Šanca pre mladých, Slováci sú lídrom

Zdroj: Hospodárske noviny, Vladimír Trávniček

Naša liga je európskou jednotkou v zápasovej vyťaženosti futbalistov do 20 rokov.

Predstihla aj holandskú či francúzsku.

So slovenskou futbalovou ligou sa spájajú zväčša negatíva – chodí málo divákov, zápasy sú nudné, štadióny zastarané a nekultúrne. V mnohých ukazovateľoch patrí Fortuna liga k horším súťažiam na starom kontinente. No existuje jeden, v ktorom je naša liga dokonca najlepšia. V rebríčku stovky najviac zápasovo vyťažených mladých futbalistov do 20 rokov je až deväť hráčov pôsobiacich v slovenských kluboch, čo je najviac v celej Európe. Vyplýva to zo správy Medzinárodného centra pre športové štúdie ČIES, ktoré zostavilo rebríček na základe údajov z 31 európskych ligových súťaží. „Je to dobré vysvedčenie pre Fortuna ligu. Stabilne hrajúci mladý futbalista má totiž dobré predpoklady na prestup do zahraničia. A ten je zaujímavý aj pre kluby,“ povedal pre HN Jozef Tokoš, športový analytik a futbalový manažér.

Výnimočný brankár z Trnavy
Stopercentnú záťaž z európskych futbalistov v rebríčku dosiahli v období od júla do konca novembra iba štyria hráči. A medzi nimi je aj 19-ročný Slovák, brankárska jednotka Spartaka Trnava Adam Jakubech. „Správa CIES dokazuje, že veľa hráčov v jeho veku takúto záťaž nedosahuje. Rebríček mu môže trochu pomôcť k zviditeľneniu, ale veľké zahraničné kluby ho sledujú už dlhodobo,“ povedal pre HN manažér slovenského gólmana Branislav Jašurek. Prezradil, že už v priebehu leta bol blízko k prestupu do talianskej Atalanta Bergamo. No odchod za zhruba 750-tisíc eur sa nezrealizoval. „Odmietli sme tú ponuku len preto, aké mali s Adamom plány. Zaoberať sa budeme len klubom, ktorý dokáže garantovať rozvoj hráča zo športového hľadiska,“ konštatuje Jašurek. Jakubecha v súčasnosti aktívne sleduje desať zahraničných tímov vrátane veľkoklubov. Napríklad na poslednom ligovom zápase na pôde Slovana Bratislava (Trnava vyhrala 1:0) boli prítomní zástupcovia Manchester City a londýnskeho Arsenalu. Okrem Jakubecha sa v rebríčku objavil ďalší hráč z Trnavy Erik Jirka, traja futbalisti z AS Trenčín, trio zo Senice a Nikolas Špalek zo Žiliny. „Slovenský futbal nemá iné možnosti príjmov, ako je predaj hráčov do zahraničia. A preto kladie dôraz na výchovu talentov. No treba povedať, že tým nijako neklesá kvalita súťaže,“ konštatuje Jašurek. Podľa neho môže byť lukratívny odchod Jakubecha aktuálny už počas tejto zimy, no musí prísť k zhode pri záujmoch klubu aj samotného hráča.

Keď skúsenosti nerozhodujú
Prvé miesto slovenskej Fortuna ligy vo vyťaženosti mladých hráčov neprekvapuje generálneho manažéra AS Trenčín Róberta Rybníčka. Práve z jeho klubu sa doň dostalo trio Martin Šulek, Samuel Kalu a Aliko Bala. „Na to, že naša najvyššia súťaž je liahňou talentov, upozorňujem už niekoľko rokov. Som rád, že teraz sa to štatisticky ukázalo. Môžeme byť na to právom hrdí,“ uviedol Rybníček. Podľa neho niekoľko slovenských klubov v čele so Žilinou a Trenčínom pochopilo, že v súčasnom futbale už nie sú vek hráčov a skúsenosti také dôležité ako pred desiatimi rokmi. „Futbal sa dynamizuje a fyzicky sa posúva dopredu. Dnes neexistuje hráč skúsený a neskúsený, ale sú len dobrí a zlí futbalisti. Tento trend našej ligy je pozitívny a predbehli sme tým aj susedné Česko alebo Maďarsko,“ hovorí Rybníček. Potvrdil, že spomedzi Trenčanov sa dnes najviac zahraničné kluby zaujímajú o duo Kalu a Šulek. Navyše v posledných rokoch sa čoraz viac ukazuje, že pre mladé talenty je lepšie potvrdiť najskôr kvalitu v domácej súťaži, ako odísť do zahraničia povedzme už v sedemnástich. „Zahraničné kluby to sledujú a náš trh začína byť pre nich čoraz zaujímavejší. Nie je to tak finančne náročné ako v Taliansku, Nemecku či Anglicku a dokážeme produkovať kvalitu,“ uviedol manažér AS Trenčín. Zo skutočnosti, že mladíci dostanú priestor medzi seniormi, ťaží aj reprezentácia Slovenska do 21 rokov a neskôr aj A-tím trénera Jána Kozáka.

Hráči za milión, bežná vec
Popri úspechoch seniorskej reprezentácie či účasti tímu do 21 rokov na budúcoročných majstrovstvách Európy môžu dopomôcť k tomu, aby prestup hráča zo Slovenska nebol výnimočnou, ale bežnou vecou. „Z Fortuna ligy sa stáva ideálna súťaž pre štart talentov do veľkého európskeho futbalu. Je to dôkazom dobrej práce s mládežou na Slovensku,“ uviedol Jozef Tokoš. Pri porovnaní talentov do 20 rokov v rebríčku CIES je povšimnutiahodné, že Česko v ňom má zastúpenie v troch prípadoch, Maďarsko v štyroch a Poľsko v jedinom. Niekto môže namietať, že to potvrdzuje nízku úroveň ligovej súťaže. „Ale pozrite sa na Maďarsko, ktorého ligová súťaž je porovnateľná s našou. A majú tam len štyroch futbalistov. Rozhodne by som to nepripisoval kvalite ligy,“ dodal Tokoš.

Hráči z Fortuna ligy v rebríčku vyťaženosti talentov

Pozícia v rebríčku Meno Klub % vyťaženosti

1. Adam Jakubech Spartak Trnava 100
5. Samuel Kalu AS Trenčín 99
9. Nikolas Špalek MŠK Žilina 97
37. Martin Šulek AS Trenčín 81
46. David Březina Senica 76
49. Samuel Mráz Senica 75
62. Daniel Turyna Senica 69
66. Erik Jirka Spartak Trnava 67
73. Aliko Bala AS Trenčín 65