Nazov spoločnosti
Spoločnosť s.r.o.
Ulica 17, 987 65  Mesto
09 / 876 54 321    0905 123 456
info@spolocnost.sk www.spolocnost.sk

Zárobkom vládne po prvýkrát Trenčín

Zdroj: Hospodárske noviny, Vladimír Trávniček

Vlaňajší výpredaj top hráčov priniesol tímu holandského majiteľa Tschen La Linga rekordné príjmy 8,44 milióna eur.

Šesť rokov trvajúca dominancia futbalového Slovana Bratislava ako najlepšie zarábajúceho klubu na Slovensku sa skončila. Na pozícii ekonomického lídra spomedzi tímov najvyššej súťaže ho po prvýkrát v histórii vystriedal AS Trenčín. Mužstvo holandského majiteľa Tschen La Linga dosiahlo podľa agentúry Bisnode za účtovné obdobie od januára do decembra 2016 tržby 8,44 milióna eur. Pozoruhodné je, že ročné príjmy Trenčína medziročne vzrástli o vyše dvojnásobok, konkrétne o 4,54 milióna. Čo stálo za týmto radikálnym vzostupom? „Náš ekonomicky veľmi úspešný rok spôsobil predaj hráčov v rámci zahraničného prestupového trhu. Prvé miesto v takomto rebríčku je potešujúce,“ povedal pre HN generálny manažér AS Trenčín Róbert Rybníček.

Investujú do štadióna
Od roku 2010, keď HN začali zostavovať rebríček najlepšie zarábajúcich slovenských klubov, sa predaj hráčov nikdy tak výrazne nepodpísal pod celkové príjmy ako teraz v prípade Trenčína. Najlukratívnejší bol odchod Matúša Bera do tureckého Trabzonsporu za 2,5 milióna eur. Vyše milióna vyniesli klubu predaje Gina van Kessela do Slavie Praha a Samuela Kalua do belgického Gentu. A prestupy tria Madu, Bala, Rabiu mohli priniesť ďalšie dva milióny. „Faktom je, že takéto vysoké tržby nemôžeme dosahovať každý rok. Vlaňajšok bol v tomto smere výnimočný zo všetkých hľadísk,“ tvrdí Rybníček. Väčšina z týchto príjmov bude použitá v nasledujúcom období na výstavbu nového futbalového štadióna v Trenčíne. Podľa dokumentov zverejnených na webe Úradu pre verejné obstarávanie je hodnota zákazky na novú arénu vyše 20 miliónov eur. Časť nákladov, konkrétne 2,4 milióna, pokryje dotácia od štátu z projektu výstavby a rekonštrukcie štadiónov na Slovensku. „Odchodmi hráčov sme sčasti skúsili zabezpečiť, aby sme mali pokryté niektoré náklady na výstavbu štadióna,“ konštatuje Rybníček. Práce na novom stánku by mali odštartovať v najbližších mesiacoch.

Najvyššia súťaž bohatne
Napriek tomu, že návštevnosť na štadiónoch atakuje historické minimá, najvyššia súťaž bohatne. Kým za rok 2015 zarobilo dvanásť tímov najvyššej súťaže 27,41 milióna eur, za vlaňajšok to bolo už 31,69 milióna. Okrem zvýšených príjmov za prestupy hráčov do zahraničia môže mať na tento rast vplyv aj priaznivý vývoj ekonomiky v krajine. „Úlohu zohráva aj skutočnosť, že zápasy z Fortuna ligy sa vysielajú až na troch televíznych staniciach, čo môže pozitívne ovplyvniť príjmy od reklamných a marketingových partnerov jednotlivých klubov,“ uviedol pre HN športový analytik a futbalový manažér Jozef Tokoš. V neposlednom rade zvyšujú atraktivitu aj úspechy reprezentačných výberov. Napríklad posledné vystúpenie tímu do 21 rokov na majstrovstvách Európy v Poľsku či minuloročné ťaženie mužstva trénera Jána Kozáka na EURO 2016 vo Francúzsku.

Chýba prienik v Európe
K zvýšeniu atraktivity chýba slovenskému futbalu najmä výraznejší prienik niektorého z tímov v európskych pohárových súťažiach. Trio najlepšie zarábajúcich klubov čakajú tento týždeň odvetné zápasy v 2. predkole Ligy majstrov (Žilina), respektíve Európskej ligy (Trenčín, Slovan a Ružomberok). „Príjmy za účasť v pohárovej Európe dosahujú už teraz veľmi slušné číslo, ktoré pomáha naplniť náš ročný rozpočet,“ hovorí Rybníček. Práve Trenčín má pred zajtrajšími stretnutiami najlepšiu východiskovú pozíciu na postup do 3. predkola Európskej ligy. V úvodnom súboji uhral proti izraelskému tímu Bnei Yehuda Tel Aviv remízu 1:1.

Príjmy klubov našej najvyššej súťaže (v mil. eur)
(vývojový graf)

2009 18,82
2010 17,42
2011 19,41
2012 18,79
2013 25,99
2014 24,49
2015 27,41
2016 31,69
Zdroj: Bisnode