Najcennejšou vo futbale je značka z Manchestru

Zdroj: Hospodárske noviny, Vladimír Trávniček

Podľa poradenskej spoločnosti Brand Finance je hodnota „červených diablov“ 1,55 miliardy eur. Kľúčom je sledovanosť.

Real Madrid síce dokázal ako prvý klub v histórii obhájiť triumf v Lige majstrov, je najúspešnejší tím v histórií a má dokonca vo svojom kádri aj najlepšieho futbalistu súčasnosti Cristiana Ronalda. Ani táto výnimočnosť však slávnemu „bielemu baletu“ nestačí na to, aby bol považovaný za najhodnotnejšiu značku vo futbalovom biznise. Tou je podľa štúdie poradenskej spoločnosti Brand Finance už tretí rok za sebou anglický gigant Manchester United. Tá na základe celkových príjmov, sponzorských kontraktov a celosvetovej sledovanosti ocenila značku United na 1,55 miliardy eur. Na porovnanie, je to o takmer 300 miliónov vyššia hodnota, ako má druhý Real Madrid a tretia FC Barcelona. „Aj tento rebríček dokazuje, že víťazstvá a trofeje sú pekné, ale pri určení hodnoty klubu je kľúčová sledovanosť a atraktivita pre sponzorov,“ povedal pre HN športový analytik a futbalový manažér Jozef Tokoš.

Zaostrené na Áziu a Čínu
Čím to teda je, že Manchester United je o stovky miliónov hodnotnejšou značkou ako úspešnejší Real Madrid? Podľa Brand Finance je významným faktorom najmä úspešné pôsobenie anglického tímu na ázijských a obzvlášť na čínskom trhu. Že je klub z Manchestru úspešnejší na poli komerčného biznisu, potvrdzujú aj údaje o vlaňajšom hospodárení. Komerčné príjmy „červených diablov“ dosiahli vyše 363 miliónov eur, Real Madrid získal o sto miliónov menej. „Real Madrid sa zameral najmä na Južnú Ameriku, a Áziu, v ktorej hrá veľmi dôležitú úlohu Čína, dosť zanedbal,“ konštatuje Tokoš. Podľa údajov štúdie je Manchester United na lukratívnom čínskom trhu druhým najsledovanejším klubom hneď po domácom tíme Guangzhou Evergrande, pričom má zaujímať až 42 percent miestnych priaznivcov. V tomto porovnaní patrí Realu Madrid až siedma pozícia s 32-percentným podielom. „Treba tiež spomenúť, že anglická Premier League je oveľa atraktívnejšia súťaž ako španielska La Liga. Peniaze prúdiace z predaja televíznych práv sú v Anglicku neporovnateľne vyššie,“ tvrdí Tokoš. Jeho slová potvrdzujú aj čísla z nedávneho reportu Európskej futbalovej únie. Z televíznych práv získala Premier League na túto sezónu viac ako 3,3 miliardy, španielska La Liga „len“ 1,6 miliardy.

Dominancia Anglicka
Práve zo zamerania sa na ázijské trhy neťaží len Manchester United, ale aj ďalšie kluby anglickej Premier League. Ich dominanciu v rebríčku Top 50 najhodnotnejších značiek potvrdzuje skutočnosť, že v elitnej dvadsiatke sa nachádza hneď polovica tímov z najbohatšej súťaže sveta. „Pozrite sa na Newcastle United, ktorý si nedávno vybojoval postup do najvyššej súťaže. Vďaka tomu jeho hodnota vzrástla medziročne o 92 percent a je tak skokanom roka,“ vytiahol zaujímavosť Tokoš. Spomínaný Newcastle s hodnotou 221 miliónov eur je na 22. mieste rebríčka Brand Finance. Jeho značka je tak cennejšia ako napríklad talianskych tímov Neapol, Inter Miláno, AS Rím či francúzskeho Olympique Lyon. Nie je prekvapením, že najhodnotnejším talianskym klubom je neúspešný finalista nedávneho súboja o triumf v Lige majstrov, Juventus Turín. „Ťaží najmä z dlhoročných lukratívnym kontraktov so spoločnosťami Adidas a FIAT. No od najlepšieho tímu z Talianska by sme očakávali viac,“ píše sa v štúdii Brand Finance.

Značky klubov s najvyššou hodnotou (v mil. eur)

1. Manchester United 1,55
2. Real Madrid 1,27
3. FC Barcelona 1,26
4. Chelsea FC 1,12
5. Bayern Mníchov 1,09
6. Manchester City 0,91
7. Paris Sait-Germain 0,90
8. Arsenal FC 0,84
9. Liverpool FC 0,81
10. Tottenham Hotspur 0,62

Brand Finance