Nepochybuje, že s Vukušičom potiahnu vyššie

Zdroj: Šport, Mojmír Staško

Stredopoliar Július Szöke odlietal včera do Kazachstanu, bude hráčom Šachťoru Karagandy

Zhruba pred dvomi rokmi, 22. marca 2014, debutoval stredopoliar Július Szöke v našej najvyššej súťaži v drese Ružomberka proti Žiline. Kmeňový hráč Podbrezovej bol vtedy na Liptove na hosťovaní, v jeho rámci hral ligu aj za Zlaté Moravce. Teraz ochutná niečo iné. Včera totiž z viedenského Schwechatu odlietal do Kazachstanu, v ktorom bude obliekať dres Šachťoru Karagandy. „Som šťastný. Podarilo sa mi prestúpiť do zahraničia, čo som už dlhodobo chcel. Bol to môj cieľ a som rád, že to prišlo. Párkrát už o mňa bol záujem zo zahraničia, teraz sa to dotiahlo,“ povedal nám 20 – ročný rodák z Hnúšte. Včera ho čakalo poriadne cestovanie. „Od jedenástej dopoludnia do štvrtej ráno. Z Viedne do Peterburgu, potom do Astany. Sú tam nejaké časové posuny, takže samotný presun trvá desať hodín.“

Šachťor sa ozval desať dní pred štartom slovenskej ligy. „Akurát som bol zranený a mal som nejaké problémy. Oni boli v Turecku, kde mali mesačné sústredenie, takže chceli, aby som sa prišiel ukázať. Chceli, aby som tam išiel na päť dní a odohral dva zápasy, ale vzhľadom k môjmu kolenu som tam išiel na tri dni a odohral som jeden zápas.“ Stačil. Aj preto, že trénerom v Šachťore je Jozef Vukušič, ktorý Júliusa Szökeho dobre pozná. „Poznáme sa skutočne dobre, hral som pod ním v Ružomberku. Potreboval v klube defenzívneho záložníka. Samozrejme, je len dobré, keď ste pri trénerovi, ktorý vás pozná.“ V poslednom ročníku kazašskej ligy skončil Šachťor na 10. mieste. „V tom ďalšom chcú skončiť lepšie a stabilizovať mužstvo. S trénerom, akým je pán Vukušič, to dokážu, o tom ja vôbec nepochybujem.“ Prvý zápas hrá Šachťor už 12. marca, predstaví sa v Astane.

Počas krátkeho pobytu v Turecku sa Július Szöke s budúcimi spoluhráčmi dohováral po anglicky. Čo ruština, ktorá v Kazachstane stále frčí? „Ja po rusky neviem, takže som sa najviac zdržiaval s legionármi a pri nich som vyfungoval s angličtinou. Ale ruština je blízky jazyk, takže v tom problém nevidím,“ hovorí 182 centimetrov vysoký hráč, ktorý do Kazachstanu cestoval sám. „Aj tam sám budem, nevidím v tom problém. Teším sa, už sa neviem dočkať. Žiadne obavy nemám,“ hovorí člen širšieho kádra reprezentačnej dvadsaťjednotky, ktorý sa so Śachťorom dohodol na kontrakte pre sezónu 2016.

Klub je 2- násobným majstrom Kazachstanu (2011, 2012), raz víťazom Kazašského pohára (2013) a raz kazašského Superpohára (2013). V pohárovej Európe sa Šachťor predstavil prvýkrát v roku 2006 a odohral v nej doteraz 29 zápasov. V dvoch sezónach za sebou – 2013/ 2014 a 2014/ 2015 – sa v Európe ukazoval často: najprv klopal na dvere skupinovej fázy Ligy majstrov, keď v play off kole podľahol Celticu (2:0, 0:3) a hral v skupinovej fáze Európskej ligy (EL), v ďalšom ročníku vypadol v 3. kole EL. Najcennejším výsledkom v histórii je domáci triumf nad Celticom, ktorý vzbudil pozornosť aj po inej stránke – pred zápasom domáci podrezali ovcu, čo im malo priniesť šťastie. To je jeden zo zvykov, na ktoré narazili našinci, ktorí už v Kazachstane hrali.

Posledné dni boli trochu hektické. „Víza sme vybavili deň pred odletom. Som však rád, že sme tento transfer dotiahli do konca. Bol dosť špecifický a raritný, aj pokiaľ ide o moju prax,“ hovorí manažér Jozef Tokoš a vysvetľuje, prečo. „Ak sa hráč, ktorý za posledný polrok odohrá päť zápasov, dostane do zaujímavého klubu, tak to isto je rarita. Julko musel absolvovať skúšku. Samozrejme, že bolo výhodou, že ho tréner Jožo Vukušič pozná, ale to samé o sebe by nestačilo. On sa na skúške ukázal v dobrom svetle, predviedol kvaliný výkon v zápase proti Mariupolu, ba dal v ňom aj hlavičkou gól. Klub skúšal na poste šestky a defenzívnych stredopoliarov viacero hráčov, aj reprezentantov. Z tohto pohľadu bolo načasovanie skúšky a ďalších okolností ideálne – prišiel, ukázal sa a oni ho chceli. Chcel by som veľmi oceniť aj ústretovosť ŽP Šport Podbrezová, ktorá súhlasila so skúškou aj s dohodou o transfere,“ dodáva Jozef Tokoš. My dodáme, že z Podbrezovej sa neodchádza do zahraničia každý deň, takže určite zvíťazil aj pragmatický pohľad. Hoci, Július Szöke sa v príprave ukazoval veľmi dobre a Podbrezová jeho odchod musela riešiť...