Padol rekord. Najdrahší hráč histórie je Pogba

Zdroj: Hospodárske noviny, Vladimír Trávniček

Francúzsky reprezentant odchádza do Manchestru United za astronomickú prestupovú sumu. 133 miliónov eur za neho získa taliansky Juventus Turín.

Najdrahší futbalový prestup histórie je realitou. Podľa britských médií sa francúzsky reprezentant Paul Pogba stáva definitívne posilou Manchestru United. Taliansky gigant Juventus Turín má na odchode 23-ročného stredopoliara zarobiť rekordných 133 miliónov eur. Finalista nedávnych majstrovstiev Európy by mal v mužstve 20-násobného anglického majstra cez víkend podpísať zmluvu na päť rokov. S týždenným platom takmer 350-tisíc eur sa má zároveň stať najlepšie plateným futbalistom Manchestru United. „Futbalový biznis, našťastie, nie je ničím regulovaný, a preto sú prestupové sumy iba otázkou ponuky a dopytu,“ zhodnotil najvyššiu prestupovú sumu histórie Jozef Tokoš, športový analytik a futbalový manažér.

Hviezda z malého mesta
Pogba robil prvé futbalové kroky v malom francúzskom mestečku s 20-tisíc obyvateľmi Roissy-en-Brie. HN sa podarilo spojiť s jeho vôbec prvým trénerom a dnes prezidentom tamojšieho klubu Sambou Tatim. „Prišiel, keď mal šesť-sedem rokov a hral tu až do svojich trinástich. Viedol som ho aj na niekoľkých tréningoch, a preto môžem povedať, že už ako dieťa mal výnimočné schopnosti,“ uviedol Tati. Z rekordného prestupu bude ťažiť aj jeho malý futbalový klub. Za to, že vychoval malého Pogbu, by mal z tohto biznisu získať takmer 700-tisíc eur. K tomu, či je jeden futbalista hodný sumy 133 miliónov eur, sa vyjadrovať nechcel. No viaceré svetové futbalové osobnosti uviedli, že ide o astronomickú sumu a žiadny futbalista by nemal stáť toľko peňazí. Z pohľadu celého futbalového biznisu je však pochopiteľným vyústením neustále narastajúcich tržieb najbohatších klubov. Na porovnanie, v roku 1996 zaplatil Newcastle United za Alana Shearera vtedy rekordných 15 miliónov libier. Anglický tím mal vtedy ročné tržby zhruba 50 miliónov libier. No a súčasný Manchester United už dosahuje desaťnásobne vyššie príjmy. 

Veľkolepý návrat
Paradoxné pritom je, že Pogba už ako tínedžer v Manchestri United pôsobil v rokoch 2009 až 2012. No v prvom tíme nedostával príležitosť od vtedajšieho trénera „červených diablov“ Alexa Fergusona a bez informovania klubu sa po sezóne rozhodol odísť zadarmo do Juventusu Turín. „Je to sklamanie, neprejavil nám žiadnu úctu,“ rozhorčene sa vtedy o odchode 19-ročného mladíka vyjadril legendárny tréner Manchestru Alex Ferguson. No za štyri roky v Taliansku sa z prehliadaného mladíka stal jeden z najlepších futbalistov sveta. Juventus počas svojho pôsobenie doviedol k štyrom majstrovským titulom, dvom talianskym pohárom a vlani si zahral aj vo finále prestížnej Ligy majstrov. „To je najväčší paradox celého príbehu okolo Pogbu. Aj taký veľkoklub ako Manchester si nechá pomedzi prsty ujsť talent a potom za neho vyplatí najvyššiu transferovú sumu v histórii,“ uviedol Jozef Tokoš.