Ronaldo kraľuje futbalu, aj zárobkom

Zdroj: Hospodárske noviny, Vladimír Trávniček

Najlepší hráč sveta je zároveň najlepšie plateným športovcom druhý rok za sebou. Vlani zarobil 93 miliónov dolárov.

Koncom minulého tisícročia vládli biznisu vo svetovom športe Michaelovia Jordan a Schumacher. V novom tisícročí nastala takmer desaťročie trvajúca dominancia golfistu Tigera Woodsa, ktorého nasledoval boxer Floyd Mayweather. No a v súčasnosti zažívame jedinečnú éru futbalistu Cristiana Ronalda. Stal sa ešte len piatym športovcom v histórii, ktorý dokázal v rebríčku najlepšie zarábajúcich športovcov planéty obhájiť prvé miesto. Podľa najnovšieho poradia magazínu Forbes dosiahol vlani 32-ročný Portugalčan príjem 93 miliónov dolárov. V porovnaní s jeho predvlaňajším vydaním si tak polepšil o päť miliónov. „Je na absolútnom vrchole kariéry. V jeho prípade platí, že športové výsledky idú ruka v ruke s finančným úspechom aj mimo futbalových trávnikov,“ povedal pre HN športový analytik a futbalový manažér Jozef Tokoš.

Fenomén z Madeiry
Faktom je, že rodák z Madeiry sa vo futbalovej špičke pohybuje už vyše desaťročie. No také úspešné obdobie, aké mal v roku 2016, ešte nezažil. Real Madrid doviedol k víťazstvu v Lige majstrov aj na šampionáte klubov FIFA a najmä, s Portugalskom ovládol majstrovstvá Európy vo Francúzsku. „Zmluva s Realom Madrid mu zaručuje až do roku 2021 minimálny ročný príjem 50 miliónov dolárov a získal aj doživotný kontrakt s firmou Nike za miliardu,“ píše autor rebríčka Kurt Badenhausen z Forbesu. Zmluva s Madridom spolu s odmenami, ako aj bonusy za úspech národného tímu, mu mali priniesť 58 miliónov. Ďalších 35 miliónov zarobil vďaka sponzorským kontraktom a čoraz úspešnejšej značke CR7, ktorá sa vyníma na obuvi, spodnej bielizni, voňavkách, džínsoch a sieti hotelov. Výnimočnosť Ronalda v súčasnom svete moderných technológií potvrdzuje aj jeho obľúbenosť na sociálnych sieťach. So súhrnným počtom 275 miliónov fanúšikov nemá konkurenciu. A to nielen v športe, ale aj pri porovnaní s hviezdami šoubiznisu či inými verejne známymi osobami. „Už dlhé roky trvá jeho športová rivalita s lídrom Barcelony Lionelom Messim. Kým z hľadiska športu sa nedá presne určiť, kto je lepším futbalistom, v biznise je Ronaldo jasnou jednotkou,“ hovorí Tokoš. Podľa neho nebol Messi nikdy taký komerčne atraktívny, ako jeho súper z Madridu. Navyše, Argentínčanovi v súvislosti so sponzormi ublížilo aj vlaňajšie odsúdenie na 21 mesiacov podmienečne za vyhýbanie sa plateniu daní. „Aj Ronaldo mal niekoľko kontroverzných momentov v súkromnom živote. No zvládol ich a nemá v životopise takú výraznú škvrnu ako Messi,“ tvrdí Tokoš.

Temný osud najbohatších
Nemusí to postihnúť aj aktuálneho lídra rebríčka Forbesu Cristiana Ronalda, no osudy jeho predchodcov majú ďaleko od šťastného konca. Boxer Mike Tyson, najlepšie platený športovec z rokov 1990 a 1996, doplatil na luxusný život a prílišné rozhadzovanie. Krátko po skončení kariéry bol nútený vyhlásiť bankrot. Sedemnásobný šampión formuly 1 Michael Schumacher, jednotka z rokov 1999 a 2000, sa po tragickom páde na lyžovačke a následných zdravotných problémoch nedokázal dodnes vrátiť do normálneho života a je odkázaný na pomoc druhých. Pozoruhodný pád Tigera Woodsa ešte stále pokračuje – pri jeho neustálych problémoch s chrbtom a pamätných sexuálnych škandáloch je malým zázrakom, že ešte má podporu sponzorov. Za minulý rok si golfom zarobil iba 107-tisíc dolárov, no reklamné kontrakty s firmami ako TaylorMade, Bridgestone či Monster Energy mu priniesli 37 miliónov. A na záver, dlhoročná najlepšie zarábajúca žena v športovom biznise Maria Šarapovová. Vlaňajší dopingový škandál, následný dištanc a odchod najväčších partnerov spôsobil, že prvýkrát v kariére sa nezmestila do rebríčka Forbesu. Najlepšou a jedinou ženou v ňom je jej tenisová kolegyňa Serena Williamsová s príjmom 27 miliónov dolárov.

Najbohatší športovci sveta (v mil. dolárov)

1. Cristiano Ronaldo futbal 93,0
2. LeBron James basketbal 86,2
3. Lionel Messi futbal 80,0
4. Roger Federer tenis 64,0
5. Kevin Durant basketbal 60,6
6. Andrew Luck americký futbal 50,0
    Rory McIlroy golf 50,0
8. Stephen Curry basketbal 47,3
9. James Harden basketbal 46,6
10. Lewis Hamilton formula 1 46,0

Zdroj: Forbes