Ako zarobiť na talentoch: Žilina to už začína chápať

Zdroj: Denník N, Lukáš Vráblik

Predať mladého odchovanca do talianskej ligy za milión eur je v našich pomeroch pomerne veľká udalosť. Žiline sa stávka na mladých hráčov začína vyplácať, v zime predala troch reprezentantov.

Futbalová Žilina bude v jarnej časti ligovej súťaže hrať bez viacerých svojich talentov. Sampdoria Janov, švajčiarsky Sion a pražská Slavia si rozobrali mladé talenty z tohto tímu talentovaných mladíkov. Pre divákov našej ligy zlá správa, pre Žilinu nie. Za stopéra Milana Škriniara (21) zaplatila Sampdoria Janov okolo jedného milióna eur, čo je na Slovensku pre klubový rozpočet už veľmi významná suma. Odstupné za mladých Slovákov sa zvyčajne pohybuje nižšie.

Žilinské odchody
Škriniar do Janova prichádza na žiadosť trénera Vincenza Montellu, Sampdoria sa však zachraňuje a nemôže so zostavou veľmi experimentovať, v nedeľu v zápase s AS Rím nehral. Ak však stopér dostane šancu a nadviaže na výborné výkony v reprezentácii do 21 rokov aj z dresu Žiliny v dueloch Európskej ligy, v Taliansku sa môže presadiť. Zo Žiliny odišiel aj talentovaný a zároveň problémový krajný záložník Lukáš Čmelík (20). Na jedenapolročné hosťovanie s opciou si ho zobral švajčiarsky Sion, ktorý sa na jar zapojí aj do vyraďovacej fázy Európskej ligy. Tretieho kľúčového hráča Žiliny, záložníka Jaroslava Mihálika (21), vážneho adepta na reprezentačný dres, kúpila Slavia Praha, ktorá po príchode čínskeho investora stavia nové, silné mužstvo. V najbližšom období sa očakáva aj lukratívny odchod trenčianskej hviezdy Matúša Bera (20), ktorý sa spomínal najmä v súvislosti s glasgowským Celticom. Okrem neho by čoskoro mohol prestúpiť aj 18-ročný tvorca hry Žiliny László Bénes.

Slovenské kluby zaostávajú
Pri pohľade na takto nabitý zoznam prestupov by sa mohlo zdať, že záujem väčších zahraničných klubov o mladých domácich hráčov zo slovenskej ligy sa zvyšuje. Futbalový analytik a licenčný agent FIFA Jozef Tokoš však nepovažuje súčasnú situáciu za veľmi odlišnú v porovnaní s obdobím pred napríklad piatimi rokmi. „Štatisticky tam naozaj veľký rozdiel nie je, ak sa pozrieme na hráčov vo vekovej kategórii do 21–22 rokov. V posledných rokoch ale k väčším prestupom nedošlo, Škriniar je skôr výnimkou.“ Väčšina slovenských klubov nie je schopná vychovávať hráčov, ktorí by boli v mladom veku zaujímaví pre zahraničné veľkokluby. „Keď si zoberieme niektoré krajiny, s ktorými sa teoreticky môžeme porovnávať, napríklad Chorvátsko, v prípade predaja hráčov zaostávame z hľadiska kvantity aj sumy,“ upozorňuje Tokoš. Kluby ako Dinamo Záhreb predávajú svojich najlepších hráčov za sumy pohybujúce sa v niekoľkých miliónoch eur, zatiaľ čo naše tímy sa až na niekoľko výnimočných prípadov musia uspokojiť so šesťmiestnymi čiastkami. Ak to však chceme porovnať s Dinamom Záhreb, tak ten má väčší rozpočet aj kvalitu hráčov. Žilina svoj káder vybudovala z mladých hráčov, väčšinou odchovancov klubu. Tokoš si myslí, že je z hľadiska prestupov pozitívnym príkladom podobne ako aj Trenčín, aj keď tí zatiaľ predávali hlavne zahraničných hráčov.

Mládežnícke akadémie
Pred pár rokmi veľa mladých slovenských futbalistov prestupovalo do akadémií popredných západoeurópskych klubov, najmä v Anglicku. „Ak má hráč talent, osobnostné predpoklady a podporu rodiny, môže s takýmto transferom pokojne súhlasiť. V poslednom období však odchádza do akadémií oveľa menej Slovákov,“ hovorí Tokoš. Najväčší boom prišiel po roku 2004, keď sa Slovensko stalo členom Európskej únie a na našich futbalistov sa tým pádom nevzťahovali obmedzenia pre hráčov z krajín mimo EÚ. Konkurencia v juniorských tímoch je obrovská a do prvého mužstva sa dostanú iba úplne najlepší mladíci. Stačí však zopár menej presvedčivých výkonov a hneď ich nahradia skúsenejšou drahou posilou. Zo Slovákov, ktorí v mladom veku odišli do zahraničných akadémií, sa presadila len malá časť a aj to až po odchode do iného klubu, napríklad Miroslav Stoch (kedysi v Chelsea) či Vladimír Weiss a Róbert Mak (obaja v Manchestri City). Do základnej zostavy seniorského tímu sa pravidelne dostával ako mladík iba Marek Hamšík v talianskej Brescii, ktorá ho v roku 2007 s veľkým ziskom predala do Neapola. Jozef Tokoš však dodáva: „Kritici by hneď mohli prísť s dlhým zoznamom hráčov, ktorí sa nepresadili.“

Prídu lepšie časy?
Trhová hodnota Slovákov môže narásť najmä vďaka zlepšeným výkonom reprezentácií. Seniorský výber postúpil na tohtoročné Majstrovstvá Európy vo Francúzsku a výborné výsledky má v kvalifikačných bojoch už niekoľko rokov slovenská „21-tka“. Ak budú hrať naši vo Francúzsku dobre, priláka to väčší počet zahraničných skautov na ligové štadióny, kde sa budú snažiť nájsť nového Hamšíka či Škrtela. Späť do Žiliny – prestup Škriniara za miliónovú sumu zostáva ojedinelým prípadom, minimálne v porovnaní s poslednými sezónami. Suma, ktorú Žilina zinkasovala za jeho predaj, je porovnateľná len s prestupom ďalších dvoch niekdajších žilinských futbalistov – Petra Pekaríka do Wolfsburgu za asi milión eur a Tomáša Hubočana do Zenitu Petrohrad za približne tri milióny eur. „Oba transfery sa udiali už pred ôsmimi či deviatimi rokmi, čo je vo futbale veľmi dlhý čas,“ hovorí Tokoš. Posledný hráč európskej triedy, ktorý zo slovenskej ligy odchádzal do zahraničia, bol v roku 2014 kľúčový hráč Košíc Ondrej Duda. Legia Varšava však vzhľadom na okolnosti (napríklad blížiaci sa koniec zmluvy) zaplatila sumu, ktorá bola nižšia ako trhová hodnota Dudu. „Prestupov Slovákov do zahraničia nebolo až tak veľa, ako by mohlo byť, no do budúcnosti som optimistom,“ hovorí Tokoš.