Klubom v Anglicku rozdelili miliardy

Zdroj: Hospodárske noviny, Vladimír Trávniček

Šampión Premier League z Chelsea dosiahol za práve skončenú sezónu rekordný príjem – vyše 176 miliónov eur.

Či je kvalitnejšia najvyššia súťaž v Anglicku – Premier League, alebo španielska La Liga, sa nedá jednoznačne potvrdiť. Na to, ktorá je bohatšia, dávajú jednoznačnú odpoveď príjmy klubov v práve skončenej sezóne. Podľa portálu insideworldfootball.com si dvadsať tímov Premier League rozdelilo v prepočte rekordných 2,87 miliardy eur, kým rovnaký počet španielskych dostal o miliardu menej. „Dôvodom je väčšia atraktívnosť anglickej súťaže a rekordné príjmy z predaja domácich aj zahraničných televíznych práv,“ povedal pre HN športový analytik a futbalový manažér Jozef Tokoš. Najväčší balík z miliardového koláča putoval do pokladnice majstrovskej FC Chelsea, ktorá zo súťaže získala vyše 176 miliónov eur. Pre porovnanie, je to o 60 miliónov vyššia suma, ako dostal vlaňajší líder finančnej tabuľky, londýnsky Arsenal.

Spravodlivejší ostrovania
Okrem samotného miliardového rozdielu vo vyplácaných prémiách existujú odlišnosti medzi Premier League a La Ligou aj v systéme odmeňovania. Kým v Anglicku rozhoduje o výške umiestnenie v tabuľke posledného ročníka, v Španielsku je to výsledok za posledných päť sezón. Navyše, v La Lige sa pri rozdeľovaní sleduje aj počet oficiálnych členov klubu, predaných permanentiek či priemerná návštevnosť. Aj kvôli týmto ukazovateľom majú neotrasiteľnú pozíciu giganti Real Madrid a FC Barcelona. „Zaujímavé je porovnanie príjmov medzi prvým a posledným klubom. V Španielsku je tento rozdiel na úrovni 2,5-násobku, v Premier League je len 1,5-násobný,“ konštatuje Tokoš. Rozmenené na drobné: kým posledný klub v La Lige z Granady získal 62 miliónov eur, prvý Real Madrid až 150 miliónov. Naproti tomu na Britských ostrovoch bol tento rozdiel neporovnateľne menší (Chelsea 176 miliónov, Sunderland 115 miliónov). „To znamená, že v Anglicku je spravodlivejšie nastavený systém. Neriešia počet členov či návštevnosť. Okrem umiestnenia v tabuľke u nich rozhoduje počet prenosov, ktoré určujú televízne spoločnosti,“ vysvetľuje Tokoš. Z tohto hľadiska nedostal najviac majster z Chelsea, druhý Tottenham či slávny Manchester United. Najviac televíznych prenosov, a teda najvyššiu sumu z tohto balíka, získal FC Liverpool.

Najlukratívnejší zápas
Práve lukratívnosť najbohatšej súťaže robí zo zápasu o postup do Premier League najlukratívnejší futbalový duel. Víťaz takzvaného súboja play-off totiž zarobí dokonca postupom viac, ako šampión v prestížnej Lige majstrov. V pondelok večer sa ním stal Huddersfield Town, ktorý sa do najvyššej súťaže vracia po dlhých 45 rokoch. Podľa agentúry AP mu účasť v Premier League pri spočítaní príjmov z televíznych práv, od sponzorov a zo vstupného prinesie takmer 200 miliónov eur. „Je to malý zázrak, že si Huddersfield zahrá v budúcej sezóne v Premier League. Mnohonásobne sa mu zvýši rozpočet a bude závisieť od vedenia klubu, ako si so situáciou poradí,“ hovorí Tokoš. Huddersfield Town skončil v minulej sezóne až na 19. mieste druhej najvyššej súťaže a jeho rozpočet sa pre tento rok pohyboval na úrovni 14 miliónov eur. Jedno víťazstvo mu tak prinesie štrnásťnásobne viac peňazí. „Vôbec sme nerozmýšľali nad peniazmi a nad tým, čo nám prinesie Premier League. Chceli sme len vyhrať ďalší zápas,“ uviedol pre britské médiá tréner Huddersfieldu David Wagner. Keď sa pozrieme na spomínanú Ligu majstrov, v tejto súťaži sa ešte nikdy nestalo, aby jej víťaz zarobil viac ako sto miliónov eur. Prvým takýmto klubom sa môže stať jeden z dvojice Real Madrid – Juventus Turín, ktorí si o najprestížnejšiu európsku trofej zahrajú už túto sobotu.

Kto najviac finančne vyťažil z Premier League (v mil. eur)

1. FC Chelsea 176,07
2. Man City 171,69
3. Tottenham 170,65
4. Liverpool 170,65
5. Man United 165,12
6. Arsenal 164,09
7. Everton 152,22
8. Southampton 146,69
9. Bournemouth 142,42
10. West Ham 140,12

insideworldfootball.com