Muchu zvolili za prezidenta

Zdroj: Šport, (mar)

Únia futbalových profesionálov má za sebou prvé valné zhromaždenie

V decembri minulého roku reprezentant a brankár Slovana Bratislava Ján Mucha urobil prvé kroky k založeniu hráčskej asociácie, ktorá by sa zároveň stala členom medzinárodnej FIFPro. O necelých päť mesiacov neskôr, v utorok 26. apríla, sa v Trnave konalo prvé valné zhromaždenie Únie futbalových profesionálov (ÚFP), ktoré už je zaregistrované na ministerstve vnútra ako občianske združenie. Zúčastnili sa na ňom zástupcovia takmer všetkých klubov najvyššej súťaže. Toto stretnutie nadväzovalo na doterajšie kroky, ktoré podnikol Ján Mucha spolu s ďalšími hráčmi. Tí už koncom minulého roka avizovali, že majú podporu 95 percent futbalistov z najvyššej súťaže.

Na decembrovom stretnutí hráčov v Nitre si futbalisti zvolili prípravný výbor, ktorý bol poverený založiť hráčsku asociáciu. Zástupca výboru Ján Mucha bol koncom marca osobne rokovať vo Viedni s generálnym tajomníkom svetovej hráčskej asociácie FIFPro Theom Van Seggelenom. Na stretnutí prebrali celkovú stratégiu, filozofiu a štruktúru asociácie. Holanďan Van Seggelen je vplyvná persóna vo futbalovom svete. Podporil slovenských hráčov v iniciatíve a pozval zástupcov ÚFP na rokovania do centrály FIFPro do Holandska, kde sa doladia posledné detaily prijatia ÚFP do FIFPro.

Na utorňajšom valnom zhromaždení v City aréne sa konali voľby do orgánov ÚFP. Za prezidenta si hráči zvolili Jána Muchu, viceprezidentom bude Ľubomír Michalík a hospodárom Blažej Vaščák. Ďalší členovia predsedníctva sú Róbert Vittek, Róbert Jež, Peter Kleščík a Petr Pavlík. Ako členov dozornej rady si hráči zvolili Viktora Pečovského, Štefana Pekára a Martina Dobrotku. Prerokovali sa ďalšie administratívne kroky, ako aj smerovanie a ciele asociácie. Smerom navonok bude asociáciu zastupovať športový právnik Jozef Tokoš. „Založením asociácie urobilo Slovensko významný krok do povedomia európskeho futbalu, pretože skoro všetky krajiny majú hráčske asociácie zastupujúce ich práva. Slovensko ako jedna z mála európskych krajín medzi nimi chýbalo. ÚFP bude rovnocenným partnerom a dôležitým hráčom, či už na slovenskom futbalovom trhu alebo v Európe,“ povedal Ján Mucha.
 

FUNKCIE V ÚFP:

PREZIDENT - JÁN MUCHA

VICEPREZIDENT - ĽUBOMÍR MICHALÍK

HOSPODÁR - BLAŽEJ VAŠČÁK

ĎALŠÍ ČLENOVIA PREDSEDNÍCTVA - RÓBERT VITTEK, RÓBERT JEŽ, PETER KLEŠČÍK, PETR PAVLÍK

 

ČLENOVIA DOZORNEJ RADY - VIKTOR PEČOVSKÝ, ŠTEFAN PEKÁR, MARTIN DOBROTKA