Rekordy transferov aj štatistiky

(publikované v denníku Šport)

Po júnovom úspechu našej futbalovej dvadsaťjednotky sa fanúšikovia zamerali na štyri slovenské kluby v európskych pohároch. Najprv pookriali po hladkom postupe, potom posmutneli. Skupina Ligy majstrov znovu nebude. Poteší nový ročník Fortunaligy, ktorý sa začína už zajtra?

Z transferov do nej zaujal Slovan, ktorý tradične intenzívne zbrojil, tentoraz však stavil na istotu overenej kvality. Mareš, Hološko aj transferový slovenský rekord Rabiu sú skutočnými posilami. Úspech v európskych pohároch závisí od kvalitných hráčov, ktorí sú však logicky drahší, častokrát výrazne. Väčšie transferové sumy smerom do ligy padali aj u západných susedov. Už dlhšie vzbudzujú pozornosť investície dvoch pražských klubov Slavie a a najmä Sparty, ktorá okrem miliónového trénera podpísala viacerých veľmi drahých hráčov vrátane rekordu českej ligy. Oba rekordy len predznamenali, že nožnice medzi finančnými možnosťami najlepších a najslabších slovenských aj českých klubov sa čoraz viac otvárajú. Tento trend zostane v budúcnosti nemenný.

Fortunaligové odchody zatiaľ logicky zostali v tieni prestupov hráčov už pôsobiacich v zahraničí (rekordný Škriniar, Lobotka, Chrien, Kucka). Okrem mimoeurópskych transferov (Mabouka, Hlohovský) zo Žiliny, srbského zo Slovana (Soumah), švajčiarskeho z Ružomberka (Faško) a dánskeho zo Senice (Blažek) hráči toto leto priamo zo Slovenska odchádzali nielen do tradičného Poľska (Mucha, Košťál, Sipľak, Pastva a na hosťovanie De Marco), ale až v prekvapujúco veľkom počte do Maďarska. Finančné podmienky prvých dvoch najvyšších súťaží v týchto dvoch krajinách sú pre Slovákov čoraz viac lákavejšie. Na porovnanie, do Česka zatiaľ prestúpili len Schranz, Štepanovský a Podio.

Fortunaliga je jednou z najlepších európskych líg pre kariérny rozvoj mladých hráčov. Potvrdila to aj štatistika minutáže mladíkov z decembra 2016. V rebríčku Medzinárodného centra pre športové štúdie CIES stovky najviac zápasovo vyťažených futbalistov do 20 rokov bolo až deväť hráčov zo Slovenska. Najviac v celej Európe. Potešiteľné je, že v poslednom období hlavne z Fortunaligy, a nie zo zahraničných akadémií, vyrastajú úspešní 21kári a niektorí z nich sa dostanú aj do seniorskej reprezentácie. Menej teší stále slabá divácka návštevnosť napriek zlepšujúcej sa infraštruktúre, marketing a celkový záujem o futbal v porovnaní s okolitými krajinami. Aj tohtoročná kvalita sa bude sústrediť do štvorky Žilina, Slovan, Trenčín, Ružomberok, každý rok sa veľa očakáva od Trnavy. Pre diváka v Dunajskej Strede je skvelé, že všetci 21kári zostali v kádri, azda by mohli lákať do hľadísk aj konkrétne mená.

Slovensko sa v reprezentačnom rebríčku FIFA potuluje kdesi okolo pekného dvadsiateho miesta, reprezentácia je dlhodobou ozdobou, kvalifikácia MS rozohratá na baráž. Verme spoločne, že radosť a zážitky prinesú aj prvoligové kluby. Nech povyrastie čo najviac mladých hráčov, veď obhájiť štatistický rekord minutáže treba aj o rok.