Francúzi navrhujú daň z prestupov

Zdroj: Hospodárske noviny, Vladimír Trávniček

Príchod najdrahšieho hráča sveta Neymara odštartoval plány na nové zaťaženie pre úspešné kluby.

Rastúci objem peňazí vo futbalovom priemysle a najmä letný príchod Brazílčana Neymara za rekordných 222 miliónov eur. To sú hlavné motívy unikátneho návrhu, ktorý bol pred pár dňami predložený vo francúzskom parlamente. Poslanec strany UDI Michel Zumkeller požaduje zavedenie novej dane z lukratívnych prestupov. Podľa denníka L´Equipe by od budúceho roku mali kluby odviesť z každého päť percent. Čiže v prípade spomínaného Neymara by kupujúci – klub Paris St. Germain – zaplatil štátu 11,1 milióna eur. „Bude to precedens, ak to schvália. Takáto daň neexistuje nikde na svete a z hľadiska daňového systému to nevidím ako dobrý nápad,“ povedal pre HN športový analytik a futbalový manažér Jozef Tokoš.

Krajina experimentov
Nie je to prvýkrát, čo sa vo Francúzsku experimentuje s novinkami v daňovom systéme. Pred štyrmi rokmi sa vtedajší prezident Francois Hollande snažil zaviesť milionársku daň vo výške 75 percent pre obyvateľov s príjmom presahujúcim milión eur. Jeho aktivitu ukončil až francúzsky súd, ktorý ju považoval za nespravodlivú. „Tieto úvahy boli v rámci štandardnej dane z príjmu. Ale poplatok z prestupových súm by bola úplne nová daň a nevidím v tom ekonomické reálie,“ tvrdí Tokoš. Takto vybraté peniaze by mali putovať do Národného centra pre rozvoj športu na podporu amatérskych klubov v krajine. Zumkeller uviedol, že pod návrh sa podpísalo už vyše tridsať poslancov a v najbližších týždňoch bude hľadať podporu aj u ďalších. „Cieľom je zdaniť najdrahšie prestupy, nie sumy vo výške dvoch alebo troch miliónov eur. Keď klub kúpi hráča za sto miliónov, môže tiež dať päť na amatérsky šport,“ vysvetlil Zumkeller. Aká je minimálna výška prestupovej sumy, od ktorej sa má zdaňovať, návrh nespresňuje. Tú má každoročne definovať vyhláška. „Je zrejmé, že je to motivované prestupom Neymara. Je to však šité horúcou ihlou a trochu mi to pripomína úvahy o dani z finančných transakcií, ktorá však bola nepomerne nižšia ako v tomto prípade,“ skonštatoval Peter Varga, advokát a partner Carpathian Advisory Group.

Daň z luxusu
Podľa Tokoša je pre Francúzsko tradičné, že štát sa snaží, či už daňami alebo inými zákonmi, regulovať záležitosti, ktoré nie sú v iných krajinách Európskej únie bežné. „Majú tam napríklad zákon o hráčskych agentoch, ktorý upravuje ich pôsobenie,“ povedal Tokoš. Nateraz je otázne, či spomínaný návrh bude mať dostatočnú podporu a dožijeme sa aj jeho zavedenia do praxe. „Nadnesene je to akási daň z luxusu, ktorá je nekoncepčná, nezmyselná a zbytočne by skomplikovala daňový systém,“ hovorí Varga. Faktom je, že na prelome tisícročí by o takejto novinke nikto neuvažoval. No rapídny nárast obratu najmä v podaní najbohatších futbalových klubov môže jej vznik podporiť. „Sila futbalu sa mnohonásobne zvýšila, stúpla jeho popularita, obeh finančných tokov a je globálnejší ako kedykoľvek predtým,“ povedal advokát. Na chystanú novinku z dielne francúzskych zákonodarcov zatiaľ nereagoval žiadny futbalový klub. „Tie kluby sú sanované daňou z príjmu právnických osôb tak, ako v každej inej krajine. Futbalisti navyše zdaňujú svoj príjem. Daňové systémy sú dobré, keď sú jednoduché a majú čo najmenej výnimiek. Daň z prestupov by ho skomplikovala,“ dodal Jozef Tokoš.

Najdrahšie prestupy do Francúzska (v miliónoch eur)

Hráč Klub Suma Daň*
1. Neymar Paris SG 222 11,1
2. Edinson Cavani Paris SG 64,5 3,2
3. Angel di Maria Paris SG 63 3,2
4. David Luiz Paris SG 49,5 2,5
5. James Rodriguez Monaco 45 2,3
6. Falcao Monaco 43 2,3
7. Thiago Silva Paris SG 42 2,1
Javier Pastore Paris SG 42 2,1
9. Julian Draxler Paris SG 40 2,0
Lucas Paris SG 40 2,0
*Poznámka: výpočet sumy v prípade zavedenia päťpercentnej dane z prestupu
Zdroj: transfermarkt