Čínske firmy bojujú o klub z Anglicka

Zdroj: Hospodárske noviny, Vladimír Trávniček

FC Southampton chcú získať konzorciá Lander Sports a CITIC Securities. Cena? V prepočte bezmála štvrť miliardy eur.

Pred piatimi rokmi by ste čínskych majiteľov medzi anglickými futbalovými klubmi nenašli. Dnes má takmer 88-percentný podiel v tíme West Bromwich Albion firma Yunyi Guiokai Sports Development Limited, konzorcium China Media Capital zase vlastní 13 percent v Manchester City. A podľa britských médií už o pár týždňov skončí v čínskych rukách ďalší klub z najbohatšej futbalovej ligy sveta Premier League. O jeden z najtradičnejších tímov anglickej elity FC Southampton totiž súperia hneď dve čínske skupiny – Lander Sports Development a CITIC Securities. Cena za momentálne desiaty tím tabuľky Premier League sa môže vyšplhať v prepočte na štvrť miliardy eur. Toľko očakáva predávajúci, ktorým je švajčiarska miliardáka Katharina Liebherrová. „Southampton je lukratívna adresa. Len čo niekto v Anglicku prejaví záujem predať klub, okamžite je oň na trhu záujem,“ tvrdí pre HN športový analytik a futbalový manažér Jozef Tokoš.

Dedička bez skúseností
FC Southampton kúpil v roku 2009 zakladateľ jednej z najväčších firiem na výrobu ťažkých strojov a stavebnej techniky Markus Liebherr. Za klub nachádzajúci sa vtedy vo finančných problémoch a nútenej správe zaplatil „smiešnych“ 15 miliónov libier. No už rok po vstupe do anglického futbalu zomrel na následky infarktu a jeho biznis vrátane Southamptonu zdedila jeho dcéra Katharina. Tá nemala žiadne skúsenosti s vlastnením akéhokoľvek športového tímu a pre mnohých bolo otázkou času, kedy príde k predaju. „V Premier League je čoraz väčšia konkurencia a musíme sa pozerať dopredu. Hľadať nové trhy pre obchodný rast a inovácie,“ napísala v liste fanúšikom klubu Liebherrová po tom, čo na povrch prenikli prvé informácie o predaji novým čínskym investorom. Podľa denníka The Sun je v súčasnosti o krok bližšie k odkúpeniu spoločnosť Lander Sports Development, ktorá mala predložiť ponuku v hodnote vyše 220 miliónov eur. Podľa nemenovaného zdroja z klubu sa rokovania mali dostať do pokročilého štádia. Jedným z nevyjasnených bodov obchodu má byť otázka, či vo vedení Southamptonu ostane doterajší výkonný riaditeľ Ralph Krueger – mimochodom, bývalý tréner švajčiarskej hokejovej reprezentácie. „Pri kúpe futbalového klubu ide o stredno- až dlhodobé investície a je otázne, či v rámci kontinuity nechajú vo funkciách ľudí aj po prevzatí klubu,“ konštatuje Tokoš.

„Invázia“ bude pokračovať
Z futbalu sa v posledných rokoch stáva nástroj na prerazenie čínskych firiem na európsky trh. Dôkazom nie sú len vlastnícke podiely v dvoch kluboch Premier League a troch v druhej najvyššej súťaži. Čínske spoločnosti sú už spolumajiteľmi tímov v Španielsku, vo Francúzsku alebo aj v Holandsku. „Podpora obrazu Číny navonok sa enormne zvýšila. Akoby čelní predstavitelia pochopili silu marketingu a PR v globálnej ekonomike,“ uviedol český sinológ Martin Kříž. Zhodou okolností je fanúšikom futbalového klubu Slavia Praha, ktorý na jeseň 2015 kúpila bohatá čínska spoločnosť China Energy Company Ltd. (CHFC). „Takáto investícia pomáha firme zlepšiť imidž, naznačuje tým otvorenosť a chce aj vďaka tomu lepšie pochopiť tradície západnej Európy,“ konštatuje Kříž. Číňania majú dlhodobé ciele a hlavne rastúcim vplyvom túžia v budúcich rokoch pomôcť aj čínskemu futbalu. Ambíciou najľudnatejšej krajiny je jedného dňa organizovať majstrovstvá sveta. „Čína je v rôznych odvetviach viditeľná viac ako kedykoľvek v minulosti. Dá sa predpokladať, že investície do európskeho futbalu z tejto krajiny budú pokračovať aj v ďalších rokoch,“ dodal Tokoš.

Čínske spoločnosti v anglickom futbale

Premier League
China Media Capital – 13 % akcií v Manchester City
Yunyi Guiokai Ltd. – 87,8 % vo West Bromwich Albion

The Championship
Recon Group – 100 % v Aston Villa
Fosun Group – 100 % vo Wolverhamptone
Trillion Trohphy Asia – 60,78 % v FC Birmingham