Futbalový trh vzrástol o miliardy eur

Zdroj: Hospodárske noviny, Vladimír Trávniček

Príjmy klubov zo všetkých európskych súťaží stúpli o 13 percent na 24,6 miliardy eur. Dôvodom sú vysielacie práva

Pred dvoma dňami HN informovali, že slovenskí účastníci najvyššej futbalovej súťaže vlani zarobili takmer 32 miliónov eur. No prestížna audítorská spoločnosť Deloitte zverejnila štúdiu výnosov všetkých európskych tímov aj národných federácií. Podľa nej dosiahol futbalový priemysel na starom kontinente rekordné príjmy 24,6 miliardy eur, čo predstavuje medziročný rast o 13 percent. Podľa analýzy spoločnosti sa pod nárast najvýraznejšie podpísali lukratívne dohody o predaji televíznych práv najmä v najbohatších súťažiach v Anglicku, Nemecku aj Španielsku. „Potvrdzuje to kontinuálny nárast futbalu, pričom najviac je viditeľný najmä v súťažiach takzvanej veľkej päťky. Okrem troch spomínaných sa tam radia aj Taliansko a Francúzsko,“ povedal pre HN športový analytik a futbalový manažér Jozef Tokoš.

Elita sa vzďaľuje
Ak by sme spočítali všetky príjmy slovenských klubov aj nášho futbalového zväzu, dostali by sme sa k tržbám na úrovni 50 miliónov eur. Pre zaujímavosť, v porovnaní s celoeurópskych biznisom to predstavuje zanedbateľných 0,20 percenta. „Jednoznačne sa potvrdzuje, že nožnice medzi futbalovo najbohatšími krajinami a tými chudobnejšími sa neustále roztvárajú. Tento trend sa dá očakávať aj v nasledujúcich rokoch,“ konštatuje Tokoš. Dokazuje to aj rozdelenie z celkového koláča príjmov, keď až 13,4 miliardy (54 percent) si podelili práve kluby päťky najbohatších ligových súťaží. Jednou z možností, ako v budúcnosti čiastočne zastaviť ich ekonomickú dominanciu, je spájanie menších ligových súťaží medzi sebou. Náznaky pokusov o založenie spoločnej súťaže v minulosti boli v Škandinávii, Holandsku a Belgicku a v hre bola nedávno aj myšlienka spoločnej česko-slovenskej ligy. V súčasnosti však tieto snahy utíchli. „V prvom rade by takéto ambície podliehali schváleniu od Európskej futbalovej únie. Tá pristupovala v minulosti k takýmto plánom konzervatívne. No nie je vylúčené, že k nim v budúcnosti príde,“ tvrdí Tokoš.

EURO bolo úspechom
Na vlne finančného úspechu sa drží aj samotná Európska futbalová únia. A rozhodnutie rozšíriť majstrovstvá Európy zo 16 na 24 mužstiev sa ukázalo ako ekonomicky výhodné. EURO 2016 totiž prinieslo Únii príjmy 1,9 miliardy eur, čo je o pol milióna viac, ako predstavovali výnosy zo šampionátu v Poľsku a na Ukrajine 2012. „Príjmy z majstrovstiev Európy sa za posledných dvanásť rokov zdvojnásobili. A predaj televíznych práv má na tom radikálny podiel,“ píše sa v štúdií Deloittu. Pre zaujímavosť, počas šampionátu 1996 v Anglicku bol zdrojom najvyššieho príjmu predaj vstupeniek (44 percent). Vlani vo Francúzsku dosiahol už len 14-percentný podiel, no na druhej strane predaj televíznych práv priniesol 53 percent (1 miliardu eur).

Najvyššie platy sú v Anglicku
Čím vyššie príjmy kluby dosiahnu, tým vyššie platy sú schopné vynaložiť na elitných futbalistov. Jednotkou v mzdových nákladoch sú preto tímy z anglickej Premier League, ktoré podľa Deloittu vyplatili hráčom v sezóne 2015/2016 celkovo 4,8 miliardy eur, čo je o takmer pol milióna viac ako v predchádzajúcom roku. Na porovnanie, španielska La Liga, v ktorej sa v budúcej sezóne predstaví slovenský futbalista Stanislav Lobotka, vyplácala o polovicu nižšie mzdy.

Zaujímavosti zo štúdie Deloitte

– výnosy z vysielania futbalových zápasov vzrástli v sezóne 2014/2015 o 14 percent na celkových 6,6 miliardy eur v rámci pätice najvýnosnejších futbalových líg v Európe, čo predstavuje 49 percent z celkových výnosov,

– výnosy zo sponzoringu a ostatné výnosy z reklamy sa vyšplhali na 4,6 miliardy eur (10-percentný nárast oproti sezóne 2014/2015) a predstavovali 34 percent celkových výnosov,

– výnosy zo vstupného vzrástli o 6 percent a predstavujú 17 percent celkových výnosov, t. j. 2,2 miliardy eur,

– v sezóne 2015/2016 kluby európskej futbalovej „veľkej päťky“ vynaložili na mzdy priemerne len 57 percent celkového rastu výnosov.