by to percento mohlo byť ešte vyššie,“ doplnil Tokoš.

Škrt cez rozpočet
Rovnako ako riešenie politickej krízy je nepredvídateľný aj budúci vývoj španielskeho ligového futbalu. Ten si pritom prešiel v poslednom desaťročí viacerými problémami. Počas ekonomickej krízy ich od bankrotu zachraňovali banky, miera zadlžovania dosahovala rekordné výšky. „A len pred dvoma rokmi sa v La Lige odhodlali na revolučný krok. Kým dovtedy si Real Madrid a FC Barcelona predávali TV práva individuálne, od sezóny 2015/2016 sa stali súčasťou jedného balíka La Ligy,“ vysvetlil Krajniak. Centralizovaný predaj dopomohol k vyšším príjmom aj tým najslabším klubom v Španielsku. V porovnaní s minulosťou tak nemuseli predávať svoje najväčšie talenty do zahraničia. Ich konkurencieschopnosť rástla, a tým sa zvýšila aj kvalita celej súťaže. „Súčasná politická neistota ovplyvní aj potenciálnych investorov, reklamných partnerov a v neposlednom rade aj samotných futbalistov,“ skonštatoval Tokoš. Narážal na skutočnosť, že pre mnoho talentov, najmä z Južnej Ameriky, je pôsobenie v FC Barcelona vytúženým cieľom. Splnili si ho takí hráči ako Romário, Ronaldo, Ronaldinho, Luis Suárez či Neymar. „Úvahy o nezávislosti Katalánska môžu vniesť u hráčov pochybnosti, či je Barcelona tá správna adresa na futbalovú kariéru,“ dodal Jozef Tokoš.

Príjmy La Ligy z predaja TV práv (v mil. eur)
(podľa súčtu príjmov z predaja domácich aj medzinárodných práv)

2009/2010 660
2010/2011 667
2011/2012 704
2012/2013 773
2013/2014 772
2014/2015 823
2015/2016 1 264
2016/2017 1 614
2017/2018 1 696
Zdroj: UEFA