Bez licencie ani v Bangladéši!

(publikované v denníku Šport) Poučenie z výmeny milých slov medzi technickým riaditeľom SFZ Gregušom a trénerom Dragúňom na stránkach denníka Šport nie je len v tom, že pravidlá v oblasti trénerských kvalifikácií sa majú bez výnimiek dodržiavať a formality zvykne potvrdiť aj súd. Získať po náročnom vzdelávaní európsku trénerskú licenciu je veľmi užitočné pre prax.
     Minulý mesiac som sprostredkoval trénerské angažmán Jozefovi Pavlíkovi v klube Abahani Čattagrám v Bangladéši. V takmer 170 miliónovej krajine, susediacej s viac ako 1,21 miliardovou Indiou, neďaleko Číny s extrémnym futbalovým komerčným boomom a rekordnými transfermi. V rebríčku FIFA sa Bangladéš síce motá niekde okolo miesta 180, ale rozmach tamojšieho futbalu vďaka televízii, mobilom či sociálnym sieťam sľubuje skvelú budúcnosť.
   Nie je jednoduché dostať trénera na ázijský trh. Nevyhnutné sú kontakty, jeho medzinárodné skúsenosti, angličtina a ochota okamžite vycestovať. Avšak prvoradou podmienkou je európska trénerská licencia. Bez nej sa nikto nedosatane ani do Bangladéša!
    Hráči si môžu zahraničný sen splniť jednoduchšie, licencie nepotrebujú. Slováci hrajú v takmer všetkých špičkových ligách sveta – anglickej Premier League, nemeckej bundeslige, talianskej Serii A, Holandsku, Turecku, Rusku. Mihli sa aj vo Francúzsku a Španielsku. Hrajú po celej Európe, sú v Austrálii, Katare, boli aj v USA. Chytajú sa aj funkcionári, hoci tí to majú objektívne ťažšie. Bývalý prezident SFZ Laurinec je vo Výkonnom výbore UEFA, v jej štruktúrach pôsobil súčasný generálny sekretár SFZ Kliment. Micheľ prešiel z topmanažérskeho postu v špičkovom ukrajinskom klube do gréckeho.
     Odhliadnuc od Česka, za poslednú dekádu získali zaujímavé angažmány najmä Radolský a Kocian v Poľsku, Pecze v Turecku, Bubenko v Grécku i Arménsku, v tejto krajine po ňom prebral štafetu Hornyák. Weiss bol v Rusku i Kazachstane, aktuálne je po pri kormidle reprezentácie Gruzínska. Németh sa mihol v druhej nemeckej lige. Čerstvé kontrakty podpísali Jarábek v Gruzínsku a Vukušič v Kazachstane. Slovenskí tréneri v zahraničí nerobia len sebe dobré meno. Cez svoj „mäkký vplyv“ môžu ponúknuť aj hráčov – viacerí z nich do svojich klubov zobrali Slovákov. Hráči získajú skúsenosti, profituje reprezentácia a celý slovenský futbal.
    Trénerov máme nepochybne kvalitných. Dôkazom je nielen prítomnosť reprezentácie na dvoch zo štyroch ostatných záverečných turnajov MS či ME, ale aj opakovaná účasť slovenských klubov v skupinách Ligy majstrov a Európskej ligy. Čo by za tieto štatistiky dali vo viacerých porovnateľných krajinách alebo trebárs aj u susedov v Poľsku?
    V roku 2016 by už tréneri vo svojich debatách nemali spochybňovať licencie a tvrdiť, že ich možno nahradiť skúsenosťami. Trénerský chlebík v zahraničí láka a dvere k nemu otvárajú práve licencie. Najmä mladá dravá generácia trénerov veľmi dobre vie, čo má robiť.