Brexit môže zrušiť sny slovenských talentov

Zdroj: Hospodárske noviny, Vladimír Trávniček

Vystúpenie Veľkej Británie z Európskej únie ukončí odchody mladých Slovákov do anglických klubov. Prestane totiž platiť výnimka v pravidlách FIFA.

V kolíske futbalu mali možnosť zdokonaliť sa v anglickom jazyku, navštevovali školu a využívali špičkové tréningové možnosti. V prostredí mládežníckych akadémií vyrástli už od svojich šestnástich rokov takí hráči ako Miroslav Stoch, Vladimír Weiss či hrdina utorňajšieho triumfu Slovenska nad Škótskom Róbert Mak. Túto príležitosť presadiť sa na ostrovoch sa snažili využiť ďalšie desiatky menej známych talentov spod Tatier. No o dva roky o túto možnosť pravdepodobne prídu. Vystúpením Veľkej Británie z Európskej únie totiž zanikne aj výnimka na prestupy mladých hráčov na ostrovy. Kým dnes ešte môžu odchádzať do Anglicka už ako šestnásťroční, po brexite až po dovŕšení osemnástich. „Je to veľká komplikácia. Šanca pre talenty dostať sa do Anglicka sa tým rapídne zníži,“ povedal pre HN Jozef Tokoš, športový analytik a futbalový manažér.

Šanca pre našu ligu
Na vysvetlenie, vo futbalovom biznise je práve vek hráča medzi 16 až 18 rokmi azda najdôležitejším pre jeho následnú kariéru. V šestnástich odchádzajú talenty do Anglicka za pár tisíc eur, no o dva roky neskôr, keď podpíšu prvé profesionálne zmluvy, môže byť ich cena už v státisícoch. „Ak sa tieto scenáre naplnia, je to smola pre slovenských chlapcov – väčšina z nich túži po šanci v Anglicku. Ale všetko zlé je na niečo dobré,“ uviedol bývalý brankár Filip Mentel, ktorý spoločne s Weissom absolvoval tri roky v akadémii Manchester City. Tým dobrým môže byť v tomto prípade skutočnosť, že mladí Slováci ostanú doma a zvýšia tak kvalitu a úroveň domácej, či už dorasteneckej alebo seniorskej, súťaže. „No netreba zabúdať, že budú môcť naďalej odchádzať v mladom veku do iných futbalovo vyspelých krajín – do Talianska či Nemecka,“ podotýka Tokoš. Faktom však je, že z mladíkov, ktorí prešli v zahraničí akadémiou niektorého z top klubov, sa v seniorskej reprezentácii presadilo len spomínané trio Stoch, Weiss a Mak. „No u nás sa tiež dobre pracuje s mládežou, dôkazom čoho sú nedávne veľké prestupy z našej ligy – Matúš Bero odišiel do tureckého Trabzonsporu a Lászlo Bénes do nemeckého Mönchengladbachu,“ hovorí Mentel.

Koniec pre výnimku
Celý problém vzniká na základe článku 19 pravidiel futbalovej federácie FIFA pre medzinárodné prestupy. Podľa neho sú medzinárodné prestupy povolené iba pre hráčov nad 18 rokov. Existujú tri možnosti, keď môžu futbalisti ísť do cudziny aj v nižšom veku. Prvá: ak sa tam presťahujú rodičia z iného ako futbalového dôvodu. Druhá: ide o cezhraničný prestup, keď je povolené ísť 50 kilometrov od bydliska. „Treťou možnosťou je výnimka na základe dohody FIFA a Európskej únie, vďaka ktorej môžu v rámci hospodárskeho priestoru odchádzať aj 16-roční chlapci. Tej však po brexite hrozí koniec,“ vysvetľuje Tokoš. Okrem mladých Slovákov na to môžu v dlhodobom horizonte doplatiť aj anglické kluby. V porovnaní s tými v Španielsku, Nemecku či Taliansku sa dostanú do konkurenčnej nevýhody. „Existuje množstvo príkladov, keď práve vďaka týmto akadémiám vyrástli špičkoví cudzinci v anglických kluboch. Najzvučnejšími menami sú Paul Pogba alebo Cesc Fabregas,“ tvrdí Tokoš. Najdrahší hráč histórie Pogba totiž opustil francúzsky klub Le Havre práve ako šestnásťročný. Po troch rokoch odišiel do Juventusu Turín za 3,5 milióna eur. No a v lete sa vrátil do Manchestru za rekordných 105 miliónov.