Rekordné prestupové leto

(publikované v denníku Šport) Hoci futbalový letný prestupový termín je približne v polovici, jeden záver je už teraz jasný. Sumár prestupových súm za slovenských futbalistov v lete 2016 je rekordný aj bez zmeny dresu „najdrahšieho“ Hamšíka. Hoci skutočné výšky sa často líšia od zverejnených, reprezentanti Škrtel (Fenerbahce Istanbul), Mak (Zenit Petrohrad), Duda (Hertha Berlín), Hubočan (Olympique Marseille), Greguš (FC Kodaň), člen širšieho kádra Bero (Trabzonspor) a mladežnícky reprezentant Bénes (Borussia Mönchengladbach) spolu prestúpili za viac ako 20 miliónov eur. Potešiteľný je posun štyroch z nich do kvalitnejšej ligy západným smerom. Nemecko a Francúzsko sú dobré adresy, do špičkového klubu v kvalitnejšej lige prestúpil aj Mak. Netreba zabudnúť na transfer ďalšieho reprezentanta Ďuricu, ktorý ako voľný hráč zakotvil taktiež v Trabzonspore. Reprezentačné výkony v kvalifikácii a na záverečnom turnaji ME pomohli viacerým.
   Riziko troch tureckých finančne lukratívnych transferov nie je športové, veď Fenerbahce patrí podľa rôznych kritérií medzi top kluby sveta (podľa príjmov ešte pred tromi rokmi v prvej dvadsiatke) a Trabzonspor k hornej tureckej polovici, ale skôr geopolitické. Krajina je po pokuse o prevrat s aktuálne výnimočným stavom.
     Dobrou správou je, že dva sedemciferné transfery sa uskutočnili priamo zo slovenskej Fortunaligy. Z nej sa za viac ako milión eur odchádzalo doteraz výnimočne a v posledných rokoch vôbec. Výbornou správou je, že slovenské kluby, ktoré hráčov vychovávali od 12 do 23 rokov, dostanú po ich prestupoch takzvané platby solidarity FIFA vo veľmi zaujímavej výške. Najmä pre menšie kluby sú veľkou motiváciou. Vypiplať hráča, ktorý neskôr prestúpi za šesťcifernú, či nebodaj sedemcifernú sumu sa oplatí. O pár rokov alebo o takmer dve dekády,
    Pri pohľade na štatistiky nie je realistické očakávať, že takýto veľký počet prestupov reprezentantov sa v najbližších prestupových „oknách“ bude pravidelne opakovať. Škrtel mal ponuky dlhšie a po príchode trénera Kloppa do FC Liverpool dozreli, Duda bol už tiež jednou nohou z Poľska, Hubočanov klub vypadol z najvyššej súťaže v Rusku, Ďuricovi sa skončila zmluva. Bolo by skvelé postupne sa priblížiť napríklad Chorvátom, ktorých väčšie transfery sú úplne bežné. V rebríčku FIFA sú len pár miest pred Slovenskom.
   Priaznivý môže byť trend ďalších väčších transferov mladých hráčov priamo zo Slovenska alebo z okolitých líg vzhľadom na úspechy mládežníckych reprezentácií a dostatok klubových šancí pre top talenty. Po ich úspešnom pôsobení v lepších zahraničných ligách budú profitovať seniorská reprezentácia, domáce kluby neskôr z platieb solidarity a celkovo slovenský futbal.