Najmenej za bod sa platí v Leicestri

Zdroj: Hospodárske noviny, Vladimír Trávniček

Tím z Premier League má najlepší pomer platu hráčov k výsledkom. Bod ich stojí 938-tisíc eur, Chelsea takmer 6 miliónov.

Z dvadsiatich futbalových tímov v najbohatšej súťaži sveta Premier League majú tretie najnižšie výdavky na platy hráčov. Napriek tomu dokáže senzácia tohto ročníka anglickej ligy Leicester City držať krok s top mužstvami, ako sú Arsenal či Manchester City. „Líškam“, ako znie prezývka prekvapenia sezóny, patrí momentálne v Premier League druhé miesto za Arsenalom. Leicester je však suverénom, pokiaľ ide o porovnanie platov hráčov k získaným bodom v sezóne. Ročne ho mzdy vyjdú na 37,5 milióna eur a po polovici sezóny získal do tabuľky 40 bodov. Jeden bod tak klub stojí takmer 938-tisíc eur. Na porovnanie, takú Chelsea ruského miliardára Romana Abramoviča vyjde jeden bod v tejto sezóne až na 5,9 milióna eur. „Leicester je top prekvapenie sezóny a dokazuje, že aj za málo peňazí dokáže konkurovať najbohatším tímom v súťaži,“ uviedol pre HN Jozef Tokoš, športový analytik a futbalový manažér.

Výnimočná vyrovnanosť
Podľa Tokoša sa prebiehajúci ročník Premier League vyznačuje výnimočnou vyrovnanosťou, aká nemá v novodobej histórii anglického futbalu obdobu. „Okrem Leicestru sa totiž do popredia dostávajú ďalšie kluby z kategórie menších, ako sú Watford, Crystal Palace či West Ham,“ konštatuje manažér. Za vyrovnanosťou možno hľadať čoraz väčší balík peňazí, ktorý sa klubom rozdeľuje najmä z rekordne vysokého predaja televíznych práv. Vďaka tomu sa vlani medzi kluby rozdelilo vyše dvoch miliónov libier a toto číslo má v budúcich rokoch ešte narastať. „Pred desiatimi rokmi si mužstvá ako Leicester či Watford nemohli dovoliť nakupovať hráčov za také vysoké sumy ako dnes. A to je okrem iných zvyšujúcich sa príjmov najmä vďaka vysokým televíznym právam,“ hovorí Tokoš. Spomínaný Leicester City, ktorého majiteľom je deviaty najbohatší Thajčan Vichaj Srivaddhanaprabha, ťaží najmä z famóznej produktivity anglicko-francúzskej dvojice Jamie Vardy, Riyad Mahrez. Tá nastrieľala v tejto sezóne už 28 gólov, čo predstavuje vyše 75 percent presných zásahov celého mužstva. „Leiceter je v popredí aj vďaka výbornej práci manažmentu, skautov a výberu správnych hráčov. Bez dvojice Vardy – Mahrez by dnes neboli tam, kde sú,“ uviedol Tokoš. Ten si myslí, že do hry o majstrovský titul Leicester pravdepodobne nezasiahne. No bojovať o účasť v Lige majstrov, čiže o pozíciu v najlepšej štvorke Premier League, by mohol až do posledných kôl.

Najbohatšia liga si prilepší
Anglická Premier League v budúcnosti ešte viac zvýrazní svoje postavenie najbohatšej súťaže sveta a kluby sa môžu tešiť na zvýšenie príjmov o ďalšie desiatky miliónov. Výkonný riaditeľ súťaže Richard Scudamore tento týždeň informoval, že popri vysokom predaji domácich televíznych práv sa podarilo rekordne zvýšiť aj predaj zahraničných. Podľa Scudamora sa v rokoch 2016 až 2019 podarilo predať práva za 4,7 miliardy dolárov, čo je takmer dvakrát viac, ako to bolo v predchádzajúcom trojročnom cykle. Najlukratívnejším odberateľom prenosov futbalových zápasov je americký trh, konkrétne televízna stanica NBC. Za získanie exkluzívnych práv Premier League na najbližších šesť rokov zaplatila približne miliardu dolárov. Dvojnásobne vyššie sumy získala súťaž aj od krajín v Škandinávii a v Hongkongu. V najbližších týždňoch sa majú ukončiť rokovania aj s posledným dôležitým trhom v Indii. Tam predstavoval príjem z TV práv v rokoch 2013 až 2016 takmer 150 miliónov dolárov a očakáva sa, že táto suma by mala na najbližšie trojročné obdobie rapídne vzrásť.