Jeden hráč Walesu stojí ako celé naše mužstvo

Zdroj: Hospodárske noviny, Vladimír Trávniček

Do slávneho Realu Madrid prestúpil za rekordných sto miliónov eur a patrí medzi top hviezdy futbalových majstrovstiev Európy. To je Gareth Bale, líder reprezentácie Walesu, ktorá bude už v sobotu prvým súperom Slovenska na futbalovom šampionáte. Paradoxom je, že hodnota 26-ročného rodáka z Cardiffu sa takmer rovná cene 23 futbalistov nášho národného tímu. Konkrétne: podľa portálu transfermarkt.de stojí Bale 80 miliónov eur a Slováci majú dohromady hodnotu 84,4 milióna. „Jeden hráč mužstvo nerobí, navyše takéto hodnotenie neodzrkadľuje presnú kvalitu hráča a jeho aktuálnu formu,“ povedal pre HN Jozef Tokoš, športový analytik a futbalový manažér. Pre zaujímavosť, vôbec najdrahším futbalistom, ktorý sa predstaví od zajtra na francúzskych trávnikoch, je Cristiano Ronaldo s cenou 110 miliónov eur.

Slováci sú outsideri. Drahší tím má aj Wales
Slovenskí futbalisti patria medzi outsiderov európskeho šampionátu. Tvrdia to analýzy väčšiny britských médií, ktoré nepochybujú o postupe favorizovaného Anglicka a šance dávajú viac Rusku a Walesu ako nášmu tímu. Do úlohy posledného v základnej skupine nás pasujú aj vypísané kurzy bookmakerov a v neposlednom rade nás do tejto pozície posiela aj porovnanie hodnoty jednotlivých mužstiev. Cena 23-členného kádra Slovenska je podľa portálu transfermarkt 84,4 milióna eur, čo je o zhruba 50 miliónov nižšia suma, ako má Rusko. A odstup od dvoch mužstiev z britských ostrovov je ešte výraznejší (hodnota Angličanov je 477 miliónov, Walesu 170 miliónov). Podľa nášho popredného futbalového manažéra Juraja Vengloša nám pozícia outsidera môže len vyhovovať. „Je výhoda, že nepatríme k favoritom. Môžeme hrať uvoľnene, nemáme čo stratiť,“ hovorí pre HN.

Slovensko stojí toľko čo Bale
Zaujímavosťou je porovnanie s naším prvým, sobotňajším súperom na majstrovstvách z Európy z Walesu. Jeho hráč a jedna z najväčších hviezd EURO 2016 Gareth Bale totiž stojí takmer toľko ako všetci futbalisti Slovenska dohromady. Konkrétne: hodnota hráča Realu Madrid je 80 miliónov eur, čo je o necelých päť menej, ako majú zverenci trénera Jána Kozáka. „No jeden hráč mužstvo nerobí. Aj keď ide o jedného z top futbalistov na šampionáte. Hodnota tímov neodzrkadľuje aj ich kvalitu, v tomto je objektívnejší svetový rebríček FIFA,“ konštatuje športový analytik a futbalový manažér Jozef Tokoš. Pri pohľade naň môžeme byť v súvislosti s vyhliadkami národného tímu vo Francúzsku optimistickejší. V jeho najnovšom vydaní sme z európskych reprezentácií na 16. mieste. A v porovnaní so súpermi v základnej skupine sme vyššie ako Wales aj Rusko. „Toto porovnanie má bližšie k zisteniu formy mužstva a jeho kvality ako hodnota kádrov. Je relevantnejšie a viac odzrkadľuje realitu ako subjektívne oceňovanie hráčov,“ uviedol Tokoš. Že nemusíme byť až takým outsiderom, za akého nás považujú zahraničné médiá či bookmakeri, potvrdzuje aj výsledková bilancia z tohto roka. Mužstvo trénera Kozáka je totiž len jedným z piatich tímov, ktoré v tomto roku ešte neokúsilo trpkosť prehry. Slovensko je tak v spoločnosti takých veľmocí ako Francúzsko, Chorvátsko, Ukrajina či Severné Írsko.

Predať sa môže polovica tímu
Finálový turnaj majstrovstiev Európy je pre každého ideálna možnosť získať lukratívnejší angažmán, prípade sa dopracovať k zlepšeniu podmienok existujúcej zmluvy. U manažérov sme zisťovali, kto má zo Slovákov najväčšiu šancu sa na šampionáte predať. „Ťažko povedať. Ak sa národnému tímu šampionát vydarí, predať sa môže až polovica mužstva,“ myslí si Juraj Vengloš, ktorý zastupuje aj Mareka Hamšíka či Róberta Maka. Podľa Tokoša musí spĺňať tieto kritériá, ak sa chce po majstrovstvách dostať do klubu zvučnejšieho mena: v prvom rade musí na šampionáte zažiariť, mať dobrý vek – ideálne do 25 rokov a hrať v súťaži, odkiaľ sa dá ľahšie prestúpiť. „Najväčšie predpoklady v prípade úspechu má na zmenu dresu kvarteto Róbert Mak, Patrik Hrošovský, Ondrej Duda či Vladimír Weiss,“ tvrdí Tokoš. (...)