Abramovič stráca milióny. Kvôli rope

Zdroj: Hospodárske noviny, Vladimír Trávniček

Majetok majiteľa FC Chelsea klesol o stovky miliónov. Prepad ceny čierneho zlata ovplyvní aj najpopulárnejší šport.

Anglický futbalový veľkoklub FC Chelsea prežíva najhoršiu sezónu, odkedy doň vstúpil oligarcha Roman Abramovič. No až 14. miesto v tabuľke Premier League a štyri body od zostupu do druhej ligy asi nie je tou hlavnou vecou, ktorá by dnes mala trápiť ruského miliardára. Podľa britského denníka The Telegraph je ňou rekordný pád cien ropy, v dôsledku ktorého sa mal Abramovičov majetok len od začiatku tohto roka znížiť o 820 miliónov dolárov. Cena tejto komodity totiž atakuje dvanásťročné minimá a včera napoludnie dosiahla hodnotu 28,97 dolára za barel (čo je 159 litrov). Hodnota ropy nebola pritom medzi rokmi 2011 až 2015 v priemere nižšia ako sto dolárov za barel. Podľa hlavného analytika spoločnosti X-Trade Brokers Jaroslava Brychtu sa tento dramatický prepad ceny prejaví aj vo futbale. „Pokiaľ dávajú ropné spoločnosti ročne desiatky miliónov do futbalu, tak sa nízka cena ropy zákonite nejakým spôsobom v tomto odvetví prejaví,“ tvrdí pre HN Brychta.

Ďalšia rana pre Rusko
V súvislosti s futbalom doplatí najviac na pád ropy práve Rusko, keďže väčšina tamojších klubov je financovaná práve spoločnosťami, ktoré ťažia, spracúvajú a obchodujú s touto surovinou. A po sankciách Európskej únie voči Rusku a neustále oslabujúcemu rubľu voči doláru tak pridáva padajúca ropa ďalší úder tamojšej ekonomike. „Je jasné, že krajinu čaká veľmi ťažký rok. No ich problémy môžu mať dopad aj na futbal v západnej Európe,“ konštatuje športový analytik a futbalový manažér Jozef Tokoš. A to najmä v súvislosti s reklamnými aktivitami ropného a plynárenského gigantu Gazpromu. Ten je totiž jedným z najväčších sponzorov futbalovej Ligy majstrov či nemeckého prvoligového klubu Schalke 04.„V prípade ekonomických problémov sú takéto sponzorské výdavky medzi prvými, ktoré firmy škrtajú,“ uviedol analytik spoločnosti Finlord Boris Tomčiak. Podľa neho sa Gazprom, ako aj niektoré ruské banky podporujúce futbal na starom kontinente môžu k situácii postaviť ako majiteľ cyklistického tímu Oleg Tiňkov, za ktorého jazdí Peter Sagan. Ten sa kvôli nepriaznivej situácii rozhodol, že rok 2016 je posledným, v ktorom bude podporovať svoju úspešnú stajňu Tinkoff-Saxo. Navyše, Rusko je tiež organizátorom najbližších majstrovstiev sveta vo futbale v roku 2018. Už vlani museli ich organizátori znižovať plánovaný rozpočet na ich usporiadanie. A v prípade, že ekonomika Ruska bude naďalej padať, môže prísť v tejto súvislosti k ďalším škrtom.

Víťazi a porazení
Na druhej strane, lacná ropa môže mať aj pozitívny efekt. „Ťažiť z toho môžu najmä letecké spoločnosti, ktoré patria medzi najväčších sponzorov na dresoch popredných európskych veľkoklubov,“ povedal Jozef Tokoš. Myslel tým najmä na firmy Etihad Airways (Manchester City) a Fly Emirates, ktorú majú na dresoch napríklad Real Madrid, Arsenal Londýn či Paris St. Germain. Za ďalšie pozitívum označil Tokoš aj skutočnosť, že vďaka lacnej rope obyvateľstvo viac ušetrí. „Ak by som trochu preháňal, tak pozitívnym efektom môže byť aj vyššia návštevnosť ľudí na futbalových zápasoch či väčšia futbalová turistika. Viac ľudí si bude môcť dovoliť cestovať na zápasy svojich top klubov či už v Anglicku, Nemecku alebo Španielsku,“ dodal Tokoš.