Rusko neláka. FIFA chýbajú milióny

Zdroj: Hospodárske noviny, Vladimír Trávniček

Medzinárodná federácia má rok pred šampionátom len deväť sponzorov. Pred MS 2014 v Brazílii ich bolo dvadsať.

Korupčné škandály v Medzinárodnej futbalovej federácii – FIFA, vyšetrovanie švajčiarskej polície aj americkej FBI a prehlbujúca sa nedôvera jednej z najväčších športových organizácii na svete. Dôsledky negatívnych dosahov za éry prezidenta Seppa Blattera sa ukazujú práve teraz. Šestnásť mesiacov pred štartom najlukratívnejšieho podujatia pod značkou FIFA – majstrovstiev sveta 2018 v Rusku má federácia problém so získavaním sponzorov. Kým začiatkom roka 2013, pred šampionátom v Brazílii, bolo pre podujatie zabezpečených až dvadsať partnerov, dnes je ich len deväť. Navyše, od zvolenia nového prezidenta Gianniho Infantina sa podarilo FIFA „uloviť“ len jedného sponzora najvyššej kategórie, čínsku spoločnosť Wanda Group. „Chýbajú im globálni sponzori a najbližšieho pol roka sa budú musieť snažiť, aby sa priblížili príjmom z obdobia spred štyroch rokov,“ konštatuje pre HN Jozef Tokoš, športový analytik a futbalový manažér.

Menej sponzorov, nižšie príjmy
Od prevalenia korupcie opustili alebo nepredĺžili zmluvu s FIFA také spoločnosti ako Emirates, Sony, Budweiser, Castrol či Continental. Podľa údajov zo stránky fifa.com predstavovali sponzorské príjmy federácie pred šampionátom v Brazílii 404 miliónov dolárov, v roku 2015 to bolo už len 246 miliónov. Kľúčový je pritom nedostatok sponzorov najvyššej kategórie, ktorým je zatiaľ iba spomínaná Wanda Group. „Problémy vo FIFA sú to, čo ovplyvňuje svetové značky a tiež cena takéhoto partnerstva. A vrátila sa už FIFA späť na miesto, v ktorom sú korporátne spoločnosti zo Západu ochotné robiť biznis?“ hovorí pre Bloomberg Andrew Georgiou, výkonný riaditeľ Lagardere Sports and Etertainment – jednej z najväčších svetových športových agentúr. Ďalšiu ranu pre FIFA pritom môže priniesť interné vyšetrovanie udalostí posledných rokov od Washingtonskej právnickej firmy Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan. Jeho výsledok by mal byť známy na prelome marca a apríla. Čiže necelé tri mesiace pred Pohárom konfederácií FIFA, ktoré už tradične rok pred šampionátom ako testovací turnaj organizuje Rusko. Samotná federácia problémy so sponzormi nepriznala. „Proces predaja prebieha a noví partneri vstúpia do marketingového programu ešte pred majstrovstvami sveta,“ odkázala FIFA vo svojom stanovisku Bloombergu. Čísla však hovoria jasne: podľa finančných výsledkov skončila federácia po rokoch úspechov v strate 122 miliónov eur. Ako hospodárila vlani, bude známe o pár mesiacov.

Kontroverzné rozšírenie MS
S novým prezidentom Infantinom prišiel okrem boja o znovuzískanie dôvery aj kontroverzný projekt rozšírenia majstrovstiev sveta zo súčasných 32 na 48 mužstiev. „Základným motívom je, aby prišlo viac peňazí pre národné futbalové zväzy. Bol to jeden z hlavných bodov Infantinovej kampane. Pri dobrom nastavení sa to môže podariť najmä vďaka krajinám z Ázie,“ tvrdí Jozef Tokoš. Pravidelným účastníkom MS sa tak od roku 2026 môžu stať reprezentácie krajín ako Čína, Pakistan alebo India. Pri súčasnom rozdelení kvalifikačných miest nemali na postup na záverečný turnaj takmer žiadnu šancu. „Zoberte si, že by na šampionáte hrali naraz Japonsko, Kórea, Čína alebo taký Bangladéš. Taký turnaj by lámal rekordy sledovanosti,“ myslí si Tokoš. Na druhej strane, formátu rozšírenia MS sa vyčíta, že upadne kvalita tak samotných zápasov na šampionáte, ako aj kvalifikačných duelov na jednotlivých kontinentoch. „Hodnota zápasov padá. Mal som viacero rozhovorov na túto tému v Ázii aj Afrike,“ uviedol na margo predaja televíznych práv na kvalifikáciu Andrew Georgiou. Podľa neho je za rozšírením čisto politické rozhodnutie, ktoré v nasledujúcich rokoch nebude prospešné pre futbal.

Vývoj príjmov Medzinárodnej futbalovej federácie (v mil. dolárov)
(vývojový grafík)

2003 685
2004 755
2005 866
2006 868
2007 1019
2008 1075
2009 1146
2010 1401
2011 1070
2012 1166
2013 1386
2014 2096
2015 1152
Zdroj: fifa.com