Šampióni si rozdelia vyše miliardy eur

Zdroj: Hospodárske noviny, Vladimír Trávniček

Európske veľkokluby bojujú o najvyššie prémie v histórii elitnej Ligy majstrov.

Víťaz najlukratívnejšej európskej futbalovej súťaže sveta môže po prvýkrát zarobiť vyše 100 miliónov eur. Európska futbalová únia v elitnej Lige majstrov, ktorá včera odštartovala prvými zápasmi, rekordných 1,27 miliardy eur. Vďaka čoraz väčšej atraktívnosti turnaja vzrástli odmeny medziročne zhruba o šesť percent. No výraznejšie je ekonomický úspech značky Liga majstrov viditeľný pri porovnaní poslednej dekády. V sezóne 2006/2007 si totiž európske tímy rozdeľovali "iba" 579 miliónov. Čo sa skrýva za ohromujúcim nárastom peňazí v najprestížnejšej súťaži? "Liga majstrov je rokmi overená súťaž a záruka najkvalitnejšieho futbalu. Aj vďaka moderným technológiám rastie najmä televízna sledovanosť, a tým súčasne aj príjem od sponzorov," uviedol pre HN Jozef Tokoš, športový analytik a futbalový manažér.

Prekvapenia nečakajme
Podľa víťaza Ligy majstrov z roku 2005 s FC Liverpool a bývalého českého futbalistu Vladimíra Šmicera je nárast odmien len odrazom situácie na futbalovom trhu. "Je to najlukratívnejšia futbalová súťaž na svete a giganty neustále tlačia na Európsku futbalovú úniu, aby do nej dávala čoraz viac peňazí," konštatuje vicemajster Európy z roku 1996. Podľa Šmicera nemôžeme očakávať prekvapenia ani v tomto ročníku Ligy majstrov - Real Madrid, FC Barcelona, Bayern Mníchov či Juventus Turín patria tak, ako každý rok, medzi top favoritov súťaže. "Preto by som doprial úspech nejakému novému klubu, ktorý ešte o najcennejšiu klubovú trofej v posledných rokoch nebojoval. Napríklad Paris St. Germain," konštatuje Šmicer. No sám priznáva, že po odchode kľúčových hráčov, útočníka Zlatana Ibrahimoviča či obrancu Davida Luiza, by ich triumf považoval za malý zázrak.

Najdrahší je Real Madrid
Skutočnosť, že najväčšie šance sa pri štarte nového ročníka dávajú španielskym veľkoklubom Realu Madrid a Barcelone, potvrdzujú aj suverénne najvyššie hodnoty hráčov týchto dvoch tímov. Podľa portálu transfermarkt je v tomto rebríčku jednotkou "biely balet" s hodnotou takmer 770 miliónov eur, Barcelona zaostáva o 13 miliónov. Tretí Bayern Mníchov stráca na víťazov posledných troch ročníkov Ligy majstrov priepastných dvesto miliónov eur. "Top hráči sú už niekoľko rokov sústredení práve v Reale a Barcelone. Anglické kluby skúpili v lete, čo sa dalo, tak uvidíme, čo to prinesie v európskom pohári číslo jeden," hovorí Šmicer.

Anglicko pod lupou
Nami oslovení experti Tokoš aj Šmicer sú zvedaví, ako sa bude dariť anglickým klubom. Tie totiž v posledných troch ročníkoch zaznamenali jedno zlyhanie za druhým. "Premier League je najbohatšia liga sveta a investície do najlepších hráčov by sa už mali prejaviť," povedal Tokoš. V tomto ročníku budú kolísku futbalu reprezentovať Leicester City, Tottenham, Arsenal a Manchester City. A práve naposledy uvedený klub bol v minulej sezóny v semifinále Ligy majstrov a môže pomýšľať na ešte vyššie méty. "Myslím si, že práve kvôli úspechu v Lige majstrov zobrali za trénera Pepa Guardiolu, ktorý má s touto súťažou bohaté skúsenosti," uviedol Šmicer. Guardiola dokázal s mužstvom Barcelony dvakrát získať trofej, posledné tri ročníky postúpil s Bayernom Mníchov trikrát do semifinále.