Rekordné prestupové leto 2.0

(publikované v denníku Šport) Čo sa v tom futbale deje? Rekordné leto mali nielen Slováci v sumárnej výške transferov, ale padol aj rekord svetový. Suma 105 miliónov eur za prestup Pogbu do Manchestru United vyrazila dych, piata historicky najväčšia 90 miliónov za Higuaina do Juventusu už ani neprekvapila. Najdrahší hráči sveta predsa mali byť tí najlepší Cristiano a Lionel, obom sa však nikam roky nechce prestúpiť...
   Je to normálne? Etické? Celý futbalový svet diskutoval. Spomedzi stoviek kritických hlasov zarezonovali zašomrania trénerov veľkých rivalov. Wenger z Arsenalu komentoval: „totálna šialenosť a neetickosť“ a Klopp z FC Liverpool: „za takú cenu by som nikdy nikoho nekúpil“. O neetickosti prestupov možno diskutovať večnosť. Bez verdiktu. Výšku konkrétneho transferu však v slobodnom futbalovom svete nikto nereguluje. Kluby hrajúce pohárové súťaže UEFA musia len dodržiavať pravidlá tzv. finančnej fair-play, podľa ktorých povolená strata v prechodnom období vrátane tejto sezóny je 30 miliónov eur. To Manchester nepochybne dodrží.
   Po športovej stránke niet čo riešiť. Pogba je skvelý, hoci ME mu nevyšli ideálne. Ekonomické opodstatnenie transferu? Uvidíme po čase, najmä ak sa nezraní a United dosiahne úspechy. V porovnaní so 75 miliónmi eur za Di Mariu je 105 za Pogbu skoro terno. Marketingové hľadisko nehralo kľúčovú rolu, červených dresov s číslom 6 sa predá veľa, nie však toľko, ako bielych Ronalda. Manchester United si rekordný transfer mohol dovoliť. Je tretím klubom sveta v celkovej hodnote aj príjmoch. Posledné tri sezóny má aj bez titulu v Premier League a úspechu v Lige majstrov ročné príjmy nad 500 miliónov eur. Rekordná miliardová dohoda o televíznych právach Premier League a skvelý klubový marketing a merchandising sú zárukou chrumkavých rozpočtov.
   Špičkový profesionálny šport ako odvetvie nepretržite rastie – príjmy prvých dvadsiatich klubov sveta približne o 10 percent ročne. Rásť budú naďalej. Nebyť brexitu a jeho dopadu na zahraničných hráčov a kurz libry, rast by bol v Anglicku ešte rýchlejší. 8 z 9 najdrahších transferov histórie sa zrealizovalo od roku 2013. Jediný starší z nich bol – napokon, čí iný – Cristianov Ronaldov do Realu v roku 2009.
   Vydrží Pogbov rekord dlhšie? Niektorý z klubov s ročnými príjmami nad 500 miliónov eur (dnes Real Madrid, Barcelona, Manchester United) ho raz prekoná. Kluby s nižšími rozpočtami nebudú riskovať, výnimočne v prípade predaja viacerých hráčov. Typicky veselo na reakcie kolegov z Premier League o 105-miliónovej výške reagoval tréner United Mourinho: „nemyslím si, že by títo tréneri museli niekedy riešiť podobný problém.“ Určite bude pokračovať trend osemciferných prestupov nad 30 miliónov eur. Zaevidovali sme už 3 čínske transfery nad 40 miliónov eur a to sa poriadne ešte nerozbehli. Čo odkážu futbaloví fanúšikovia svetu? Na tomto mieste v Priamej reči som pred takmer tromi rokmi (3.9.2013) napísal v súvislosti s vtedy rekordným prestupom Balea do Realu Madrid: neprajníkom možno pripomenúť sumy, ktoré sa točia v americkom futbale, boxe či filmovom priemysle.