Regulácia futbalového trhu je nevyhnutná

(publikované v denníku Šport) Deja vu? Približne pred rokom sme v tejto rubrike písali o rekordnom futbalovom prestupovom lete, Pogbovi za 105 miliónov, Higuainovi za 90 miliónov a reakciách trénerov Arsenalu Wengera: „totálna šialenosť a neetickosť“ a FC Liverpool Kloppa: „za takú cenu by som nikdy nikoho nekúpil“. Analytická predpoveď autora, že Pogbov rekord padne, sa naplnila 222 miliónmi eur za Neymara. Následný okamžitý efekt výrazného navyšovania súm za ďalších hráčov trh neprekvapil. Tréner Manchestru United Mourinho sa pochválil, že Lukakua a Matiča „kúpil“ ešte na začiatku prestupového okna, lebo šípil, "že sa niečo môže stať, čo zmení prestupový trh navždy. Neymar všetko zmenil v zmysle cien k horšiemu." Svetová dvojka Dembele by pred pol rokom stál zlomok zo 105 miliónov, zamietnutý Coutinho taktiež. Najviac sa trh poškodil pri nižších osemciferných sumách. Sigurdsson za 50 miliónov? To je realita, nie žart.
    Určite je pozitívne, že špičkový profesionálny futbal ako odvetvie kontinuálne rastie vďaka rekordným predajom telelevíznych práv a veľkému záujmu konzumentov aj investorov po celom svete, hlavne v ľudnatých ázijských krajinách. Súhrnná suma transferov v lete 2017 bola znovu rekordná. V rebríčku najdrahších transferov histórie sme zaznamenali nielen najdrahšie dva transfery, ale až 8 prestupov v prvej tridsiatke, či 12 v top 50. Hovoriť o bubline je zatiaľ predčasné, premrštenými transferovými sumami sa však futbalový trh očividne zmenil. Navždy?
   Adekvátne reakcie regulátorov sú po takomto skoku nevyhnutné, veď futbal potrebuje kompetitívnu rovnováhu. Aj v tomto odvetví síce platia pravidlá hospodárskej súťaže, športu sa však priznáva špecifickosť. Cieľom predsa nie je vytlačiť konkurentov z trhu, aj silnejší potrebujú slabších v európskych či domácich súťažiach. Inak by nemali s kým hrávať.
   Po samozrejmej kontrole v Paríži St. Germain (už pred tromi rokmi platil pokutu za porušenie finančných pravidiel v desiatkach miliónov) musí nasledovať nielen dôsledné dodržiavanie pravidiel UEFA finančnej fair play (FFP), ale aj ich striktnejšie vynucovanie a ďalšie potrebné zmeny. Hosťovania s následnou obrovskou sumou ako opciou znamenajúce de facto prestupy sú zjavným obchádzaním ducha FFP. Ponúka sa aj obmedzenie celkového počtu hráčov v kádri, ako aj na hosťovaniach.„Predražené“ transfery dlhodobo intenzívne kritizuje šéf Bayernu Mníchov Rummenigge, ktorý teraz znovu otvoril otázku platových stropov v podobe určeného percenta na platy z celkového obratu. Mäkký systém stropov funguje v anglickej tretej a štvrtej lige, medzinárodne je však najmä pre odpor klubov a právne prekážky veľmi problematický. Barcelona ponížená Neymarom dokonca nereálne navrhuje stanovenie limitov na sumy za hráčov pri medzinárodných prestupoch. Dôležité je, že do diskusie o zväčšujúcej sa medzere medzi bohatými a chudobnejšími klubmi pripojil aj prezident UEFA Čeferin. Je aj v záujme slovenského futbalu, aby sa kompetitívna rovnováha zachovala čo najviac. Ináč hrozí, že skupina Ligy majstrov sa klubom zo slabších líg vrátane slovenskej bude rýchlo vzďaľovať.