Španieli získali revolučnú TV zmluvu

Zdroj: Hospodárske noviny, Vladimír Trávniček

Predaj televíznych práv prinesie klubom rekordných 1,5 miliardy eur ročne. Je to dvakrát viac, ako dostávali doteraz.

Španielske futbalové kluby vrátane gigantov Realu Madrid a FC Barcelona sa dočkajú malej futbalovej revolúcie. Tentoraz nie na športovom, ale na ekonomickom poli. Vedenie najvyššej súťaže Ligue de football professionnel (LFP) oznámilo, že v nasledujúcich troch rokoch získa za predaj domácich televíznych práv od spoločností Mediapro a Movistar rekordných 2,65 miliardy eur. Spolu s predajom futbalových prenosov do zahraničia si tak kluby budú môcť podľa agentúry AFP ročne rozdeliť až 1,5 miliardy eur. „V posledných piatich mesiacoch sme takmer zdvojnásobili hodnotu La Ligy, keďže v minulej sezóne kluby zarobili 830 miliónov eur,“ uviedol prezident LFP Javier Tebas

Monopol gigantov sa končí
Dosiahnutá dohoda nie je revolučná len samotnou výškou kontraktu, ale aj novým systémom prerozdeľovania „televíznych“ peňazí. Doteraz si totiž práva na zápasy predávali najväčšie kluby individuálne. Výsledkom toho bolo, že takmer polovicu týchto príjmov si rozdelili Real Madrid a FC Barcelona (v sezóne 2014/15 to bolo 42 percent z celkovej sumy 760 miliónov eur). Tento monopol dvoch gigantov by sa po novom mal skončiť. Šéf LFP na otázku, či sú miliardy získané za predaj televíznych práv jeho najväčším úspechom vo funkcii, odpovedal jednoznačne:„Najväčším bolo získanie povolenia pre centrálny predaj vysielacích práv, ktoré bolo možné vďaka citlivosti španielskej vlády,“ konštatoval Javier Tebas. Na porovnanie ohromných príjmov Realu a Barcelony v Anglicku si najväčšiu časť z televízneho koláča odhryzli Chelsea a Manchester City – no ich súčet predstavoval iba 12 percent z celkových príjmov. „Centralizácia priniesla v Anglicku rovnomernejšie rozdelenie peňazí, z čoho ťaží celá súťaž. Je v nej viac špičkových klubov a zápasov a v každej sezóne môže vystreliť do popredia aj klub, s ktorým nikto nepočíta,“ povedal pre HN športový analytik a futbalový manažér Jozef Tokoš. Aktuálne je takým mužstvo Leicester City, líder najbohatšej súťaže sveta anglickej Premier League.

Najviac zaplatí Mediapro
Najväčšiu sumu z 1,5-miliardového balíka pre španielsky futbal zaplatí multimediálna spoločnosť Mediapro – konkrétne 633 miliónov eur. Má právo vysielať až osem duelov z každého ligového kola, zápasy Španielskeho pohára a zostrihy zo všetkých stretnutí. Druhá firma Movistar, patriaca pod španielsky telekomunikačný gigant Telefónica, má právo odvysielať iba jediný duel. No platí 250 miliónov ročne za exkluzivitu. Vyberá si totiž práva, a preto má právo aj na najsledovanejší futbalový duel v Európe tzv. El-clásico medzi Realom Madrid a Barcelonou. „To sú však len príjmy od lokálnych poskytovateľov futbalových prenosov. Potom tu máme ešte druhú kategóriu, a to sú medzinárodné práva,“ vysvetľuje Jozef Tokoš. Z nich pritečie do klubov ďalších minimálne 330 miliónov od spoločností Orange a Vodafone, ktorých získanie včera oznámilo vedenie LFP.

Na Slovensku za milión
Kým v Španielsku dosiahli rekordných 1,5 miliardy eur, na Slovensku je to 1500-násobne menej. „Máme garantovanú sumu jeden milión eur od generálneho partnera súťaže a za predaj televíznych a marketingových práv. Máme solidárny prístup,“ uviedol pre HN prezident Únie ligových klubov Ivan Kozák. Bývalý slovenský futbalový reprezentant potvrdil, že vďaka zvyšujúcim sa počtom televíznych divákov, ako aj divákov na štadiónoch by táto suma mohla v nasledujúcich sezónach stúpnuť. „Nový štadión v Trnave návštevnosti veľmi pomohol a zvyšujúci sa záujem ľudí o futbal nám môže pomôcť v hľadaní či už nových, alebo vyšších príjmov od už existujúcich partnerov,“ dodal Ivan Kozák.