Ronaldo kraľuje, na tráve aj s platom

Zdroj: Hospodárske noviny, Vladimír Trávniček

Líder Realu Madrid týždenne zarobí 410-tisíc eur a štvrtýkrát získal Zlatú loptu pre najlepšieho hráča na svete.

Národný tím Portugalska doviedol k historickému prvému titulu majstrov Európy, Real Madrid k triumfu v elitnej Lige majstrov. Najmä vďaka týmto úspechom získal 31-ročný Portugalčan Cristiano Ronaldo už štvrtú Zlatú loptu – ocenenie pre najlepšieho futbalistu roka. V ankete magazínu France Football, v ktorej hlasovalo takmer dvesto novinárov z celého sveta, zvíťazil pred Lionelom Messim a tretí skončil Francúz Antoine Griezmann. Ronaldo nedominuje v tomto roku iba na futbalových trávnikoch, ale aj v rebríčku najlepšie platených hráčov planéty. Podľa poradenskej spoločnosti AXO Finance držiteľ Zlatej lopty za týždeň zarobí 410-tisíc eur. Pre zaujímavosť, priemerne zarábajúci Slovák by na takýto príjem musel pracovať štyri desaťročia. „Ronaldo je teraz na vrchole kariéry. Lepšiu zmluvu už pravdepodobne mať nebude,“ tvrdí pre HN Jozef Tokoš, športový analytik a futbalový manažér.

Predbehol aj legendy
Ziskom štvrtej Zlatej lopty predstihol v historickom rebríčku legendárne trio Johan Cruyff, Michel Platini a Marco van Basten. Pred Ronaldom tak ostal už len najoceňovanejší futbalista všetkých čias Lionel Messi – držiteľ piatich trofejí pre najlepšieho hráča sveta. „Nikdy by som si nevedel predstaviť, že vyhrám Zlatú loptu štyrikrát. Je to česť. Cítim sa ako pri prvej Zlatej lopte. Splnil sa mi sen a som šťastný,“ povedal Ronaldo v predtočenom rozhovore pri preberaní ceny. Aktuálne je totiž s Realom Madrid v Japonsku, kde ho zajtra čaká semifinálový duel na majstrovstvách sveta klubov proti mexickému tímu Club América.

Nehnuteľnosti a rodina
Spomínaný týždňový základný plat v Reale Madrid je len jedným z mnohých Ronaldových príjmov. Spolu s rôznymi klubovými bonusmi a lukratívnymi sponzorskými zmluvami so značkami ako Nike, Tag Heuer, KFC či Monster dosiahli jeho zárobky 88 miliónov dolárov za rok. To z neho robí najlepšie plateného športovca na svete na rok 2016 podľa magazínu Forbes. A čo s desiatkami miliónov ikona futbalu robí? Najviac investuje do nehnuteľností. V minulosti kúpil za vyše desať miliónov eur pre rodinu rezidenciu na predmestí Funachalu, svojho rodiska na ostrove Madeira. Ďalej vlastní honosné sídlo La Finca v Madride. V minulom roku si mal podľa portálu Business Insider zadovážiť za 20 miliónov dolárov luxusný apartmán na Manhattane v známom komplexe Trump Towers. Peniaze investoval aj do módy, spoločne so sestrou vlastní v Portugalsku sieť butikov predávajúcich kolekciu vlastnej módnej značky CR7.

Bez Slováka, ale s Čínou
V rebríčku najlepšie platených futbalistov podľa AXO Finance sa objavilo 112 hráčov, ktorých týždenný plat bol vyšší ako 100-tisíc eur. Len tesne sa v ňom pravdepodobne neušlo miesto nášmu Marekovi Hamšíkovi, ktorý si podľa talianskych médií zarobí v Neapole 4 až 5 miliónov eur ročne. „Zaujímavosťou rebríčka je však výrazný nárast lukratívne zarábajúcich futbalistov v Číne. Z prvej šestnástky v tejto krajine pôsobí hneď sedem futbalistov,“ konštatuje Tokoš. Za Ronaldom, Garethom Baleom a Lionelom Messim je na štvrtom mieste Brazílčan Hulk, pôsobiaci v tíme Šanghaj SPG – týždenne zarobí takmer 360-tisíc eur. Ďalšími štedro zaplatenými „Číňanmi“ sú napríklad Ezequiel Lavezzi, Graziano Pelle alebo Asamoah Gyan. „Čína je dnes pre futbal krajinou neobmedzených možností. Hráčov z Európy dokáže nalákať na lukratívny plat, ktorý by na starom kontinente nikdy nedostali,“ tvrdí Tokoš. Presne pred rokom musel vysokým platovým ponukám odolávať aj náš Marek Hamšík. Na rozdiel od Hulka a spol. u neho vyhrali športové ambície pred tými finančnými.

Zaujímavosti z rebríčke najlepšie platených futbalistov
– z vyše stovky najlepšie zarábajúcich futbalistov pochádza najviac z Brazílie (19) a zo Španielska (15)
– najúspešnejšou mládežníckou akadémiu je FC Barcelona, ktorá do rebríčka dodala šiestich futbalistov
– najlepšie platí svojich hráčov anglický Manchester City, keďže hráčov z tohto tímu je v rebríčku osemnásť
– v prvej šestnástke je až sedem futbalistov pôsobiacich v Číne, najviac ich hráva v dvoch tímoch zo Šanghaja