Futbalové prestupy už rieši aj Brusel

Zdroj: Hospodárske noviny, Vladimír Trávniček

Hráčska asociácia FIFPro poukazuje na nízke príjmy klubov za výchovu hráčov. Z prestupov dostali vlani len 0,5 percenta.

Zabezpečiť menším klubom príjem na to, aby mali peniaze na výchovu ďalších futbalových talentov. To bolo hlavnou úlohou takzvaných tréningových kompenzácií, ktoré ešte v roku 2001 zaviedla Medzinárodná futbalové federácia (FIFA). Pri prestupoch mladých hráčov do zahraničia platí, že kluby, kde pôsobili po podpise zmluvy vo veku 12 až 23 rokov, majú nárok na „výchovné“ podľa tabuliek FIFA. V prípade Slovenska ide o 10 až 60-tisíc eur ročne (vo veku od 12 do 15 rokov je to 10-tisíc). A práve na nízke platby z takýchto kompenzácií upozornila medzinárodná hráčska asociácia FIFPro. V dokumente upozornila Európsky parlament na príliš veľký rozdiel medzi tým, koľko zarobia na prestupoch hráčski agenti v porovnaní s klubmi, kde futbalisti vyrastali. Vlani sa uskutočnili transfery hráčov za 4,2 miliardy dolárov – manažérom z toho išlo 228 miliónov a na kompenzáciách klubom len 20,7 milióna. „Ako môže byť v poriadku, že agenti zarobia omnoho viac ako kluby, ktoré hráča vychovali? Je dôležité tento systém prepracovať,“ uviedol generálny sekretár FIFPro Theo van Seggelen.

Nečakaný príjem
Jedným z dôvodov nízkych príjmov z tréningových kompenzácií môže byť aj fakt, že samotné kluby o takejto možnosti netušia. Tak ako Liptovský Mikuláš v prípade odchovanca žilinského futbalu Michala Janeca. Ten bol v roku 2012 zapožičaný do druholigového Liptovského Mikuláša. 19-ročný obranca tam strávil deväť mesiacov, v marci 2013 ho Žilina predala českému tímu Slovan Liberec. A práve deväťmesačné pôsobenie v druhej lige prinieslo Liptákom vyše desaťtisíc eur. Na porovnanie, je to suma, ktorá im pokryla približne mesačné mzdové náklady na futbalistov. Na druhej strane pravidlá o výchovnom môžu spôsobiť mladým futbalistom aj nemalé problémy. Ako napríklad v súčasnosti 22-ročnému ofenzívnemu stredopoliarovi Borisovi Turčákovi, naposledy hráčovi Ružomberka. Podľa našich informácií mu vysoká suma tréningovej kompenzácie zabraňuje získať zaujímavý angažmán v zahraničí.

Výchovné na minime
Podľa údajov, ktoré poskytla organizácia FIFPro Európskemu parlamentu, podľa Reuters vyplýva, že spomínaných 20,7 milióna dolárov sa rovná doteraz najnižšej sume, ktorá bola klubom na výchovnom vyplatená v roku 2012. Na druhej strane, platby futbalovým manažérom dosiahli rekordnú sumu a nárast o 15 percent v porovnaní s rokom 2014. „Európske (futbalové) orgány môžu regulovať výšku doplatkov výchovného, keďže sa regulovať dá. Vydávajú sa tabuľkové prepočty súm, na ktoré majú jednotlivé kluby nárok,“ vysvetľuje športový analytik a futbalový manažér Jozef Tokoš. So spoločnosťou Sports Law & Arbitration spolupracuje práve na vymáhaní takýchto nárokov. „Niektoré tímy sa však ani do podobných záležitostí nezapájajú a nepresvedčí ich ani možnosť nečakaného príjmu,“ uviedol Jozef Tokoš. Kluby to pritom nemusí stáť ani euro navyše. Agentúra zastupujúca záujmy klubov z ôsmich krajín sveta vrátane tímov ako FC Porto či FC Parma totiž dostáva odmenu až v prípade víťazného sporu.