Kolaps najbohatších. Barcelona padá

Zdroj: Hospodárske noviny, Vladimír Trávniček

Najlepšie platený útok Messi – Suarez – Neymar opäť zlyhal. „Neporaziteľný“ tím je v najväčšej kríze za vyše desaťročie.

20. marec 2016. V posledných dvoch dueloch španielskej ligy nasúkali súperom 10 gólov, suverénne postúpili v Lige majstrov cez Arsenal. A vďaka remíze s Villarrealom predĺžil katalánsky gigant FC Barcelona sériu neporaziteľnosti už na 39 zápasov. Oslavované hviezdne trio Messi – Suarez – Neymar ničilo súperov a zdalo sa, že sú nezastaviteľní.

17. apríl 2016. Stačil mesiac a „neporaziteľný“ klub sa nachádza v najväčšej kríze za vyše desaťročie. Prehral už tri ligové súboje za sebou – čo sa mu naposledy stalo v roku 2003 a v Lige majstrov ho vyradilo Atlético Madrid. Postrach súperových obrán, najlepšie zarábajúci útok sveta, je takmer bezzubý. Messi, Suarez a Neymar zarobia podľa portálu totalsportek spolu za týždeň 760-tisíc eur. No v ostatných troch dueloch La Ligy sa presadil iba raz Messi. Jeho gól však nezabránil šokujúcej víkendovej prehre proti Valencii 1:2.

Útlm po zvrate v El Clasicu
Španielske médiá aj nami oslovení experti sa zhodujú, že spúšťačom výsledkovej krízy FC Barcelona bol ostro sledovaný duel El Clasico proti odvekému rivalovi Realu Madrid. Začiatkom tohto mesiaca v ňom prehrali 1:2 napriek tomu, že posledných desať minút hrali po vylúčení Sergia Ramosa v početnej výhode. „V tomto stretnutí sa zrodil začiatok výsledkovej krízy. Hráči prišli po reprezentačnej prestávke, útočné trio z Južnej Ameriky preletelo za pár dní dvakrát pol zemegule. Odvtedy nie je mužstvo vo svojej koži,“ konštatoval pre HN Peter Bellás, prezident oficiálneho fanklubu Barcelony na Slovensku. Za posledných pár týždňov sa pre futbalistov katalánskeho veľkoklubu udialo zopár nešťastných a nepríjemných udalostí, ktoré mohli ovplyvniť ich hernú pohodu. „Messiho meno figurovalo v škandále Panama Papers, v Lige majstrov ich postihlo nečakané vypadnutie a Neymar sa spomínal v súvislosti s vyšším platom. Tie veci sa nakopili a mohli ich ovplyvniť,“ hovorí Jozef Tokoš, športový analytik a futbalový manažér. Výsledkom tohto nevídaného barcelonského kolapsu je strata veľkého náskoku v čele najvyššej španielskej súťaže. Kým pred spomínaným El Clasicom viedla Barcelona súťaž o deväť bodov pred Atléticom Madrid a o desať pred Realom, teraz má s Atléticom zhodne po 76 bodov. A „biely balet“ stráca už len bod.

Daň sa vysoké platy
Ročný plat trojice Messi – Suarez – Neymar predstavuje takmer tretinu mzdových nákladov na všetkých 28 futbalistov kádra mužstva FC Barcelona. „Aj preto môže tréner Luis Enrique a mužstvo doplácať na slabých hráčov na lavičke. Neexistuje takmer žiadny tlak na hráčov základnej zostavy, svoje miesta majú de facto isté,“ hovorí Bellás. Vo väčšine iných tímov sa snažia tréneri „točiť“ zostavu a aj kvôli náročným reprezentačným zápasom nechať hráčov občas vydýchnuť. V Barcelone nie. „Tréner by možno rád nechal odpočívať Messiho či Neymara. No nemá adekvátnu náhradu. Slabá lavička môže byť daňou sa vysoké platy hviezdneho tria útočníkov,“ hovorí prezident barcelonského fanklubu na Slovensku. Verí však, že mužstvu sa krízu podarí zlomiť už v najbližšom ligovom stretnutí, v ktorom sa už zajtra predstaví Barcelona na pôde Deportiva La Coruňa. Zaujímavosťou je, že práve s týmto súperom remizoval katalánsky veľkoklub v decembrovom zápase 2:2. „Psychika mužstva nie je na tom najlepšie. No keď sa to nezlomí teraz, tak potom už neviem kedy. Verím, že sa to podarí,“ dodal Peter Bellás. Aj podľa manažéra Tokoša ide iba o krátkodobú krízu Messiho a spol. a je iba otázka času, kedy sa opäť spustí gólostroj hviezdneho juhoamerického tria v drese FC Barcelona.

Výsledky Barcelony za ostatné týždne

20. 3. vs. Villarreal (v) 2:2

2. 4. vs. Real Madrid (d) 1:2

5. 4. vs. Atlético M. (d) 2:1

9. 4. vs. San Sebastian (v) 0:1

13. 4. vs. Atlético M. (v) 0:2

17. 4. vs. Valencia (d) 1:2

Poznámka: v zátvorke d – na domácom štadióne, v – na ihrisku súpera