Najbohatšiu súťaž ovládajú cudzinci

Zdroj: Hospodárske noviny, Vladimír Trávniček

Väčšinu klubov Premier League vlastnia zahraniční majitelia. Posledným je Farhad Moshiri, nový akcionár v FC Everton.

Kluby najbohatšej futbalovej súťaže sveta Premier League boli začiatkom tisícročia v rukách britských majiteľov. Jediným „cudzincom“ bol vlastník FC Fulham, egyptský biznismen Mohamed Al-Fayed. No príchodom ruského ropného oligarchu Romana Abramoviča do londýnskej Chelsea sa stali anglické tímy vyhľadávaným artiklom zahraničných investorov. V roku 2009 ich bolo deväť a dnes ich je už jedenásť – čiže viac ako polovica zo všetkých dvadsiatich klubov Premier League. Tým posledným – jedenástym – sa práve v týchto dňoch stal Iránec s britským pasom Farhad Moshiri, ktorý za 49,9 percenta akcií Evertonu zaplatil podľa britských médií v prepočte vyše 257 miliónov eur. Zaujímavosťou je, že Moshiri musel predať podiel vo firme Red and White Holdings, ktorá vlastnila tretinu akcií konkurenčného tímu Arsenal Londýn.

Zarába mu ruská oceľ
Moshiri je dlhoročným obchodným partnerom ruského veľkopodnikateľa Ališera Usmnova. Okrem spomínanej spoluúčasti v Arsenale je vlastníkom akcií v niekoľkých spoločnostiach vo Veľkej Británii a v Rusku. Medzi tie najväčšie patrí ťažobný a oceliarsky gigant Metalloinvest a mobilný operátor Megafon. Podľa prestížneho magazínu Forbes je Moshiri s odhadovaným majetkom 1,66 miliardy eur piatym najbohatším Iráncom na svete. „Everton bol jedným z mála špičkových anglických klubov, ktorý doteraz nemal významného zahraničného spolumajiteľa. Príchodom Moshiriho sa zavŕšil vyše desaťročie trvajúci proces jeho hľadania,“ povedal pre HN Jozef Tokoš, športový analytik a futbalový manažér. Ten má s Evertonom osobnú skúsenosť, keďže zastupuje slovenského brankára Jána Muchu, ktorý v tomto tíme z Liverpoolu pôsobil v rokoch 2010 až 2013. „Príchod silného spolumajiteľa bol nevyhnutný na udržanie ambícií a cieľov tohto tradičného a jedného z najstarších futbalových klubov v Anglicku,“ konštatuje Tokoš. Okrem dosiahnutia výsledkov na futbalových trávnikoch je príchod Moshiriho dôležitý aj v súvislosti s možnou výstavbou nového štadióna, prípadne nákladnej modernizácie existujúceho stánku Goodison Park.

Desaťnásobok kúpnej ceny
Každým rokom rastúce príjmy a hodnota anglických klubov je jedným z hlavných dôvodov, prečo sú mužstvá z Premier League neustále v záujme zahraničných biznismenov. O vzostupe ligy svedčí aj zisk, s ktorým doterajší majoritný akcionár klubu Bill Kenwright svoj podiel v Evertone predal. V roku 1999, pri svojom akcionárskom vstupe, zaplatil 20 miliónov libier. Teraz zaň získal desaťnásobne viac. „Potvrdzuje to, že byť vlastníkom tradičného futbalového klubu je výhodná investícia. Mohsiri je dlhoročným občanom Veľkej Británie a fanúšikovia na jeho vstup doteraz reagovali vcelku pozitívne,“ uviedol Jozef Tokoš. Everton patrí v poslednom desaťročí medzi absolútnu anglickú špičku. Pravidelne sa v tabuľke najvyššej súťaže umiestňuje na piatom až ôsmom mieste. A patrí aj medzi najlepšie zarábajúce kluby. V poslednom vydaní rebríčka Football Money League od spoločnosti Deloitte bol Everton 18. klubom sveta s najvyššími príjmami. Kým roku 2009 predstavovali 91 miliónov eur, vlani dosiahli už 165 miliónov. Na porovnanie, je to len o pár miliónov menej, ako majú veľkokluby typu AC Miláno, AS Rím alebo Atlético Madrid. „Everton je tradičný a uznávaný klub. S podporou zahraničného majiteľa môže v nasledujúcich rokoch vzrásť ešte výraznejšie,“ dodal Tokoš.