Vo voľbách úspech staronových členov, pribudli Krnáč so Saparom

Zdroj: Šport, Miroslav Antol

Brankár JÁN MUCHA už rok šéfuje Únii futbalových profesionálov (ÚFP), ktorá zastupuje záujmy hráčov na Slovensku

     V tomto týždni sa po roku opäť zišlo valné zhromaždenie (VZ) Únie futbalových profesionálov (ÚFP). Viac ako štyri desiatky hráčov z dvoch najvyšších slovenských súťaží diskutovali v Žiline na rôzne témy, súčasťou VZ boli aj voľby do predsedníctva a dozornej rady, vyhodnotenie doterajšej činnosti a plánovanie aktivít na nasledujúce obdobie.
     Na čele ÚFP je od predchádzajúceho VZ, ktoré sa uskutočnilo vlani, brankár bratislavského Slovana a slovenskej reprezentácie Ján Mucha. V úlohe prezidenta ho čaká ešte trojročné fungovanie. „V našich štruktúrach je takmer 200 profesionálnych futbalistov. Neustále pracujeme na tom, aby sme sa rozrástli a aby sme dali možnosť každému hráčovi vstúpiť do únie. V poslednom období nás posilnili chlapci z Bardejova, Popradu, Nitry či Skalice, nedávno som absolvoval stretnutie s hráčmi Liptovského Mikuláša,“ povedal v rozhovore pre Šport prezident ÚFP.
    Strešná organizácia slovenských futbalových profesionálov vznikla v minulom roku, aby pomáhala hráčom riešiť problémy, ktoré vznikajú predovšetkým na trase hráč - klub. „Máme na konte viacero úspešne vyriešených prípadov. Zastupujeme hráčov v komunikácii s klubom, spolupracujeme so Slovenským futbalovým zväzom aj Úniou ligových klubov. Nie vždy ide o finančné patálie, často sú na pretrase odlišné interpretácie zmluvných podmienok. Problémy sú naozaj rôznorodé, preto je dobré, ak sa hráči majú na koho obrátiť,“ skonštatoval reprezentačný brankár, účastník MS 2010 aj ME 2016. Únia v tomto roku napríklad pomohla s predčasným ukončením zmluvy Aldovi Baezovi, do marca hráčovi AS Trenčín. Pomocnú ruku podala tiež hráčom Tatrana Prešov pri riešení problému s neodvádzaním preddavkov dane z príjmu fyzických osôb zo strany klubu, ktorý si to chcel kompenzovať skrátením budúcich mesačných odmien hráčov.
     ÚFP by sa v krátkej budúcnosti chcela stať členom Medzinárodnej únie profesionálnych hráčov futbalu (FIFPro), ktorej zástupca Roy Vermeer zavítal v pondelok na Slovensko a zúčastnil sa ako hosť aj na žilinskom valnom zhromaždení. „Na vstup do FIFPro musíme spĺňať určité podmienky. Integračný proces má tri etapy, my sme stále v prvej - pozorovateľskej,“ objasnil brankár Slovana.
     Muchova únia združuje viac ako 90 percent futbalových profesionálov behajúcich po slovenských trávnikoch. Niektorí ešte o členstvo nepožiadali, no našli sa aj takí, ktorí vstup do ÚFP odmietli. „Áno, sú takí, ktorí v tom nevidia prospešnú vec. My na druhej strane neustále apelujeme na hráčov, že v tom netreba hľadať nič iné ako pomocnú ruku, ktorú nájdu, keď ju budú potrebovať. Chceme, aby hráči dostávali od klubov to, čo si zaslúžia, aby sa s nimi jednalo podľa štandardov a podmienok FIFA.“ Ročné členstvo v ÚFP stojí jednotlivca 40 eur, hráči do 23 rokov platia polovicu.
     Únii pomáha z pozície poradcu Jozef Tokoš, hráčsky zástupca a športový právnik, ktorý ÚFP zastupoval aj na nedávnom európskom kongrese FIFPro na Malte. „ÚFP sa prvýkrát zúčastnila na takomto zasadnutí. Absolvoval som veľa rôznych stretnutí a rozhovorov, ktoré boli dôležité z pohľadu budúceho fungovania ÚFP,“ vysvetlil Tokoš, ktorý tiež nechýbal na pondelňajšom valnom zhromaždení. Právo účasti na ňom má každý člen ÚFP, z kapacitných dôvodov však prišlo z každého klubu len niekoľko zástupcov, ktorí disponovali právom hlasovania aj za svojich spoluhráčov.
     Do predsedníctva boli napokon znovu zvolení Róbert Vittek, Róbert Jež, Peter Kleščík a Ľubomír Michalík, novým členom sa stal Martin Krnáč. Z päťčlennej zostavy si potom prítomní jednomyseľne vybrali za viceprezidenta Michalíka, ktorý bol v tejto funkcii aj počas prvého roka fungovania ÚFP. Vo voľbách do dozornej rady uspeli po roku opäť Viktor Pečovský a Martin Dobrotka, doplnil ich Marek Sapara. Všetci majú k dispozícii dvojročný mandát. Hospodárom ÚFP je Blažej Vaščák, zvolený bol ešte vlani na obdobie 24 mesiacov. Mandát poradcu obhájil spomenutý Jozef Tokoš. „Je pre mňa dôležité, že hráči mi v súvislosti s rokovaniami, najmä so zahraničnými partnermi, opäť vyslovili dôveru,“ dodal Tokoš.