Nazov spoločnosti
Spoločnosť s.r.o.
Ulica 17, 987 65  Mesto
09 / 876 54 321    0905 123 456
info@spolocnost.sk www.spolocnost.sk

Na dresoch vládnu arabské aerolinky

Zdroj: Hospodárske noviny, Vladimír Trávniček

Fly Emirates sponzorujú až štyri kluby účastníkov tohtoročnej Ligy majstrov. Ročne im dáva vyše sto miliónov eur.

Pred dvadsiatimi rokmi patril najlukratívnejší reklamný priestor na dresoch elitných klubov najmä automobilkám a firmám predávajúcim elektroniku. V súčasnosti na hrudiach špičkových futbalistov dominujú arabské aerolinky. Spomedzi účastníkov tohtoročnej Ligy majstrov má takéhoto partnera až šestica klubov. Pritom štyria z nich toho istého – Fly Emirates. Saudskoarabská letecká spoločnosť sa vyníma na dresoch Realu Madrid, Paris St. Germain, Arsenalu a Benficy Lisabon. Podľa údajov marketingovej firmy Repucom ich tak sponzorstvo tohto kvarteta ročne vyjde na vyše sto miliónov eur. Pred desiatimi rokmi pritom európsky futbal o Fly Emirates ani nechyroval. „Futbal je pre nich dnes najideálnejšou formou marketingu. Zápasy top klubov sa sledujú po celom svete,“ uviedol pre HN expert na športový marketing Tomáš Klečka.

Šejkovia zmenili futbal
Okrem spomínaného kvarteta klubov majú ešte sponzora z rovnakého odvetvia a rovnakej časti sveta aj FC Barcelona (Qatar Airways) a Manchester City (Etihad Airways). Vstup arabských miliónov do sveta futbalu má priamu spojitosť s príchodom šejkov do dvoch popredných európskych tímov. V roku 2008 získal sto percent akcií Manchestru City šejk Mansúr bin Zaíd Al-Nahyan. O tri roky neskôr podobne získal Paris St. Germain katarský šejk Hamed Al-Thani. „Nárast mladej populácie v krajinách Blízkeho východu, ekonomický rast krajiny a kluby v rukách arabských majiteľov,“ pomenoval športový analytik a futbalový manažér Jozef Tokoš hlavné dôvody, prečo dnes vládnu sponzoringu elitných klubov práve spoločnosti zo Saudskej Arábie či Kataru. Okrem samotného sponzorstva dresov platia firmy Etihad a Emirates ďalšie desiatky miliónov aj za tzv. naming rights – čiže právo na názov futbalového štadióna. V tejto súvislosti vznikli aj podozrenia, že Manchester City má príjem z tohto partnerstva nadhodnotený. V minulosti upozorňoval na často nadhodnotené sponzorské zmluvy konkurenčného klubu tréner Arsenalu Arsene Wenger.

Automobilky aj finančné domy
Pri pohľade na zvyšných sponzorov na dresoch účastníkov Ligy majstrov nasledujú za aerolinkami zástupcovia automobilového priemyslu a tiež spoločnosti zo sveta financií. Obe odvetvia majú svoje zastúpenie v štyroch mužstvách. Práve značka Chevrolet patriaca pod koncern General Motors stojí za najlukratívnejším kontraktom na sponzoring dresov v histórii. Anglický gigant Manchester United si vďaka tejto zmluve ročne prilepší o viac ako 74 miliónov eur. Dvojkou je rival „červených diablov“ z anglickej Premier League, londýnska Chelsea. Tá dostáva od japonského výrobcu pneumatík Yokohama Tyres ročne o bezmála dvadsať miliónov menej. Automobilový priemysel ešte reprezentujú hlavný sponzor Juventusu Turín (Jeep) a nemeckého Wolfsburgu (Volkswagen).

Zaujímavosťou v súvislosti s touto témou je skutočnosť, že až šesť klubov Ligy majstrov zatiaľ priestor na reklamu na dresoch nevyužilo. Medzi nimi sú aj mužstvá zvučného mena ako španielska Valencia, FC Sevilla, taliansky ASRím alebo portugalské FC Porto. Podľa odborníkov je najpravdepodobnejšie, že čakajú na najlukratívnejšiu ponuku, ku ktorej im môžu pomôcť aj výsledky v prebiehajúcej sezóne.

Najlukratívnejší sponzori dresov
(podľa výšky zmluvy v mil. eur ročne)

1. Chevrolet Manchester United 74

2. Yokohama Chelsea 56

3. Fly Emirates Arsenal 42

4. Qatar Airways Barcelona 35

Fly Emirates Real Madrid 35

T Mobile Bayern Mníchov 35

7. Etihad Airways Man City 28