Do svetového futbalu vstupuje Čína

Zdroj: Hospodárske noviny, Vladimír Trávniček

Spoločnosť Wanda Group najbohatšieho Číňana Wang Ťiang-lina je prvým sponzorom FIFA za éry nového šéfa futbalu.

Prvýkrát v histórii svetového futbalu sa jedným z hlavných sponzorov Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) stala spoločnosť z Číny. Firma Wanda Group, za ktorou stojí najbohatší obyvateľ krajiny Wang Ťiang-lin, bude patriť medzi top partnerov svetového futbalu až do roku 2030. Aj keď finančné detaily kontraktu neboli zverejnené, podľa BBC ide o jeden z najlukratívnejších športových kontraktov histórie v stovkách miliónov dolárov. Zároveň ide o prvého sponzora pod vedením nového prezidenta FIFA Gianni Infantina. Ako je známe, jeho úlohou je napraviť meno organizácie zmietanej korupciou, ktorá pod končiacim Seppom Blatterom prišla o niekoľko významných partnerov, ako boli Castrol, Continental a Johnson & Johnson.

Nový šéf, nový vietor
Minulý týždeň organizácia oznámila, že odchod sponzorov a súdne poplatky za niekoľko korupčných škandálov od prezidenta cez viceprezidentov až po generálneho sekretára spôsobili, že FIFA skončila v rekordnej strate 122 miliónov dolárov. Prvýkrát od roku 2002 sa stalo, že jedna z ekonomicky najsilnejších organizácií skončila v červených číslach. "FIFA si za posledné dva roky veľmi pokazila svoju povesť. A to otvorilo dvere novým spoločnostiam, ktoré môžu spojiť svoju značku so svetovým futbalom," uviedol pre HN športový analytik a futbalový manažér Jozef Tokoš. A nový vietor s novými sponzormi a iným smerovaním má do svetového futbalu vniesť práve nový šéf Gianni Infantino, ktorý dlhé roky úspešne pracoval ako generálny sekretár Európskej futbalovej únie (UEFA). Získanie Wada Group za partnera sa dá považovať za prvý veľký úspech Švajčiara v pozícii nového šéfa FIFA. "V prvom rade sa teraz bude FIFA správať transparentne a vyhýbať sa akýmkoľvek pochybeniam," konštatuje Tokoš.

Vplyv Číny rastie
Meno Wang Ťiang-lin sa už niečo vyše roka spája z európskym klubovým futbalom najvyššej kategórie. Jeho spoločnosť Wanda Group, ktorá pôsobí v mnohých oblastiach - od nehnuteľností cez maloobchod, šport až po film, sa stala menšinovým akcionárom v jednom z európskych futbalových klubov. Vlani vo februári získala pätinový podiel v mužstve minuloročného finalistu Ligy majstrov Atlético Madrid. Samotný Ťiang-lin sa vyjadril k vstupu do svetového futbalu na pondelňajšej tlačovej konferencii v Pekingu. "Pred dvoma-troma rokmi čínske a ázijské spoločnosti nemali šancu sponzorovať FIFA, aj keby chceli. Ale keďže niektoré spoločnosti zo Západu skončili, dostali sme príležitosť," uviedol Ťiang-lin. Podľa neho do konca tohto roka vstúpia do partnerstva s FIFA ešte minimálne dve ďalšie čínske firmy. "Potom môžeme spojiť sily na presadzovanie záujmov Číny vo svetovom futbale," odvážne vyhlásil šéf spoločnosti Wanda Group.

V hre je KHL aj formula
Rozmach čínskych investícií do športu v období posledných dvoch rokov je citeľný najmä vo futbale. Spoločnosť Ledus kúpila francúzsky klub Sochaux a väčšinový podiel akcií Slavie Praha nedávno kúpila bohatá čínska firma CEFC. "To je súčasť celkového rozvoja športového biznisu v Číne," vysvetľuje marketingový expert Karel Tejkal. Navyše sa čoraz viac spomína, že čínski investori chcú ovládnuť aj najprestížnejšie motoristické podujatie sveta, preteky formuly 1. A na spadnutie je aj účasť prvého čínskeho klubu v Kontinentálnej hokejovej lige, ktorý by v najkvalitnejšej európskej súťaži mohol štartovať už od nasledujúcej sezóny.