Liek na dlhy zabral. Európa je v zisku

Zdroj: Hospodárske noviny, Vladimír Trávniček

Hospodárenie súťaží a klubov je najlepšie v histórii. Za posledné dva roky zarobili vyše 1,5 miliardy eur.

Rok 2011. Európske futbalové kluby sa pod vplyvom ekonomickej krízy čoraz viac zadlžovali. Do toho ešte vstúpili bohatí šejkovia v Manchester City či Paris St. Germain, pre ktorých bolo pri drahých nákupoch a vysokých platoch hráčov úspešné hospodárenie nepodstatné. Pod vplyvom týchto problémov zaviedla Európska futbalová únia UEFA takzvanú finančnú fair-play. Pod hrozbou sankcií nastavila nové pravidlá pre spravodlivú súťaž – keďže nie všetky krajiny dbali na rozumné hospodárenie svojich klubov.

Rok 2016. Od zavedenia finančnej fair-play sa európsky futbal radikálne ozdravil. Kým v rokoch 2010 a 2011 skončil v mínuse 718 miliónov eur, v ostatných dvoch sezónach vykázali kluby rekordné zisky vyše 1,5 miliardy. Vyplýva to z finančnej správy, ktorú UEFA zverejnila na svojom webe.

Zo ziskov sa investuje
Pri zrode a fungovaní celého projektu finančnej fair-play bol z pozície člena Výkonného výboru UEFA aj bývalý prezident nášho futbalového zväzu František Laurinec. „Samozrejme, že s výsledkami vládne spokojnosť. Tie zisky ostávajú klubom, vo väčšine prípadov ich investujú naspäť do futbalu,“ uviedol pre HN Laurinec. Výrazne zlepšené ekonomické ukazovatele sa prejavili najmä na investíciách do infraštruktúry – budovania tréningových centier a mládežníckych akadémií, ako aj futbalových štadiónov. „Od zavedenia finančnej fair-play sa postavilo 50 nových arén a sú prípravné ďalšie projekty na výstavbu ďalších,“ konštatuje jeden z dvadsiatich mužov, ktorý sa podieľa vo Výkonnom výbore na riadení a smerovaní európskeho futbalu. Finančná fair-play od svojho vzniku narážala na mnoho kritikov, niektorí sa dokonca odvolávali na pravidlá Európskej únie o porušení hospodárskej súťaže. „Preto viedla UEFA neustále dialóg s Európskou komisiou pre hospodársku súťaž, aby tie pravidlá mali právne ošetrené,“ povedal pre HN športový analytik a futbalový manažér Jozef Tokoš. Ich oprávnenosť viackrát potvrdil aj Športový arbitrážny súd v Lausanne, ktorý v sporoch sťažovateľov zo strany futbalových klubov dal zakaždým za pravdu Európskej futbalovej únii.

Hrozba sankcií funguje
Zaujímavosťou je, že každý rok klesá počet klubov, ktoré musia čeliť trestom pre porušenie pravidiel finančnej fair-play. Pri ich prvom udeľovaní za sezónu 2012/2013 sa týkali až 23 mužstiev, naposledy už len štyroch. „Tých, čo porušujú pravidlá, je čoraz menej. Hlavnou úlohou tých sankcií je docieliť férovú súťaž v rámci Ligy majstrov a Európskej ligy,“ konštatuje Laurinec. Najtvrdším trestom za porušenie je vylúčenie, respektíve zákaz klubu štartovať v niektorej z európskych pohárových súťaží. Naposledy takýto trest postihol srbský Partizan Belehrad, rumunský Rapid Bukurešť či španielsku Malagu. Za opakované porušovanie a nedisciplinovanosť si dokonca turecký Galatasaray Istanbul nemôže zahrať poháre v dvoch sezónach po sebe. „Ten systém je rešpektovaný, robí sa v komunikácii so zástupcami Európskej únie a UEFA si vynucuje jeho dodržiavanie. Okrem vyradenia klubu je tam mnoho ďalších opatrení, aby sa jednotlivé kluby začali správať hospodárne,“ tvrdí Tokoš. Jedným z nich sú aj pokuty, ktoré za porušenie pravidiel museli uhradiť aj bohaté veľkokluby arabských šejkov – Manchester City a Paris St. Germain. V sezóne 2013/2014 zaplatili po 60 miliónov eur.

Slovensko je v príjmoch na 30. mieste v Európe
Súčasťou finančnej správy UEFA je aj rebríček najbohatších európskych futbalových súťaží podľa výšky príjmov. Slovensko sa v ňom umiestnilo na 30. mieste, keď mužstvá našej najvyššej súťaže dosiahli celkové tržby 27 miliónov eur. V rebríčku nad našou ligou je azerbajdžanská (40 miliónov), pod nami srbská (26 miliónov). „To je, bohužiaľ, realita. No aj nový prezident UEFA Alexander Čeferin upozornil na to, že sa neustále otvárajú nožnice medzi silnými a slabšími ligovými súťažami,“ uviedol František Laurinec. Riešením v budúcnosti by mohol byť vznik nadnárodných súťaží, napríklad spoločnej česko-slovenskej ligy.

Najlepšie hospodáriace kluby v Európe (v miliónoch eur)
(podľa prevádzkového zisku)

1. Manchester United 143
2. Paris Saint-Germain 120
3. Real Madrid CF 90
4. Liverpool FC 86
5. Arsenal FC 80
6. Manchester City 64
7. Juventus Turín 59
8. FC Barcelona 58
9. Zenit Petrohrad 57
10. Burnley FC 54

Zdroj: The European Club Footballing Landscape