Naozaj so všetkými vybabrali?

(publikované v denníku Šport) Niet pochýb, že futbal sa dá dlhodobo dobre organizovať len v stabilnom prostredí. Neprospievajú mu časté zmeny formátu súťaží, ale ani klubové zlyhania. Na Slovensku sme zažili aj jednorazové skraty – Podbrezová, Borčice aj Myjava sa nečakane odhlásili zo súťaží. Aspoň v poslednom prípade Únia ligových klubov a zväzová disciplinárka potom trošku zahrmotali.

Toto leto ukončili trápenie FC VSS Košice a FK Dukla Banská Bystrica. Scenár bol každoročne rovnaký: potlačiť pred sebou dlhy, jemne odporučiť hráčom podpis splátkových kalendárov. Nasledovala povinná jazda vysvetľovania verejnosti, prečo je život (investori, samospráva) taký krutý. Chronickí neplatiči z Košíc si dokonca dovolili lahôdku, keď sa pred dvomi rokmi snažili zablokovať poľský prestup Bukatu, ktorému predtým nezaplatili 5 (!!!) výplat. Neúspešne. Aj v Dukle väčšina hráčov nemá vyplatené viac ako tri mesiace. Koho zaujímajú ľudské osudy, hypotéky? Veď firmy krachujú bežne, máte smolu, treba si lepšie vyberať zmluvných partnerov. VSS Košice sa po licenčnom cirkuse toto leto odhlásili zo súťaží. Vybavené. Haló, nepočuli sme hlasnú reakciu kompetentných! V Banskej Bystrici invenčne vydumali iný postup. Futbalový klub Dukla je odrazu Mestský futbalový klub Dukla. Futbalistov, ktorí prešli, nový klub zatiaľ neodškodnil. „Povedali sme, keď chceš, poď za našich podmienok,“ riekol manažér nového klubu pre Šport minulú stredu a hráči si vypočuli, že nedostanú nič zo starých dlhov. Zhovievavý redaktor napísal o prvom svetielku po tvrdom páde a sľubnom vstupe nového klubu do tretej ligy. Zdá sa, že zase niekto s veriteľmi sľubne vybabral. Je to však naozaj tak?

Profesionálny futbal nie je obyčajný biznis. Platia v ňom aj športové normy vrátane medzinárodných. Sucho zhrňme: výkonný výbor SFZ schválil koncom júna právno-organizačnú zmenu ohľadom MFK Dukla Banská Bystrica, v súlade s normami SFZ však má dôjsť k následnému vysporiadaniu všetkých záväzkov pôvodného klubu. Tiež podľa judikatúry Komory pre riešenie sporov FIFA a Medzinárodného arbitrážneho tribunálu sa za právneho nástupcu považuje aj taký „nový“ klub, ktorý síce nie je formálnoprávnym nástupcom, má však rovnaké alebo podobné klubové logo, názov, farby, viacerých rovnakých hráčov či členov realizačného tímu ako predchodca. Toto všetko sa naplnilo. Zahraniční hráči Dukly môžu vymáhať svoje dlhy od „nového“ klubu MFK Dukla BB na FIFA a slovenskí hráči na SFZ.

Nový klub určite vie, že musí uhradiť dlhy starého, urobí to však dobrovoľne, keď nie je inštitucionálne prinútený striktnou zväzovou ex ante podmienkou ani mediálne vyzvaný? Dočkáme sa aspoň dodatočne verejného stanoviska SFZ? Prečo z toho tichučka necítiť nič voňavé a príjemné? Zo strany regulátora – SFZ, ako aj Únie ligových klubov je absolútne nevyhnutná aj prevencia. Nestačí len mať transparentné a moderné stanovy a všakovaké poriadky. Problémy, ktoré tlejú, prípadne hnijú roky rokúce, bolo treba priebežne riešiť, nielen formálne v licenčnom konaní. Hádam už stačilo nečakaných odhlásení zo súťaží a krachov klubov, o ktorých všetci pri zmysloch vedeli, že jedného dňa prídu.