Klub dokázal, že peniaze nie sú všetko

Zdroj: Hospodárske noviny, Vladimír Trávniček

Športový analytik a futbalový manažér Jozef Tokoš pre HN:

Senzačný titul Leicestru City v anglickej Premier League uchvátil svet. O čom vypovedá tento ich megaúspech?

Základným motívom je, že veľké peniaze bohatých tímov môžu veľa, ale nie úplne všetko. Neznamená to, že Leicester teraz bude vyhrávať každý rok tituly. Ale je to pozitívna vec, ktorá narúša hegemóniu veľkoklubov v čele so šejkami z Manchestru City alebo s ruským miliardárom Abramovičom.

Čím si vysvetľujete, že mužstvo, ktoré sa vlani ledva udržalo v elitnej Premier League, teraz oslavuje historicky prvý triumf v anglickej lige?

Je za tým v prvom rade dobrá práca manažéra Claudia Ranieriho a skautingu klubu nielen za posledný rok, ale posledných niekoľko sezón. Aj s hráčmi za jeden-dva milióny, čo je desaťnásobne menej, ako vynakladajú najbohatšie kluby, im Leicester dokázal konkurovať, respektíve ich prevýšiť. Každý jeden futbalista klubu je dnes hrdinom.

Kouč West Bromwich Tony Pulis uviedol, že takýto holywoodsky príbeh outsidera, z ktorého je šampión, je možný iba v Anglicku. Súhlasíte?

Povedzme to takto: v takom Španielsku je naozaj nemožné, aby outsider typu Granady či Raya Vallecano prevýšil Real Madrid a Barcelonu. Práve úspech Leicestru je nádejou pre takéto kluby, že vo futbale je naozaj možné takmer všetko. Aj keď tento príbeh nemá v histórii klubového futbalu na najvyššej úrovni obdobu.

Udrží klub pohromade hráčov alebo sa dá očakávať, že príde v Leicestri k výpredaju?

Všetko záleží na rozhodnutí klubu a otázke ponuky a dopytu. Ak príde na nejakého hráča ponuka za povedzme 50 miliónov libier, ťažko takýmto peniazom vedenie odolá. Stalo sa to aj v minulosti – takýto výpredaj postihol nedávno Southampton a aj o Garethovi Balovi sa v Tottenhame hovorilo, že je nepredajný. A predsa odišiel.