Fico píše o nefér hre, jeho list šéfovi UEFA nič nezmení

Zdroj: SME, Jozef Jakubčo, Lucia Krbatová

Premiér po zápase Nemecka s Talianskom napísal, že mu nie je ľahostajná výchova mladých ľudí. Pri iných futbalových kauzách mlčal.

Politika nahneval zápas Talianska a Nemecka na európskom futbalovom šampionáte do 21 rokov, po ktorom vypadli z hry o titul slovenskí futbalisti, a preto adresoval otvorený list prezidentovi Európskej futbalovej reprezentácie Alexandrovi Čeferinovi. Premiér Robert Fico zo Smeru šéfa UEFA vyzval, aby dal prípad preveriť a na ďalší turnaj vytvoril pravidlá, ktoré zamedzia podľa neho neférovým dohodám medzi mužstvami. “Fico sa odvolával na to, že on aj futbalový funkcionár si "určite uvedomujeme našu zodpovednosť za to,aby sa akékoľvek spoločenské dianie vrátane toho športového, nieslo v duchu fair play". Tiež upozornil, že mu záleží na formovaní mladej generácie. "Viem, že ste to prežívali ťažko, aj ja som bol nahnevaný riadne, vybúril som sa na liste šéfovi UEFA," povedal aj slovenským reprezentantom do 21 rokov, ktorých pozval v utorok na obed. Vítali ich aj minister vnútra Robert Kaliňák zo Smeru, ktorého Fico podržal v kauze Bašternák aj po protestoch, ktoré organizovali študenti, a vládny splnomocnenec pre šport a poslanec Smeru Dušan Galis.

"Milý" list, no váhu nemá
Fico, ktorý seba samého označuje za veľkého futbalového fanúšika, označil víkendový zápas Nemecka a Talianska v Poľsku za neférový. (…)

Ficov list šéfovi UEFA podľa športového právnika Jozefa Tokoša nebude mať žiadny vplyv na prípadnú zmenu herného systému na šampionáte. "Ten list bol milý a sympatický, ale politika a futbal sú dve rozdielne veci," pripomína Tokoš. (...)

"V rámci dobrých vzťahov vo veľkej futbalovej rodine by to mali v UEFA vyhodnotiť, lebo práve oni sú zodpovední za herný systém," hovorí Tokoš. (...)