Šejkovia nerozhadzujú. Už sú v zisku

Zdroj: Hospodárske noviny, Vladimír Trávniček

Znižovali platy, prepúšťali a mali rekordné príjmy. Aj vďaka tomu skončil anglický Manchester City po 10 rokoch v pluse.

Pred piatimi rokmi skončil anglický futbalový veľkoklub Manchester City v rekordnej strate takmer 200 miliónov libier. Majiteľ tímu šejk Mansúr bin Zaíd Al-Nahjan a spoločnosť Abu Dhabi United Group vtedy nepozerali na peniaze a pre úspech boli ochotní zaplatiť čokoľvek za kohokoľvek. Situácia sa zmenila. Za posledný finančný rok skončil Manchester City v zisku vyše desať miliónov – prvom, odkedy v roku 2008 vstúpili šejkovia do anglického futbalu. Na príčiny tejto radikálnej zmeny a vyrovnaného hospodárenia sa pozrela štúdia spoločnosti KPMG. Podľa nej bolo okrem zvýšených príjmov z predaja televíznych práv či od sponzorov dôvodom aj prepúšťanie zamestnancov a znižovanie platov hviezdnych futbalistov. „Kým v roku 2011 predstavoval podiel platov k obratu klubu 114 percent, vlani to bolo už len 55 percent,“ píše sa v štúdii KPMG.

Zastavila ich finančná fair-play
Jedným z kľúčových dôvodov, prečo sa zo šejkov stali ekonomicky zodpovední majitelia, sú pravidlá Európskej futbalovej únie (UEFA), tzv. finančná fair-play. „Ak by neexistovali tieto pravidlá na kontrolu hospodárenia klubov, možno by sa v Manchestri City správali inak. Klub kvôli ich porušeniu dokonca čelil trestom aj pokute,“ povedal pre HN športový analytik a futbalový manažér Jozef Tokoš. Bolo to v roku 2014, keď musel klub zaplatiť UEFA 60 miliónov eur a organizácia ho tiež potrestala zúžením počtu hráčov oprávnených nastúpiť v Lige majstrov. Namiesto 25 mien mohli využiť len 21 futbalistov. Tento úder sa najvýraznejšie prejavil najmä na rapídnom znížení nákladov na platy futbalových hviezd. Ešte v sezóne 2012/2013 na tento účel vynakladali ročne vyše štvrť miliardy libier. V tej nasledujúcej už klesli na 205 miliónov a vlani dosiahli ešte o ďalších dvanásť miliónov menej. „Indikátor pomeru platov k celkovému obratu je jedným z hlavných, ktoré monitoruje UEFA. Ten podiel platov by nemal presiahnuť 70 percent z celkových výnosov,“ vysvetľuje správa od KPMG. Manchester City odlišuje od iných klubov aj skutočnosť, že spoločnosť Abu Dhabi United Group zo Spojených arabských emirátov vlastní okrem anglického tímu aj mužstvá v USA (NewYork City FC), Austrálii (Melbourne City FC) a Japonsku (Yokohama F. Marinos).

Nový tréner, nové výzvy
Ešte väčšie príjmy a stabilitu do klubu má priniesť aj nový menšinový akcionár Manchestru City, ktorým sa koncom minulého roka stal čínsky mediálny gigant China Media Capital. Za 13 percent akcii zaplatila Abu Dhabi United Group vyše 300 miliónov eur. „Takáto spolupráca otvára majiteľom veľmi dôležitý čínsky trh, ktorého napredovanie vo futbale potvrdil zimný prestupový termín,“ hovorí Tokoš. O tri najdrahšie prestupy sa totiž postarali práve kluby z Číny. Mužstvo Jiangsu Suning zaplatilo ukrajinskému Šachťaru Doneck až 50 miliónov eur za príchod brazílskeho ofenzívneho stredopoliara Alexa Teixeiru. Budúcnosť vo futbalovej Európe môže patriť práve Manchestru City aj vďaka príchodu najúspešnejšieho futbalového kouča posledného desaťročia Josepa Guardiolu. Klub prevezme v lete tohto roka a už teraz sa špekuluje o tom, akých hviezdnych hráčov pritiahne na anglický stredovýchod. Spomína sa obranca FC Barcelona Gerard Pique, strelec víťazného gólu vo finále MS v Brazílie Mario Götze z Bayernu Mníchov. A, samozrejme, želaním šejkov je už od samotného príchodu do Manchestru získanie Lionela Messiho.