Messi má odvádzať na daniach viac ako polovicu z platu. A čo Slováci?

Zdroj: SME, Pavol Spál

Podľa zmlúv zarábajú milióny. Futbalové esá však trápia dane. Aj preto často čelia obvineniam, že ich neplatia. Meno Lionela Messiho sa dokonca objavilo v kauze Panama Papers.

Je potrebné pochopiť, že hráči si medzi sebou porovnávajú príjem v čistom, a to, čo im tu platíme, je zaťažené najvyššími daňami v Európe. Toto vynáša naše výdavky do extrémnych súm, vyhlásil vlani viceprezident FC Barcelona Javier Faust. V Španielsku záleží výška daní na regióne, v ktorom klub sídli, priemerné zdanenie je pre špičkového futbalistu okolo štyridsať percent V Madride je to 52 percent, v Barcelone dokonca 56. „Futbalový život je krátky. Nemôže nútiť hráčov, aby u nás zostali za polovičné peniaze. Ale aj keď to bude ťažké, tak sa budeme Messiho, Neymara aj Suáreza snažiť udržať,“ dodal Faust. Možno aj preto sú práve futbalisti Barcelony v poslednom období najviac spájaní s daňovými škandálmi. Stopér Barcelony Javier Mascherano zaplatil podľa španielskych médií pokutu 1,5 milióna eur za to, že nepriznal kompletné príjmy z reklám. V daňových problémoch sa často spomína aj Neymar.

Zažalovali Messiho seniora
Lionel Messi je medzi 
klientami firmy Mossack Fonseca v afére Panama Papers. Obvineniam z krátenia daní vo výške štyroch miliónov čelil aj v minulosti. Vlani ho úrady oslobodili. Vyšetrovatelia neskôr tvrdili, že päťnásobne najlepší futbalista sveta o údajných machináciách nevedel. Zažalovali však jeho otca Jorgeho Horacia Messiho. Daňoví poradcovia sú pre športovcov extrémne dôležití. „Hráči na úrovni Messiho sú iná trieda. Všetci do jedného majú špecializovanú firmu, ktorá im dáva rady a vie ošetriť účtovné a daňové záležitosti. A tiež otázky dôchodkového systému, imidžové práva, športovo – marketingové veci. Nehovoriac o veľkých transferoch,“ vysvetľuje športový právnik a futbalový agent Jozef Tokoš.

Hráči si zakladajú firmy
Messi má povesť jednoduchého chlapca, ktorý myslí iba na futbal. „Aj keď sa dohodne s renomovanou spoločnosťou, zodpovednosť stále aj tak zostáva na hráčovi. Každý by si mal zvážiť, že s kým sa dá do kontaktu a s kým uzavrie vzťah. Rady v daňových veciach sú nevyhnutné, o to je dôležitejšie, aby si vyberali správnych ľudí,“ dodal Tokoš. Keďže svetové esá by inak museli platiť štátu z príjmu milióny, snažia sa zákony obchádzať. Desiatky futbalistov anglickej Premier League sa vraj vyhýbajú plateniu dane z príjmu, keď používajú zložité schému, ktoré im umožňuje legálne platiť daň 28 či dokonca len dve percentá namiesto 45 percent. Podľa denníka The Times schéma vychádza z toho, že futbalisti založia firmu, ktorá prijíma platby za využívanie imidžu a mien hráčov – napríklad na suveníroch a dresoch. Vzhľadom na to, že ide o firmu, tak z týchto príjmov platia takmer o polovicu nižšie dane. Futbalisti tak často majú s klubom dve zmluvy – jednu na príjmy za futbal a druhú na príjmy z predaja ich mena. To, kde kto žije, je pri platení daní kľúčové. V každom štáte je ich výška iná. Napríklad v Rusku či v Turecku je pod dvadsať percent.

U nás bude z futbalistu zamestnanec
Na Slovensku žiadny hráč nezarobí milióny a aj tí najlepšie platení prídu na daniach iba o  25 percent. Daňový systém Slovenska zaraďoval futbalistov do kategórie samostatne zárobkovo činných osôb. „Podávali si daňové priznanie a z mojej praxe viem potvrdiť, že takmer každý mal niekoho, kto sa mu staral o dane. Väčšinou to bola jedna účtovníčka,“ tvrdil Tokoš. Situácia sa od januára zmenila, pretože je účinný zákon o športe a všetky zmluvy v kolektívnych športoch sú o profesionálnom vykonávaní športu. „Ak hráč nemá iný príjem, trebárs z reprezentácie bude už v pozícii bežného zamestnanca a o dane sa im bude starať zamestnávateľ – čiže klub. Urobí im ročné zúčtovanie,“ dodal Tokoš.

Športovci sa sťahujú 
do rajov
Mnohí športovci s vysokými zárobkami využívajú daňové raje – trebárs v Monaku. Stačí si tam nájsť byt, predložiť nájomnú zmluvu a ukázať čistý register trestov. A stráviť v krajine aspoň šesť mesiacov v roku. Za odmenu nemusia fyzické osoby platiť daň z príjmu, z bohatstva ani z majetku. Tenistka Daniela Hantuchová má v Monaku trvalý pobyt už niekoľko rokov. Nedávno tak urobil aj cyklista Peter Sagan.