Čína chce strážiť miliónové prestupy

Zdroj: Hospodárske noviny, Vladimír Trávniček

Dvaja najlepšie platení hráči sveta hrajú v čínskej Super League. Na extrémne výdavky má dohliadať vládna agentúra.

Vo svetovom futbalovom rebríčku jej patrí až 82. miesto a v doterajšej histórii nezohrávala reprezentácia či ligová súťaž tejto krajiny významnú úlohu. No v posledných dvoch rokoch sa stala z Číny veľmoc v biznise futbalových prestupov. Na prelome rokov dokázali dva tímy tamojšej Super League zo Šanghaja nalákať na peniaze hviezdne mená – Brazílčana Oscara a Argentínčana Carlosa Tevéza. Ten sa s ročným platom na úrovni 40 miliónov eur stal najlepšie zarábajúcim futbalistom planéty, Oscar je s príjmom 25 miliónov hneď za ním. A práve na tieto extrémne mzdy a tiež vysoké prestupové sumy zareagovala čínska vláda prostredníctvom štátnej agentúry General Administration of Sport. „Budeme regulovať a obmedzovať drahé nákupy a zavedieme limit na platy hráčov, aby sme kontrolovali iracionálne investície,“ cituje stanovisko agentúry portál insideworldfootball.

Prvý krok: menej cudzincov
A nejde pritom len o spomínanú dvojicu Tevéz a Oscar. Až polovica zo šestnástky najlepšie zarábajúcich futbalistov sveta totiž pôsobí práve v čínskej Super League. Vedenie súťaže už urobilo prvý krok, aby obmedzilo zatiaľ nekontrolovaný prílev drahých posíl. Od začiatku novej sezóny, ktorá sa v Čína začína v marci, budú môcť kluby použiť v zápasoch namiesto doterajších piatich cudzincov len štyroch. „Vyzerá to tak, že Čína pod vplyvom lukratívnych nákupov spozornela. Možno očakávať, že zavedú systém finančnej fair-play na čínsky spôsob,“ povedal pre HN športový analytik a futbalový manažér Jozef Tokoš. Zo stanoviska čínskej štátnej agentúry ďalej vyplýva, že pôvodný zámer vychovávať popri hviezdnych zahraničných menách domácich futbalistov sa zmenil na nekontrolované lanárenie hráčov za každú cenu. Potvrdzuje to aj manažér najlepšieho futbalistu sveta Cristiana Ronalda Jorge Mendes. Ten koncom minulého roka potvrdil, že jeho klient dostal od nemenovaného čínskeho tímu ponuku na ročný plat 100 miliónov dolárov s tým, že Real Madrid by za jeho prestup získal astronomických 300 miliónov. V súčasnosti sa podobné špekulácie objavujú pri mene najlepšieho kanoniera nemeckej Bundesligy Pierra-Emericka Aubameyanga, za ktorého je Šanghaj SIPG ochotný zaplatiť 150 miliónov. „Podľa môjho názoru sa napriek avizovanej kontrole nákupov na prestupovom trhu veľa nezmení a Čína bude naďalej lákať veľké mená na lukratívny príjem,“ konštatuje Tokoš.

Futbal v Číne rastie
Hlavným cieľom futbalovej Číny je byť pravidelným účastníkom majstrovstiev sveta a byť raz aj organizátorom svetového šampionátu. Potvrdením narastujúceho vplyvu Číny na najpopulárnejší šport na svete je spoločnosť Wanda Group, ktorá sa vlani stala prvým sponzorom FIFA z najludnatejšej krajiny sveta. Okrem samotných miliónových hráčov investujú kluby aj do svetoznámych trénerov – v kluboch Super League dnes vedú kluby také mená ako Sven Göran Eriksson, Manuel Pellegrini, Andre Villas-Boas či Luis Felipe Scolari. Meradlom zvyšujúcej sa atraktivity súťaže môže byť návštevnosť na ligových zápasoch Super League. Kým v roku 2006 bol divácky priemer niečo vyše 16-tisíc divákov na zápas, vlani sa už vyšplhal na viac ako 24-tisíc fanúšikov. Pre zaujímavosť – je to dokonca viac, ako chodí na zápasy talianskej Serie A alebo francúzskej Ligue 1. Už dnes je čínska Super League v návštevnosti svetovou päťkou. „Na tej súťaži je viditeľný progres a aj zo športovej stránky sa jej úroveň z roka na rok zvyšuje,“ dodal Tokoš.

Najdrahšie prestupy futbalistov do Číny

1. Oscar (Brazília) 60 miliónov eur
Odkiaľ: FC Chelsea
Kam: Šanghaj SIPG
Týždenný plat: 460-tisíc eur

2. Hulk (Brazília) 55,8 milióna eur
Odkiaľ: Zenit Petrohrad
Kam: Šanghaj SIPG
Týždenný plat: 360-tisíc eur

3. Alex Teixeira (Brazília) 50 miliónov eur
Odkiaľ: Šachťar Doneck
Kam: JS Suning
Týždenný plat: 230-tisíc eur

transfermarkt.de, axofinans.no

Najlepšie zarábajúci futbalisti (podľa ročného príjmu v mil. eur)

1. Carlos Tevéz 36,92
2. Oscar 24,01
3. Cristiano Ronaldo 21,32
4. Gareth Bale 20,45
5. Lionel Messi 18,69
6. Hulk 18,69
7. Paul Pogba 16,94

axofinans.no