Žiadne poistky. FIFA za zranenia platí

Zdroj: Hospodárske noviny, Vladimír Trávniček

Medzinárodná federácia má na kompenzácie pripravených 70 miliónov eur ročne. Šetrí tým náklady zväzov, aj slovenského.

Drahé poistky hokejistov zo zámorskej NHL sú hlavným dôvodom, prečo hrozí ich neúčasť na olympijských hrách. Futbal takéto problémy vďaka programu FIFA Club Protection nepozná. Jeho dôležitosť sa naplno prejaví v súvislosti s víkendovým zranením Íra Seamusa Colemana. Dvojnásobná zlomenina nohy zo zápasu s Walesom (0:0) ho vyradí z hry na šesť až deväť mesiacov. No o svoju lukratívnu mzdu z anglického Evertonu nepríde. Jeho plat na úrovni 57-tisíc eur týždenne, čiže pri polročnej odmlke vyše milióna eur, uhradí medzinárodná federácia FIFA. „Zväz teda nemá náklady s poistením futbalistov – zdravotné riziká pokrýva FIFA Club Protection Program,“ uviedol pre HN Juraj Čurný, hovorca Slovenského futbalového zväzu.

Pod tlakom veľkoklubov
Ochrana futbalistov v čase ich pôsobenie v národných farbách vznikla pod tlakom veľkoklubov na základe dohody medzi FIFA a Európskou asociáciou klubov. „Túto možnosť si vyrokovali v roku 2012, aby nedoplácali na zranenia svojich hráčov,“ konštatuje športový analytik a futbalový manažér Jozef Tokoš. Faktom je, že na výšku kompenzácie sa nevzťahujú rôzne bonusy, prémie za víťazné zápasy či strelené góly. A kluby nepykajú za zranenie futbalistu, ktorý si ho neprivodil u svojho „zemestnávateľa“, ale pri reprezentácii krajiny. „Vážne zranenia počas reprezentačných duelov nie sú časté. O to viac rezonuje prípad obrancu Colemana, ktorý paril k lídrom Evertonu v tejto sezóne a môže mu chýbať dokonca až deväť mesiacov,“ hovorí Tokoš.

K dispozícii 70 miliónov
Podľa materiálu na portáli fifa.com má federácia na tieto kompenzácie vyčlenených ročne 70 miliónov eur. Vypláca sa v prípade, že futbalista kvôli zraneniam vynechá viac ako 28 dní. Maximálne sa môže uhrádzať počas jedného roka, najviac do výšky 7,5 milióna eur – to predstavuje vyše 20-tisíc eur na deň. Počas päťročného obdobia platnosti ochranného programu neprišlo k viacmesačnému zraneniu hviezd typu Cristiana Ronalda, Lionela Messiho či Neymara. Kompenzácia pre írskeho obrancu Colemana patrí medzi najvyššie v histórii. „Nejde pritom len o samotnú mzdu, Coleman hral v životnej forme a klubu tak nepomôže v kľúčovej, záverečnej časti sezóny. Peniaze síce pomôžu k plateniu jeho mzdy, no nenahradia jeho výkony na ihrisku,“ dodal Tokoš.

Postihlo to Pekaríka
Za posledný päť rokov, čiže počas platnosti ochranného programu FIFA, sa v drese slovenskej reprezentácie najvážnejšie zranil obranca Herthy Berlín Peter Pekarík. Odchovanec žilinského futbalu si na jeseň 2015 v domácom súboji s Ukrajinou (0:0) privodil zranenie ramena. Kvôli následnej operácii nebol klubu k dispozícii takmer tri mesiace. „Či si na mňa Hertha uplatnila nárok na kompenzáciu, som sa neinformoval, keďže klub takéto veci s hráčmi nekonzultuje,“ hovorí pre HN účastník majstrovstiev sveta 2010 aj európskeho šampionátu 2016. Podľa nemeckého pracovného práva však o svoju základnú mzdu v prvých 42 dňoch práceneschopnosti neprišiel. „Ak je dlhšia, tak hráč dostáva už iba nemocenské dávky, ktoré nie sú vysoké. Existuje možnosť pripoistiť si doplnok k nemocenským dávkam, ale to je oveľa drahšie,“ dodal náš reprezentačný obranca.

Kľúčové body programu FIFA Club Protection
– vďaka nemu dostávajú kluby kompenzáciu pri zraneniach hráčov počas pôsobenia v reprezentácii
– maximálne môže byť vyplácaná 365 dní a jej výška nemôže presiahnuť 7,5 milióna eur
– medzinárodná federácia má na tento účel každoročne vyčlenených 70 miliónov eur