Slováci zarobia bývalým klubom tisíce

Zdroj: SME, Pavol Spal

Zo zahraničných prestupov ťažia malé kluby

Zahraničné kluby zaplatili toto leto za prestupy slovenských futbalistov viac ako dvadsaťsedem miliónov eur. Z tejto sumy zarobia aj menšie slovenské kluby, ktoré sa podieľali na výchove hráčov vo veku od 12 do 23 rokov.

Takí žiadaní na futbalovom trhu Slováci v dejinách samostatnosti zrejme nikdy neboli. Iba osemnásťročný Lászlo Bénes prestúpil zo Žiliny do Borussie Mönchengladbach za asi šesť miliónov eur.

Je to rekordný prestup hráča z našej ligy. Podobnú sumu neváhal investovať Fenerbahce Istanbul za kapitána národného tímu Martina Škrtela. Ondrej Duda sa stal najdrahším hráčom v dejinách Legie Varšava, ktorá inkasovala od Herthy Berlín okolo päť miliónov eur. Okolo tri a pol milióna minuli kluby aj za Matúša Bera (Trenčín – Trabzonspor), Róberta Maka (PAOK Solún – Zenit Petrohrad). (…) Celkovo zaplatili zahraničné kluby toto leto za Slovákov viac ako dvadsaťsedem miliónov. „Je za tým úspešné pôsobenie reprezentácie a tiež mládežníckych národných tímov. Takýto vysoký počet reprezentantov v jednom prestupovom období nie je bežný,“ vysvetľuje športový právnik a futbalový agent Jozef Tokoš.

Platba solidarity
Na základe pravidiel Medzinárodnej futbalovej federácie dostanú podiel zo sumy aj kluby, ktoré sa podieľali na ich raste – na tzv. solidarity payments. Toto požehnanie pre niektoré kluby zaviedla FIFA v roku 2001 a o štyri roky neskôr ho novelizovala. Dalo by sa nazývať výchovné – všetky kluby, ktoré sa zaslúžili o rast hráčov vo veku od 12 do 23 rokov, si medzi seba rozdelia päť percent z prestupovej sumy. Za každý z prvých štyroch rokov pôsobenia futbalistu (teda od dvanástich do šestnástich rokov) dostane predchádzajúci klub po štvrtine percenta, za zvyšné sezóny po polovici percenta. A vôbec nie je dôležité, či išlo o materský klub, alebo v ňom hráč iba hosťoval. Proste sa oňho v tom období staral a teraz sa mu to vracia. „Kluby to motivuje, že sa im oplatí dobre vychovať hráča a posunúť ho v správny moment do klubu, kde sa dokáže lepšie predať,“ dodal Tokoš. Na výpočet konkrétnej sumy sa používajú tabuľky, pričom hlavným kritériom je počet rokov, ktoré hráč strávil v tom-ktorom klube. „Solidarity payment a tréningové kompenzácie sú dva inštitúty, ktoré FIFA celosvetovo zaviedla, aby podporila solidaritu medzi klubmi, aby sa klubom vracali náklady na výchovu hráčov, ktorí sa neskôr stali úspešní,“ dodal Tokoš. Nový klub by mal zaplatiť platbu solidarity do tridsiatich dní od dňa, čo hráča zaregistroval. Kluby zo Slovenska môže mať problém dopátrať sa k pravej prestupovej sume. „Je povinnosť vyplácať tréningovú kompenzáciu a platbu solidarity automaticky. Vplýva to z pravidiel. Kluby by mali byť aktívne, ak sumu nedostanú, tak by sa mali obrátiť na komoru FIFA pre riešenie sporov,“ dodal Tokoš. Je bežnou praxou, že sa aj renomované kluby o svoje práva na výchovné domáhajú aj na FIFA. „Aj moja spoločnosť v takýchto prípadoch kluby zastupuje. Za posledné dva roky sme ukončili viac ako dvadsať víťazných prípadov vrátane FC Porto,“ dodal Tokoš.

Zarobí Prievidza
Redakcia SME prepočítala, koľko zhruba na tom zarobia jednotlivé slovenské kluby. Naše čísla sú orientačné, pretože nie všetky zahraničné kluby zverejnili presné sumy. Trebárs za Škrtela si kluby, ktoré ho vychovali, rozdelia tristotisíc eur, čo je päť percent z prestupovej sumy. Do pätnástich vyrastal v Prievidzi, ktorá sa môže tešiť na asi 90-tisíc eur, čiže jeden aj pol percenta z celkovej sumy. Ešte viac zarobí Trenčín, kde Škrtel pôsobil medzi 17. a 20. rokom. Pôjde o sumu 120-tisíc, čiže dve percentá. V oboch prípadoch by nemalo ísť o prvé vylepšenie rozpočtu. Keď v roku 2008 prestúpil Škrtel z Petrohradu do Liverpoolu za 10 miliónov, naše kluby sa mali deliť takto: Prievidza 150-tisíc eur, Trenčín 200-tisíc. Duda vyrastal do pätnástich v Snine, ktorá by mala zinkasovať asi 45-tisíc eur. „Nemáme predstavu, koľko dostaneme, ale verím, že niečo áno. Viem, že na to máme právo. Budem rád, ak to bude aspoň tridsaťtisíc. Pre nás je každá korunu dobrá,“ povedal Vladimír Drobňák, prezident klubu z tretej ligy. Rozpočet Sniny za rok je okolo 150-tisíc. „Je to tretina z rozpočtu. Bodaj by sme takýchto prestupov mali viacej,“ dodal Drobňák. Zhruba dvakrát toľko dostanú Košice, kde Duda pôsobil v čase svojich 17 až 20 rokov.

Najdrahší je Greško
Zhruba tridsaťtisíc eur si môže prilepšiť Dunajská Streda, kde Bénes pôsobil medzi 12. a 14. rokom. Drobné (okolo 9-tisíc eur) má dostať Slovan, kde pôsobil Róbert Mak do trinástich rokov. Na prestupe Tomáša Hubočana z Dinama Moskva do Olympique Marseille (1,2 milióna) by si asi 54-tisíc eur mala zarobiť Žilina, kde obranca hral do 22 rokov. Najdrahším Slovákom je Vratislav Greško, za ktorého v roku 2002 Parma zaplatila Interu Miláno okolo šestnásť miliónov eur. Z tejto sumy mala na výchovnom najviac získať Banská Bystrica, kde obranca pôsobil do 20 rokov: čiže 560-tisíc eur. Dlhodobo sa špekuluje nad prestupom Mareka Hamšíka, ktorý je suverénne najvyššie hodnoteným Slovákom. Jeho momentálna cena sa odhaduje na 35 – 45 miliónov eur. Vytvorili sme fikciu prestupu Hamšíka do Realu Madrid či Chelsea za spomínanú sumu. Hamšík do pätnástich pôsobil v Jupie Podlavice, takže prvý materský klub by v prípade transferu mohol zarobiť hypoteticky 450-tisíc eur, čo by pre klub s ročným rozpočtom okolo stotisíc eur bola výrazná pomoc. „Je to iba teória. Vôbec nad tým neuvažujme. Nevyjadrujem sa k tomu,“ povedal manažér klubu Jupie Podlavice Ivan Štulajter.