Dekáda rastu. Giganty berú miliardy

Zdroj: Hospodárske noviny, Vladimír Trávniček

Príjmy najbohatších klubov za desať rokov vzrástli o vyše dvojnásobok. Top 20 tímov vlani zarobilo 6,6 miliardy eur.

Špičkové futbalové kluby zaznamenali rekordné desaťročie z hľadiska zárobkov. Kým v roku 2006 dosiahli ročné príjmy dvadsiatky najbohatších tímov 3,1 miliardy, vlani to už bolo vyše 6,6 miliardy. Vyplýva to z najnovšieho rebríčka audítorskej spoločnosti Deloitte s názvom Football Moneay League, v ktorom jedenástykrát za sebou zvíťazil španielsky gigant Real Madrid. Podľa športového analytika a futbalového manažéra Jozefa Tokoša hlavným dôvodom ohromného nárastu tržieb je najmä čoraz vyššia sledovanosť zápasov a s tým súvisia aj rekordné príjmy z predaja televíznych práv. „Elitný futbalový biznis je odvetvie, ktoré má závideniahodnú stabilitu a veľmi dobré vyhliadky do budúcnosti. Neviem si predstaviť, čo by tie rastúce príjmy najlepších klubov mohlo zastaviť,“ konštatuje pre HN Tokoš.
      A práve ekonomická stabilita futbalových klubov v najlepších európskych ligách – anglickej, nemeckej, talianskej a španielskej – láka zahraničných investorov. „Ešte v nedávnej minulosti bolo vlastnenie klubu iba akousi hračkou v rukách bohatého majiteľa. No v súčasnosti pri čoraz viac sa zvyšujúcich príjmoch je to už reálna investícia,“ konštatuje Tokoš.
      Zaujímavosťou v súvislosti s rebríčkom je skutočnosť, že z top 30 klubov je až sedemnásť z anglickej Premier League, ktorá tak zvýraznila svoje postavenie najbohatšej futbalovej súťaže sveta. Na porovnanie, španielska La Liga má v rebríčku iba tri mužstvá – Real Madrid, FC Barcelona a Atlético Madrid. „No tento počet sa pravdepodobne v nasledujúcich rokoch zvýši, pretože v Španielsku začnú v najbližšej sezóne platiť pravidlá centralizovaného predaja televíznych práv. To znamená, že suma z nich sa bude spravodlivejšie rozdeľovať,“ uviedol Tokoš. Na porovnanie, Real Madrid a Barcelona získali za sezónu 2014/2015 za televízne práve zhodne po 200 miliónov eur. Tretí španielsky tím Atletico Madrid „iba“86 miliónov.
      Podľa prognózy autora rebríčka Dana Jonesa z Deloittu sa už v priebehu dvoch rokov skončí ekonomická dominancia Realu Madrid, ktorý je najbohatším klubom sveta nepretržite od roku 2004. Z trónu ho podľa Jonesa zosadí Manchester United.