Košice by nemali nárok na peniaze

Zdroj: Šport, Tomáš Petro

V predvečer 29. narodenín dostal NEMANJA MATIČ pekný darček v podobe prestupu do Manchesteru United

Šepkalo sa o tom už pred rokom. Portugalský tréner José Mourinho prevzal koncom mája kormidlo Manchesteru United a počas prázdnin sa nahlas uvažovalo o tom, že na Old Trafford stiahne svojho obľúbenca Nemanju Matiča. Zostalo to len v rovine teórie. Samotný hráč pre náš denník netajil, že v zime naozaj zmení adresu. Hoci sa niekde objavil aj interes Realu Madrid, naozajstný záujem mali hlavne ManU a Juventus, ktorý po prestupe Paula Pogbu práve do Manchesteru United potreboval zaceliť dieru v strede poľa. Nakoniec k ničomu nedošlo. Juventus poľahky získal titul, tréner Chelsea Conte si Matiča nechal a Srb sa tak tešil z ďalšieho titulu na Stamford Bridge. Už svojho tretieho! Na to, že Chelsea ich spolu v histórii získala šesť, celkom pekná úspešnosť.

Teraz v lete sa cesty Josého Mourinha a Nemanju Matiča znova spojili. V predvečer včerajších 29. narodenín prestúpil srbský futbalista do jedného z najslávnejších klubov sveta. „Keby som zostal manažérom FC Chelsesa, nikdy by som ho nenechal odísť. Vysokého stredného záložníka, navyše ľaváka, by som nikdy nepredal,“ vyjadril sa Mourinho na margo prestupu Matiča do Benficy. Iba pripomíname, že vtedy bol na lavičke „modrých“ Carlo Ancelotti. Mourinho síce pripustil, že Matičove pôsobenie v Portugalsku bolo pozitívne, ale dalo sa to zariadiť aj iným spôsobom. Na druhej strane, po opätovnom príchode na Stamford Bridge už Mourinho vítal Matiča nie ako ofenzívne záložníka, ale už ako defenzívneho stredopoliara. Zásluhu na tom má vtedajší tréner Benficy Jorge Jesus.

"Nemanja je hráčom Manchestru United a aj Josého Mourinha. Reprezentuje všetko, čo od futbalistu chceme: vernosť, konzistenciu, ambície a tímového ducha," vyjadril sa na margo svojej novej akvizície portugalský lodivod Mourinho. Tieto slová azda ani nepotrebujú komentár. "Som šťastný, že môžem posilniť Manchester United. Pracovať znovu s trénerom Josém Mourinhom je príležitosť, ktorá sa neodmieta," zareagoval Nemanja Matič, ktorý svojho času dostal k 20. narodeninám slovenské občianstvo. Matič, ktorý po prvý raz výraznejšie zažiaril v drese Košíc, kde prišiel z III. srbskej ligy ako neznámy hráč, prestúpil za 44,7 milióna eur. Mali alebo majú Košice nárok na nejaké peniaze z tohto prestupu?

„Výchovné, čiže tréningová kompenzácia, platí iba pri transferoch, ktoré sa uskutočnia najneskôr v sezóne 23. roku veku hráča. V Matičovom prípade to teda neplatí. Na druhej strane platba solidarity sa platí zo všetkých medzinárodných transferov, v ktorých je uvedená prestupová čiastka. Rozdeľuje sa pre tie kluby, kde hráč pôsobil od svojho 12. do 23. roku života,“ vysvetlil známy športový právnik a sprostredkovateľ FIFA Jozef Tokoš. Inak povedané, z prestupovej čiastky pôjde na platbu solidarity 5 percent. Tie sú rozdelené nasledovne. Prvé štyri roky od 12. roku po 0,25 percenta. Ďalšie roky do 23. roku po 0,5 percenta. Keďže Matič bol v Košiciach 2,5 roka, z prestupovej čiastky by sa Košiciam mohlo ujsť 1,25 percenta, čo je 558 750 eur, ale... „Toto platí iba pri medzinárodných transferoch. Platba solidarity z národných transferov platí iba vtedy, ak predpisy národného zväzu majú zadefinované, že nárok majú i zahraničné kluby. Sú aj národné systémy solidarity, ktoré sa vzťahujú na národné transfery.“ Pre Anglický futbalový zväz (FA) však toto neplatí, takže v rámci transferov medzi anglickými klubmi sa platba solidarity nekoná. „Navyše, netreba zabúdať, že nárok na tréningovú kompenzáciu i platbu solidarity majú iba kluby, ktoré sa zúčastňujú na organizovanom futbale. Keďže FC VSS Košice nefiguruje v žiadnej súťaži, tak nárok na tieto peniaze by prešiel automaticky na Slovenský futbalový zväz,“ pripomenul Jozef Tokoš. Záložník s 32 reprezentačnými štartmi je treťou veľkou posilou Manchesteru pred novou sezónou. Už pred ním prišli na Old Trafford 23-ročný švédsky obranca Benficy Victor Lindelöf (35. mil. eur) a 24-ročný belgický útočník Romelu Lukaku (84 mil. eur).

 

MATIČOVE TRANSFERY

 

1. 1. 2007 KOLUBARA - MFK KOŠICE VOĽNÝ HRÁČ

 

18. 8. 2009 MFK KOŠICE – FC CHELSEA 1,75 mil.

 

23. 8. 2010 – 30. 6. 2011 HOSŤOVANIE VO VITESE ARNHEIM

 

1. 7. 2011 FC CHELSEA – BENFICA LISABON (SÚČASŤ TRANSFERU ZA DAVIDA LUIZA + DOPLATOK 25 mil.)


15. 1. 2014 BENFICA LISABON – FC CHELSEA 25 mil.

 

31. 7. 2017 FC CHELSEA – MANCHESTER UNITED 44,7 mil.

* sumy sú uvádzané v eurách