Ruské sankcie Turecku zasiahnu aj do futbalu

Zdroj: Hospodárske noviny, Vladimír Trávniček

Minister športu Vitalij Mutko odporučil ruským klubom necestovať do Turecka na sústredenia a zakázal nakupovať odtiaľ hráčov.

Zostrelenie ruskej stíhačky bojujúcej v Sýrii proti radikálnym islamistom a následne ekonomické sankcie proti Turecku budú mať dosah aj na futbal. Konkrétne na ruské kluby. Od ministerstva športu totiž dostali odporúčanie necestovať na tradičné zimné sústredenia do krajiny polmesiaca a dokonca im chce zakázať nákupy futbalistov z Turecka. „Ak niekto chce podpísať tureckého hráča počas blížiaceho sa zimného prestupového obdobia, nebude mať takú možnosť,“ uviedol pre agentúru R-Sport šéf rezortu Vitalij Mutko. Ten je zároveň aj prezidentom Ruskej futbalovej únie a o nových pravidlách už informoval všetky tamojšie kluby.

Rusko funguje inak
Na existujúce zmluvy tureckých futbalistov pôsobiacich v Rusku, akým je napríklad hráč Rubinu Kazaň Gokdeniz Karadeniz, nemajú mať podľa ministerstva športu nové pravidlá dosah. Ani na turecké spoločnosti, ktoré pracujú na výstavbe infraštruktúry a futbalových štadiónov pre majstrovstvá sveta 2018, ktoré budú práve v Rusku. „V budúcnosti tu pôsobiť nebudú a v tomto momente majú podpísané zmluvy a do nich sa nebude zasahovať,“ uviedol Mutko. Názor na jeho odporúčania a zákazy sme zisťovali u nášho športového analytika a futbalového manažéra Jozefa Tokoša. Ten zastupuje napríklad aj gólmana Jána Muchu, ktorý ešte v predchádzajúcej sezóne pôsobil v ruských tímoch Arsenal Tula a Kridla Sovietov Samara. „Odporúčanie necestovať na prípravu do Turecka sa dá chápať. No väčšie straty dovolenkovým destináciám uštedrí neúčasť ruských turistov ako futbalových klubov,“ uviedol Tokoš. Za kontroverzný považuje skôr zákaz nákupov futbalistov z Turecka. Podľa neho totiž nemôžu štátne orgány zasahovať do chodu klubov či futbalových federácií. „FIFA je na takéto zásahy citlivá. Ale mnoho vecí funguje v Rusku inak ako v západnej Európe,“ hovorí Tokoš. Za všetko hovorí skutočnosť, že Vitalij Mutko je ministrom športu a zároveň šéfom futbalovej federácie. Navyše väčšina klubov na čele so Zenitom Petrohrad má priame napojene na viac či menej štátne priemyselné spoločnosti.

Tím zo Senice Turecko zrušil
Turecko je najmä pre dobrú infraštruktúru a klimatické podmienky vyhľadávanou destináciou zimnej prípravy pre desiatky európskych klubov. Slovenské nevynímajú. Zisťovali sme, či politický konflikt medzi Ruskom a Tureckom nejako ovplyvnil aj plány našich mužstiev. „Mali sme ísť na sústredenie do Antalye, ale kvôli bezpečnosti sme ho napokon zrušili. Rozhodli sme sa tak po dohode hráčov s vedením klubu,“ povedal pre HN športový riaditeľ FK Senica Dušan Vrťo. Zvolili si radšej prípravu v domácich podmienkach, ktorá však nedokáže naplno nahradiť sústredenie v teple. „No jedna vec je šport. A na svete sú dôležitejšie veci. V tomto meradle vyhrala bezpečnosť výpravy,“ uviedol Vrťo. Ďalšie mužstvo z najvyššej súťaže Spartak Trnava zatiaľ nad Tureckom váha. „Máme ho objednané, ale ešte uvidíme, ako sa situácia vyvinie. Samozrejme, sledujeme, čo sa okolo Turecka deje. Ale nemyslím si, že by sme mali sústredenie odhlásiť,“ hovorí generálny manažér Spartaka Pavol Blažek. Náš najslávnejší klub Slovan Bratislava sa svoje plány meniť nechystá a do Turecka chce vycestovať na dva desaťdňové tréningové pobyty – v polovici januára a začiatkom februára. „Síce tam asi budú chýbať ruské kluby, ale chodí tam takmer celá Európa, takže o súperov nebude núdza. O bezpečnosť sa neobávame,“ tvrdí viceprezident Slovana Petr Kašpar.