Neymar núka športovú eleganciu a marketingový potenciál

Zdroj: Pravda, Michal Bakaj

Európsky futbal má za sebou rekordné prestupové obdobie. Kluby na starom kontinente minuli počas leta na nákup nových posíl astronomickú sumu - takmer šesť miliárd eur. V porovnaní s vlaňajšom ide o nárast o 41 percent. O ekonomických a právnych súvislostiach transferov i o tom, aká bude budúcnosť prestupového trhu, sme hovorili s dlhoročným hráčskym agentom a odborníkom na športové právo Jozefom Tokošom.

Boli sme svedkami ohromnej aktivity klubov na futbalovom trhu, ktorá vyústila do viacerých prestupov hráčov za skutočne astronomické sumy. Ako hodnotíte letné transferové okno?

"Máme za sebou ďalšie rekordné leto. Tak, ako pred rokom, bolo tiež rekordné. Vlani padla pomyselná stovka pri prestupe Pogbu do Manchestru United a všetci sme si povedali: vau, uvidíme, či túto métu niekto rýchlo prekročí. Lebo Pogba, pri všetkej úcte k jeho kvalitám, nefiguruje v top päťke najlepších hráčov sveta. Už vlani som predpovedal, že sa to v blízkom čase stane a stalo sa. Prišiel Neymarov transfer do Paríža s výstupnou klauzulou 222 miliónov eur. Jeho prestup spôsobil ďalšiu lavínu toho, čo sa na trhu dá označiť ako fakt, že dopyt vysoko prevažuje nad ponukou. Aby bol 20-ročný Dembélé druhým najdrahším hráčom na svete? To by sa nám nesnívalo pred polrokom.“

Parížania zaplatili za Neymara astronomickú sumu. Je Brazílčan hodný takých peňazí?

"V prvom rade treba povedať, že taká suma je exces. Poďme si povedať najskôr pozitíva. Veľmi rýchlo a dobre sa predávajú dresy s jeho menom, stúpol záujem o klub i o Ligue 1. Kluby, ktoré hrajú doma s PSG, majú vypredané štadióny. Je jasné, že Neymar je obrovský ťahák. Rentabilita jeho angažovania sa však teraz nedá vyčísliť. Na jednej strane je športová stránka a tam je prínos nepopierateľný. Nikto nepochybuje, že Brazílčan je špičkový futbalista. Ak prispeje k zisku titulu alebo sa Parížanom podarí vyhrať Ligu majstrov, pre klub porastú aj príjmy z televíznych práv či predaja dresov. Negatívom môže byť prípadné zranenie megadrahej posily. Čas všetko ukáže."

Brazílčanov prestup odštartoval sériu ďalších meganákupov. Dembélé hral ešte pred dvoma rokmi s amatérmi, teraz ho Barcelona kúpila za 140 miliónov. Je to podobný exces ako v prípade Neymara?

"Myslím, že je ešte výraznejší. Nech to posúdia iní experti, ale Dembele - čo sa týka kvality - sa nemôže s Neymarom porovnávať. Ani v takej rovine, keby sme ho chceli porovnať s Neymarom, keď bol v jeho veku. Má svoje kvality, samozrejme, ale tie Brazílčanove nedosahuje. Ak by sme teda porovnali tieto sumy - 140 za Dembélého a 222 za Neymara - tak áno, je to ešte väčší exces."

Milan Škriniar sa počas leta stal najdrahším Slovákom, Inter Miláno za neho zaplatil Sampdorii 23 miliónov. V porovnaní s vyššie uvedenými sumami myslíte, že to bola pre Inter dobrá kúpa?

"Je to vecou ponuky a dopytu za daného hráča v danom okamihu. Škriniar prestúpil do Interu začiatkom júla, teda ešte predtým, ako zmenili dresy Neymar, Dembélé či Mbappé. Je to to isté, ako keď sa teraz tréner Manchestru United José Mourinho teší, že dvojicu Lukaku, Matič kúpil na začiatku prestupového okna, pretože na konci by platil o 80 alebo 100 miliónov viac. Čiže opatrne možno vysloviť tézu, že ak by Škriniar prestupoval na konci obdobia po Neymarovi, ale aj po nedávnych výkonoch v reprezentácii, tak teoreticky by zrejme stál viac. Tento efekt je však podobný aj pri iných hráčoch."

Pre všetkých platia pravidlá finančnej fair play (FFP), ktoré zjednodušene vravia o tom, že kluby by mali míňať len toľko peňazí, koľko sami zarobia. Prejdú podľa vás Parížania prísnymi podmienkami UEFA v tomto smere?

"Veľa ekonómov by predpokladalo, že Paríž Saint-Germain takýmito nákupmi pravidlá finančnej fair play porušil. Predpokladám však, že funkcionári PSG poznajú predpísané pravidlá. UEFA zaviedla tieto regule s jediným cieľom - aby sa kluby nezadlžovali. Avšak v prípade Paríža existuje výkričník. Klub pred troma rokmi dostal viaceré sankcie za porušenie práve pravidiel fair play. Museli zaplatiť pokutu vo výške niekoľko desiatok miliónov eur. Úlohou číslo jedna pre regulátora, v tomto prípade pre UEFA, je, aby zverejnil výsledky konania s PSG v súvislosti s angažovaním Neymara a Mbappého. Ponúkajú sa aj iné možnosti obmedzenia megadrahých nákupov. Jednou z nich by bolo zavedenie jednotného platového stropu pre všetky kluby. To však treba opatrne a veľmi dôsledne zanalyzovať, pretože také niečo nemá zatiaľ v európskom futbale tradíciu. Myslím však, že opatrenia, ktoré zastavia nekontrolovateľný nárast transferových súm a upravia ekonomické správanie veľkoklubov, sú nejakým spôsobom potrebné."

V akom trende budú prestupy futbalistov pokračovať?

"Zimné transferové okno býva pokojnejšie, futbalisti v ňom odchádzajú najmä do Ázie. Veľa bude záležať od toho, aká promptná bude reakcia UEFA ale aj regulátorov v popredných ligách. Ak bude tendencia udržať férovú hospodársku súťaž s prihliadnutím na špecifickosť športu a budú sa dodržiavať určené pravidlá, tak nepredpokladám ďalší nárast v prestupových sumách."

Vidíte vy nejaký supertalent vo svetovom futbale, ktorý by mohol prekonať sumu vyplatenú za Neymara?

"Nevidím. Neymar je kombináciou športovej elegancie a marketinového potenciálu. Za Ronaldom a Messim je zrejme tretím najepším futbalistov na svete a je v ideálnom futbalovom veku. Navyše, prestupovať môžu len hráči, ktorí sú dostupní. Po prestupe Neymara najmä španielske veľkokluby navýšili výstupné klauzuly v hráčskych zmluvách na 500 či 700 miliónov. V prípade Ronalda je to dokonca rovná miliarda. Najlepší hráči sú teraz pod dlhodobými zmluvami a výstupné klauzuly v takých výškach si drvivá väčšina klubov nebude môcť dovoliť.“