Kratší duel, viac futbalu. Top šport chystá zmeny

Zdroj: Hospodárske noviny, Vladimír Trávniček

Komisia pre pravidlá navrhuje skrátiť trvanie duelov na 60 minút čistého času. „Nebude sa zdržiavať,“ tvrdí náš bývalý rozhodca Ľuboš Micheľ.

V najpopulárnejšom športe na svete býva častým javom zdržovanie hry. Hráči vyhrávajúceho mužstva často predstierajú zranenia, pri striedaniach sa pomalou chôdzou „doplazia“ k postrannej čiare či odkopnú loptu za tribúnu najlepšie tak, aby ju už nikto nikdy nenašiel. Tieto faktory zdržiavania hry znechucujú nielen prehrávajúci tím, ale aj nestranných futbalových fanúšikov. Týmto praktikám už môže byť čoskoro koniec. Medzinárodná komisia pre futbalové pravidlá (IFAB) zverejnila návrh, v ktorom sa zaoberá zmenami na obdobie rokov 2017 až 2022. A tou najzásadnejšou je skrátenie trvania zápasov – namiesto doterajších 90 minút by sa hralo o polhodinu menej. Ale čistého času, takže pri každom zranení, striedaní či odkopávaní mimo plochy by sa zastavila časomiera. „Futbal by to zatraktívnilo a faktory kaziacu hru by už nemali taký vplyv na priebeh,“ tvrdí pre HN bývalý medzinárodný rozhodca Ľuboš Micheľ.

V hre je férovosť aj biznis
Na návrh už stihol kladne zareagovať rešpektovaný český gólman Petr Čech či taliansky tréner a bývalý reprezentant Gianfranco Zola. Micheľ si tiež myslí, že ide o dobrý nápad. „Podľa štatistík prebieha hra v jednom polčase v rozmedzí 27 až 29 minút. Zastavovanie času by prinútilo mužstvá stále hrať naplno,“ tvrdí Micheľ, v súčasnosti športový riaditeľ a viceprezident gréckeho klubu PAOK Solún. Navyše, takáto zmena by okrem zvýšenia férovosti na trávniku mohla výrazne pomôcť aj biznisu. V každom divácky atraktívnom športe, či už je to hokej, tenis, prípadne americký futbal, sú komerčné prestávky. Vo futbale bola doteraz jediná – počas polčasovej pauzy. „Môže to viesť k ešte väčšej komercializácii futbalu, ktorá by priniesla ďalšie príjmy. Iné športy využívajú to, čo zatiaľ futbal nemôže,“ hovorí Micheľ. Podľa aktuálnych pravidiel platí, že keď je lopta v hre a beží čas zápasu, je zakázané púšťať reklamy. „Mnohým zápasom by hranie na čistý čas mohlo pomôcť. Veľakrát padali kontroverzné góly v nadstavenom čase, keď je len na rozhodnutí arbitra, ako dlho bude zápas trvať. Po novom by bolo všetkým jasné, dokedy hrajú,“ konštatuje Jozef Tokoš, športový analytik a futbalový manažér. Upozorňuje však aj na riziká takéhoto návrhu. Tým je napríklad predĺženie zápasu zo súčasných zhruba sto minút na vopred ťažko odhadovateľný čas. Druhým sú technické možnosti – nie každý klub v nižších súťažiach by mal technické vybavenie. „Je otázne, či by to platilo pre všetky ligové úrovne, alebo len v profesionálnom futbale,“ uviedol analytik.

Pomohol koniec Blattera
Za modernými vetrami, ktoré dujú v posledných mesiacoch do pravidiel futbalu, možno hľadať aj koniec bývalého dlhoročného šéfa FIFA Seppa Blattera. Už za jeho 27-ročnej éry na čele medzinárodnej federácie existovali desiatky noviniek, ako zatraktívniť najmasovejší šport. No len minimum sa reálne dostalo do praxe. „Určite to má súvis s koncom Blattera. Do futbalu vstúpili mladí ľudia, ako sú nový šéf FIFA Gianni Infantino či jej technický šéf Marco van Basten. Hľadajú veci, ako futbal zlepšiť,“ hovorí Ľuboš Micheľ. Spomínané skrátenie trvania zápasov je zatiaľ iba v štádiu návrhu. No existuje už viacero noviniek z plánu komisie pre pravidlá, ktoré sa testujú v praxi. Tým aktuálnym je napríklad používanie videorozhodcu pri nejasných gólových situáciách na prebiehajúcom Pohári konfederácií v Rusku. Rozhodcovia by tiež mali striktnejšie dodržiavať čas šiestich sekúnd, po ktorých je brankár nútený vrátiť loptu do hry.

 

Návrhy Medzinárodnej komisie pre futbalové pravidlá

 

– skrátenie trvania futbalového zápasu z 90 minút plynúceho času na 60 minút čistého času

– odpískanie pokutového kopu v prípade, keď brankár chytí do rúk malú domov od spoluhráča

– zahrávanie rohových či priamych kopov tak, že si hráč môže loptu prikopnúť aj sám pre seba

– zavedenie stopovania času v posledných piatich minútach prvého a desiatich druhého polčasu