Real si poistil hráčov na šialené výkupné, Messi je dostupnejší

Zdroj: SME, Pavol Spál

Väčšina Slovákov nemá v zmluve zakotvenú výkupnú klauzulu. Najvyššiu má Lobotka.

V súvislosti s rekordným prestupom Neymara z Barcelony do Paríža Saint Germain sa často skloňovala jeho závratná výkupná klauzula vo výške 222 miliónov eur, ktorá mal byť nedostupná. „Príjmy najbohatších futbalových klubov rastú každý rok kontinuálne o osem až desať percent. Ak je vývoj zdravý, tak sa logicky zdvíhajú aj prestupové sumy. Neymarov transfer je napriek tomu úlet a môže spôsobiť nadhodnocovanie priemerných hráčov,"vraví športový právnik Jozef Tokoš.

 S výkupnou klauzulou sú najčastejšie spájaní futbalisti z La Ligy. Lídrami sú Barcelona s Realom Madrid, ktorí majú spolu 13 hráčov cenených na 200 miliónov eur a viac. „Španielsko je špecifické v tom, že klauzuly sú v zmluvách na rozdiel od iných líg podľa predpisov povinné," tvrdil Tokoš. Hráč, ktorý chce klub opustiť, má možnosť dosiahnuť ukončenie platnosti kontraktu. V zmluve každého futbalistu je doložka o množstve peňazí, ktoré musí materský klub dostať. „Je to pozitívna vec, klauzuly dávajú právnu istotu," dodal Tokoš.

V praxi si hráči odstupné neplatia sami, no poskytne im ju klub, ktorý má o ich služby záujem. „Je to vec rokovania a zmluvnej slobody medzi hráčom a klubom," vysvetľuje Tokoš na základe čoho sa určí výška výkupnej klauzuly. Zvyčajne platí, že čím hráč súhlasí s vyššou klauzulou,  tým mu klub na oplátku vylepší podmienky. (...)