Slovenskí futbalisti zakladajú hráčsku asociáciu: Aj my chceme svoje práva!

Zdroj: Nový čas, Marián Wallner

Teraz by to malo vyjsť. Od roku 2004 sa objavilo niekoľko pokusov založiť hráčsku asociáciu, ale ani jedna neprežila. 

V krátkom čase by sa mala vytvoriť nová, ktorá bude presadzovať záujmy profesionálnych futbalistov. Garantuje ju prípravný výbor Rady kapitánov prvoligových mužstiev v zložení: Ján Mucha, Róbert Vittek, Marek Sapara, Viktor Pečovský, Ľubomír Michalík, Michal Gašparík a Jozef Piaček.

Práve Mucha v spolupráci so športovým právnikom
Jozefom Tokošom inicioval snahu chrániť záujmy profesionálnych futbalistov prostredníctvom organizácie, ktorá by bola rovnocenným partnerom voči športovým klubom, SFZ či médiám. Oslovil a stretol sa s kapitánmi všetkých prvoligových mužstiev, ktorí podpísali súhlas s vyhlásením, zaväzujúcim vytvoriť združenie na ochranu profesionálnych futbalistov podľa paragrafu 45, ods.1 zákona o športe.

„Aj futbalisti by mali mať svoje práva,“ povedal hrdina postupu na MS 2010 a súčasný gólman bratislavského Slovana Ján Mucha. „Oslovili sme hráčskych zástupcov všetkých klubov a všetci sa s tým stotožnili. Máme súhlas všetkých dvanástich klubov s podpismi deväťdesiat percent hráčov. Stretli sme sa aj s generálnym sekretárom Jozefom Klimentom na SFZ, ktorý rešpektuje vytvorenie hráčskeho združenia.“ Hráčska asociácia sa čoskoro ako občianske združenie a bude postupovať podľa štandardov medzinárodnej hráčskej asociácie FIFPRO. Slovensko je jediná európska krajina, ktorá v tejto organizácii nemá svoje zastúpenie. Je tu ÚLK, zastupujúca kluby, ale asociácia, ktorá by zastupovala futbalistov zatiaľ chýba. Kto bude prezidentom združenia, ešte nie je jasné. „Kandidátov je viac, najskôr to bude jeden z bývalých hráčov,“ poodhalil Tokoš.

O čo im ide?

- chcú byť rovnocenným partnerom vo futbalovom hnutí a jeho organizáciách

- chcú chrániť hospodárske a sociálne záujmy profesionálnych hráčov a byť účastníkom sociálneho dialógu

- chcú sa stať aktívnym členom medzinárodnej rodiny hráčskych asociácií FIFPRO

- chcú poskytovať servis pri riešení zmluvných a iných sporov pre „nezamestnaných hráčov“ podľa štandardov FIFPRO