Nazov spoločnosti
Spoločnosť s.r.o.
Ulica 17, 987 65  Mesto
09 / 876 54 321    0905 123 456
info@spolocnost.sk www.spolocnost.sk

Najdrahšie tímy sveta majú šejkovia

Zdroj: Hospodárske noviny, Vladimír Trávniček

Arabskí majitelia Manchester City investovali do tímu 853 miliónov eur. Katarskí šéfovia Paríža len o tri milióny menej.

„Chceme nakupovať tých najlepších a čo najskôr vyhrať Ligu majstrov.“ Sebavedomé vyhlásenie sprevádzalo v roku 2008 vstup arabského šejka Mansoura Al-Nahyana do Manchester City. O tri roky neskôr prezentovalo rovnaké ambície aj vedenie Paris St. Germain, ktorého majiteľom sa stal katarský štátny fond. Po necelom desaťročí sa prvá časť úvodnej vety začína napĺňať.

Prvýkrát v histórii sa na najvyššie miesta rebríčka najdrahších tímov dostali kluby financované petrodolármi z Perzského zálivu. Podľa Medzinárodného centra pre športové štúdie CIES je súčasná hodnota hráčov Manchester City 853 miliónov, Paris St. Germain investovalo o tri milióny menej. „Dôvod ich míňania je jednoduchý: pri snahe získať to najlepšie musia preplatiť tradičné veľkokluby,“ uviedol pre HN Jozef Tokoš, športový analytik a futbalový manažér.

City vystriedalo rivala
Zaujímavosťou je, že Manchester City vystriedal na pozícii lídra rebríčka CIES svojho mestského rivala Manchester United. Ten zaplatil za svojich futbalistov tretiu najvyššiu sumu – 784 miliónov eur. O zmeny v poradí sa postaralo rekordné letné prestupové obdobie, počas ktorého minuli kluby z top piatich európskych súťaží viac ako tri miliardy eur. „City aj Paris St. Germain platia vysoké sumy na prestupoch už dlhodobo. Ich snahou je vyrovnať sa ten najužšej špičke, ktorú tvoria Real Madrid, Bayern, Barcelona či Manchester United,“ povedal Tokoš. Manchester City síce patrí pozícia jednotky, no o senzáciu sa na prestupovom trhu postaral najmä Paris St. Germain. A to príchodom Brazílčana Neymara za 222 miliónov eur a do rebríčka tiež započítaného budúceho prestupu Kyliana Mbappého za 180 miliónov. „Ich príchod do Paríža znamenal futbalový ošiaľ, z ktorého môžu ťažiť ostatné kluby aj celá francúzska liga,“ skonštatoval športový analytik. Faktom je, že najmä vďaka nákupom Paríža, ale aj Monaka, Marseille, Lille či Lyonu vzrástla hodnota tímov francúzskej ligy až o 78 percent.

Výpredaj v Reale Madrid
Keďže rebríček CIES zohľadňuje iba investície do nakúpených futbalistov a neberie do úvahy odchovancov či hráčov, ktorí prišli zadarmo, zaujímavý je aj najvýraznejší prepad. Ten zaznamenal víťaz posledných dvoch ročníkov elitnej Ligy majstrov Real Madrid. Odchody futbalistov ako Pepe, Fabio Coentrao, Alvaro Morata či Danilo znížili hodnotu kádra „bieleho baletu“ až o 138 miliónov eur. Kvôli tomu klesol Real z vlaňajšieho druhého miesta na aktuálne šiestu pozíciu. „Neznamená to automaticky, že sa klub výrazne oslabil, keďže povedzme za Pepeho či Coentraa zaplatil Real desiatky miliónov už pred desiatimi rokmi. V zostave ich dokázali nahradiť asi lacnejší futbalisti,“ vysvetľoval Tokoš. Podobne ako v prípade porovnania najlepšie zarábajúcich klubov, aj v poradí CIES je evidentná dominancia tímov z najbohatšej súťaže sveta, anglickej Premier League. V elitnej desiatke má až šiestich zástupcov – okrem oboch klubov z Manchestru sú to Chelsea, Liverpool, Arsenal a Tottenham.

Abramovič to dokázal
Sú stámilióny eur vyplatené za futbalových hráčov zárukou, že jedného dňa prinesú ich majiteľom trofej za víťazstvo v Lige majstrov? Novodobá história potvrdzuje, že nie. Až na jednu výnimku. Tou je anglická Chelsea, ktorú ešte v roku 2003 kúpil ruský oligarcha Roman Abramovič. Počas prvých siedmich rokov zaplatil za desiatky hráčov vyše pol miliardy eur a po úspechoch v anglickej Premier League či pohárovom FA Cupe sa dostavil aj vysnívaný triumf v Lige majstrov. Po neúspešnom finále v roku 2008 a dvoch účastiach v semifinále (2007 a 2009) sa Abramovič a spol. dočkali. Pred piatimi rokmi dokázala Chelsea v mníchovskej Allianz Arene zdolať domáci Bayern Mníchov po remíze 1:1 až po strelách zo značky pokutového kopu. Rok na to triumfovala Chelsea aj v Európskej lige a definitívne sa zaradila medzi najúspešnejšie futbalové tímy starého kontinentu.

Najdrahšie mužstvá vo futbale
(podľa investícií do nákupu hráčov v mil. eur)

1. Manchester City 853
2. Paris St. Germain 850
3. Manchester United 784
4. FC Chelsea 644
5. FC Barcelona 628
6. Real Madrid 497
7. Juventus Turín 470
8. FC Liverpool 437
9. FC Arsenal 417
10. Tottenham 361
Zdroj: CIES Football observatory