Liga má poklad. Vyťažení tínedžeri sa predávajú viac ako Česi

Zdroj: SME, Pavol Spál

Slováci sa do Európy predávajú lepšie ako Česi. V domácej lige dostáva šancu veľa tínedžerov, v tom patrí súťaž medzi európsku elitu.

V jesennej časti najvyššej slovenskej futbalovej súťaže chodilo priemerne na jeden zápas 2017 divákov, čo je druhý najnižší priemer v histórii ligy. Tento rok bol pritom jedným z najúspešnejších v dejinách slovenského futbalu. Reprezentácia postúpila na majstrovstvách Európy do osemfinále a národný tím do 21 rokov si vybojoval účasť na európskom šampionáte. Návštevnosť klesla oproti minulej sezóne zhruba o 650 divákov, na čo má vplyv aj rapídny pokles návštevnosti v Trnave, kde veľká časť fanúšikov zápasy bojkotuje. Po vlaňajšom vzostupe prišiel opäť rapídny pokles záujmu. Vyššiu priemernú návštevnosť majú všetky susedné krajiny, aj keď treba priznať, že majú vyšší počet obyvateľov: Maďarsko má priemer 2806 divákov na jeden zápas, Rakúsko 6802, Poľsko 8849 i Česko 4565. Slovenská liga však dominuje nad susedmi v iných kategóriách. O hráčov je čoraz väčší záujem v zahraničí. Medzinárodné centrum športových štúdií (CIES) nedávno spočítalo, koľko cudzincov hrá v 31 najlepších európskych ligách. Suverénne vedú Brazílčania, ktorých je v týchto súťažiach 469. Slovensko sa vyšvihlo s 91 hráčmi na štrnáste miesto, z toho deväť hráčov pôsobí v piatich top ligách (Francúzsko, Taliansko, Anglicko, Nemecko, Španielsko). Česku patrí až 23. miesto s 57 hráčmi. „Z Fortuna ligy sa stáva ideálna súťaž na štart do veľkého európskeho futbalu. Je to dôkaz dobrej práce s mládežou,“ myslí si športový právnik, analytik a futbalový agent Jozef Tokoš.

Česi pýtajú viac. Prečo?
Dôvodov, prečo je o Slovákov výraznejší väčší záujem, je viac. Jedným z nich je ekonomika. Najlepšie české kluby (Sparta Praha, Plzeň), z ktorých sa do zahraničia odchádza najčastejšie, sú veľmi slušne zaistené. Pravidelne hrajú v skupinovej fáze európskych pohárov. Aj keď sa nedostanú do Ligy majstrov, kde sú gigantické odmeny, zaujímavá je pre nich aj Európska liga, kde sa takisto dá slušne zarobiť. A potom nemajú potrebu predávať hráčov. Slovenským klubom sa postup medzi elitu podarí veľmi zriedkavo, skupinovú fázu Ligy majstrov hrala naposledy Žilina pred šiestimi rokmi. Aj preto sú slovenské kluby často od transferov ekonomicky závislé a cielene dávajú šancu tínedžerom. Zámer je jasný: ukázať mladých a potom ich predať. Typickým prípadom sú Trenčín a Žilina. Napriek tomu si v spomínaných kluboch dokážu za prestup hráča v posledných rokoch vypýtať čoraz viac peňazí. Matúš Bero, Milan Škriniar či Lászlo Benés - každý z nich stál viac ako milión eur, čo v minulosti nebývalo zvyčajné. Najbohatšie české kluby však dokážu aj takýmto ponukám odolať a futbalistov lepšie zaplatia. „Ak české kluby vedia konkurovať iným klubom zo Západu, je logické, že hráči zostanú doma. Príjmy najlepších hráčov českej ligy sú vyššie ako na Slovensku,“ tvrdí Tokoš.

Šanca pre mladých
V prieskume hráčskej asociácie FIFPro až jedenásť futbalistov z českej ligy uviedlo, že ich mesačný plat sa pohybuje v rozmedzí 28- až 56-tisíc eur. Najlepší na Slovensku zarábajú okolo 10- až 15-tisíc mesačne. Slovensko má najviac odchovancov v najvyššej súťaži spomedzi 31 európskych krajín. Prešov je dokonca v rebríčku klubov so 74,6 percenta odchovancov prvý. V lige je však po jesennej časti posledný. Slovenská liga je s priemerom 25,27 roka štvrtá najmladšia súťaž v Európe. Senica má tretí (priemer 22,6) a Trenčín (22,7) štvrtý najmladší tím v Európe. „Náš klub nadobudol zaujímavú hodnotu s dobrou povesťou, hráči od nás odchádzajú dobre pripravení. Naša liga sa stáva zásobárňou talentov,“ tvrdil pre SME v minulosti generálny manažér Trenčína Róbert Rybníček.

Na čele je Jakubech
V rebríčku stovky najviac vyťažených mladých hráčov do 20 rokov podľa CIES figurovalo až dvadsať Slovákov, čo je najviac v Európe. Mladíci vďaka tomu získavajú veľa skúseností, z čoho začali profitovať aj reprezentačné výbery do 19 či 21 rokov. „Kluby na Slovensku výrazne omladili kádre a dávajú šancu aj tínedžerom. Mladíci sa môžu vyhrať, aj keď kvalitu musia preukázať. Ročníky narodenia 1994 až 1996, ktoré sledujem pravidelne, sú výnimočné nielen po futbalovej, ale aj po charakterovej stránke,“ vravel tréner národného tímu do 21 rokov Čech Pavel Hapal. Úplne na čele rebríčka najvyťaženejších mladíkov v Európe je devätnásťročný trnavský brankár Adam Jakubech, ktorý nechýbal v jesennej časti ani minútu. V zahraničí je oňho veľký záujem. Už v lete zaňho ponúkal jeden z klubov Serie A 750-tisíc eur. Počas jesennej časti jeho cena ešte stúpla. V reprezentácii do 21 rokov však paradoxne miesto nemal. Osemnásťročný Nigérijčan Samuel Kalu (Trenčín) nedohral iba v jednom zápase dvanásť minút. Medzi najvyťaženejších patrí aj ďalší žilinský tínedžer Nikolas Špalek, ktorý tiež nastúpil vo všetkých zápasoch v základnej zostave. „Stabilne nastupujúci hráč má dobrý predpoklad na prestup do cudziny,“ priznáva Tokoš.